Apua erektiohäiriöön

3648
surullinen-mies-istuu-sängynpäädyssä
Kuvat: Shutterstock

Teksti: Tiina Suomalainen

Kun verenkierto ei enää toimi niin kuin pitäisi, voi seurata erektio-ongelmia. Niihin löytyy onneksi monenlaista hoitoa, sekä lääkkeellistä että lääkkeetöntä. Urologi Timo Hakala kannustaa miehiä hakemaan rohkeasti apua.

Penis ei enää nouse reippaasti pystyyn, vaan nuupahtelee. Tilanne on tuttu monelle miehelle erityisesti ikääntymisen ja sairauksien myötä.

Tavallisimmat elimelliset syyt erektiohäiriöihin ovat korkxea kolesteroli ja diabetes sekä tiettyjen verenpainelääkkeiden sivuvaikutukset.

– Erektio on nimenomaan verenkierrollinen asia, ei halukysymys. Penisvaltimoiden pitää laajentua riittävästi, jotta ne painavat laskimot tukkoon. Näin syntyy hyvä erektio, kertoo urologi Timo Hakala Turun Perhelääkäreistä.

Hakalan mukaan korkea kolesteroli on ongelma numero yksi. Se kovettaa suonenseinämiä ja ahtauttaa suonia. Verenkierron heikentyessä heikkenee myös erektio. 

Diabetes voi vaikeuttaa erektiota monin tavoin. Diabeteksen tavallinen lisäsairaus on ääreishermojen rappeuma eli polyneuropatia. Hermosolujen surkastuminen aiheuttaa tunnottomuutta ja häiritsee myös aivoreseptorien viestien kulkemista. Näin käskyt penisvaltimoiden laajentumiseksi eivät mene perille.

– Lisäksi kakkostyypin diabetekseen liittyy lähes poikkeuksetta ylipainoa, korkeaa kolesterolia ja korkeaa verenpainetta, mitkä kaikki vievät penikseltä puhtia. Tyypillisesti se menee suomalaisen miehen tapauksessa niin, että ensin määrätään kolesterolilääkkeet, sitten verenpainepainelääkkeet ja lopuksi verensokeria alentavat lääkkeet, Hakala kuvailee.

Pillereitä moneen lähtöön

– Kun erektio-ongelmat vaikuttavat mielialaan ja parisuhteeseen, apua kannattaa hakea rohkeasti, Hakala kannustaa.

Hoitokeinoja on monenlaisia. 

– Lähes jokaiselle miehelle saadaan erektio aikaiseksi, kun otetaan kaikki keinot käyttöön. Ei kannata turhaan ujostella. Me urologit työskentelemme näiden ongelmien parissa päivittäin, hän jatkaa.

Erektiolääkkeiden teho piilee siinä, että ne kulkevat verenkierron kautta valtimoihin ja laajentavat ne. Erektiohäiriön hoito aloitetaan yleensä tablettimuodossa olevilla potenssilääkkeillä. Näistä tunnetuin on Viagra, jonka lisäksi on olemassa myös uudempia valmisteita.

– Erektiolääkkeitä on sekä lyhyt- että pitkävaikutteisia, niin sanottuja viikonloppupillereitä. Tablettimuotoiset erektiolääkkeet tarvitsevat toimiakseen kiihottumisen. Jos ottaa pitkävaikutteisen tabletin, ei tarvitse pelätä, että penis olisi jäykkänä tuntitolkulla, Hakala sanoo.

Kaikille tabletit eivät kuitenkaan sovi. Niitä ei saa ottaa, jos käytössä on pitkävaikutteinen nitrolääkitys. Tällöin vaarana on, että verenpaine laskee liikaa. Tableteista voi aiheutua myös sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, nenän tukkoisuutta, närästystä ja kasvojen punoitusta, jotka voivat joillakin olla hyvinkin voimakkaita. 

Hakala painottaa, että erektiolääkkeitä ei kannata missään nimessä tilata netistä. 

– Kun netin kautta tilattavia potenssilääkkeitä tutkittiin, kävi ilmi, että ainesosina oli kaikkea mahdollista lattiavahasta lähtien, hän varoittaa.

Puikkoja, voiteita, pistoksia

Jos tabletit eivät sovi tai tehoa, voidaan käyttää toista lääkeainetta, joka annostellaan puikkona, voiteena tai pistoksena. 

Puikko ja geeli pannaan virtsaputkeen ja piikki pistetään peniksen varteen. Nämä lääkkeet alkavat vaikuttaa noin kymmenessä minuutissa, kun aine sulaa kehoon. Erektio tulee automaattisesti, ilman seksuaalista ärsykettä.

– Monesti miehet toteavat, että tuollaiseen en kyllä ryhdy. Erityisesti piikin pistäminen on monelle mahdottomuus. Diabeetikoille se tosin voi olla helppo ja tuttu asia, Hakala sanoo.

Mutta entä testosteroni? Sehän voi myös vähentyä, erityisesti tyypin 2 diabeetikoilla.

– Testosteroni liittyy seksuaaliseen haluun, eikä suoranaisesti vaikuta erektioon. Mutta jos ei ole halua, voi olla myös vaikea saada erektiota. Jos miehellä on alhaiseen testosteroniin liittyviä oireita, kuten haluttomuutta, vetämättömyyttä ja saamattomuutta, testosteroniarvo mitataan ja hoidetaan kuntoon.

Uusi apu ultraääniterapiasta

Erektiohäiriötä voidaan hoitaa myös lääkkeettömästi matalaenergisellä ultraääniterapialla. Tämä on uusin hoitomuoto, ja Hakalan mukaan tulokset ovat todella hyviä. 

– Ultraääniterapia on vaihtoehto, kun tabletit eivät enää tehoa tai eivät ole sopineet alun perinkään tai jos asiakas ei halua kokeilla puikkoa, geeliä tai pistoshoitoa. On myös miehiä, jotka eivät mielellään turvaudu lääkkeisiin vaan suosivat lääkkeettömiä hoitoja.

Ultraääniterapian ainut miinus on sen hinta: hoidon kokonaishinnaksi tulee noin 1 500 euroa. 

Terapiassa peniksen varteen kolmeen kohtaan ja peniksen tyveen molemmin puolin suunnataan matalaenergistä ultraääntä – pienenpieniä nakuttavia iskuja, jotka ovat täysin kivuttomia. Iskut aiheuttavat mikrovaurioita, joita luonto alkaa korjata kuljettamalla paikalle soluja. Solut tarvitsevat puolestaan happea, joten kehon on pakko rakentaa uusia valtimoita, joita pitkin happi kulkee.

– Hoito perustuu siihen, että rakennetaan täysin uusia ja terveitä valtimoita. Nyrkkisääntö on, että alle 50-vuotiailla tehoaa pelkkä ultraäänihoito, mutta yli 50-vuotiailla käytetään usein rinnakkain ultraäänihoitoa ja lääkkeitä. Lääkkeitä tarvitaan hoidon jälkeen kuitenkin selvästi vähemmän.

Ultraäänihoidoksi riittää yleensä kuusi 20 minuutin hoitokertaa. Nuorilla miehillä tulokset näkyvät tavallisesti heti, iäkkäämmillä se vie yleensä muutaman kuukauden, jopa vuoden. Aamuerektio on yleensä ensimmäinen merkki siitä, että hoito alkaa tehota. Mutta esimerkiksi erittäin vaikea diabetes heikentää hoidon tehoa melko nopeasti.

– Mieskuntoa voi kohentaa myös elintavoilla, Hakala muistuttaa.

Painoa kannattaa pudottaa, alkoholinkäyttöä vähentää, tupakointi lopettaa ja lisätä liikuntaa ja terveellistä syömistä. 

 


mies-ja-nainen-kurkistavat-peiton alta-peitto-muodostaa-sydämen

Toimivan parisuhteen kulmakivet

Pyysimme psykologi Tony Dunderfeltiä kertomaan, mitkä asiat kannattelevat parisuhdetta. Parisuhde voi kestää myös sen, ettei miehellä seiso, sillä erotiikka on muutakin kuin yhdyntää.

Aseta yhteiset tavoitteet

Pariskunnalla pitäisi olla samansuuntaiset tavoitteet elämässä esimerkiksi lapsiluvusta, elämäntyylistä, asuinseudusta ja muista merkittävistä asioista. 

Haasteena on se, että tavoitteet saattavat muuttua elämän aikana. Esimerkiksi kun lapset kasvavat, joku voi alkaa kaivata enemmän aikaa itselleen. Se, että kumppani haluaakin viettää aikaa yksin, voi tuntua toisesta henkilökohtaiselta loukkaukselta, mitä se ei kuitenkaan ole.

Vaikka parisuhde ei ole yritys, olisi hyvä pitää aika ajoin tilannekatsaus siitä, mitkä ovat meidän lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteemme.

Hyväksy toisen tavat

Ihmisen persoonallisuuden keskiössä on niin sanottu ydinminä, ihmisen aito yksilöllisyys. Sen ympärillä ovat ne tavat ja tottumukset, jotka näkyvät jokapäiväisessä arjessa.

Kumppani voi olla aivan ihastuttava ja rakastettava ihminen, mutta hänellä voi olla vaikkapa ikävä tapa puhua pölpöttää liikaa aina ja kaikkialla. Tai hän voi olla lepsu rahankäyttäjä. Tai ärsyttävä pilkunviilaaja.

Kun ymmärtää, että kumppanin tavat ja tottumukset ovat eri asia kuin hänen ydinminänsä, on rasittavia piirteitä helpompi sietää. 

Kannustaisin suopeuteen toisen ärsyttävyyksiä kohtaan. Niihin on hyvä suhtautua huumorilla, koska niitä on vaikea muuttaa. Tämä pätee toki vain, jos piirteet ovat harmittomia. Jos kyseessä on fyysinen tai henkinen väkivalta, valehtelu tai jokin riippuvuus, tilanne on toinen. Silloin asialle on tehtävä jotakin.

Ole läsnä

Parisuhteeseen kuuluu toisen kuunteleminen ja arvostaminen. Kyse on pitkälti kommunikaatiosta. Eli käytännössä siitä, miten paljon jaksaa kuunnella toisen juttuja. Kun toinen haluaa sanoa jotakin, häntä on kuunneltava ja annettava hänen ilmaisulleen tilaa. 

Ratkaisuna on 30 sekunnin sääntö. Kun toisella on sanottavaa, hän saa puhua 30–60 sekuntia ilman, että kumppani keskeyttää häntä tai muodostaa asiasta mielipidettä kesken kaiken. Vaikka toisen puhe ärsyttäisi, häntä on kuunneltava vähintään puoli minuuttia ja oltava henkisesti läsnä.

Kun toinen on sanonut sanottavansa, sen jälkeen hänelle voi kertoa oman mielipiteensä tai näkemyksensä. 

30 sekunnin sääntö vaatii harjoittelua. Mutta se kannattaa: kun omat tulkinnat vähenevät ja eläytyminen toisen tilanteeseen lisääntyy, syntyy automaattisesti aitoa läheisyyttä.

Älä unohda erotiikkaa

Jotta erotiikka eläisi parisuhteessa, on tunnettava toisen kiihottumisen polku. Ihmiset syttyvät eri asioista. Yleinen harhaluulo on, että kumppani tykkää samoista asioista kuin itse. Jos itse syttyy vaikkapa rajuista otteista, se ei tarkoita, että kumppani syttyisi niistä.

Kumppaneiden on ymmärrettävä, mikä innostaa toista ja annettava hänelle sitä, vaikka se ei itseä paljon innostaisikaan.

Omista haluista voi olla vaikea puhua. Toisen kiihottumisen polku löytyykin usein yrityksen ja erehdyksen kautta.

Erotiikka tarkoittaa muutakin kuin yhdyntää. Siihen kuuluu kaikki aistillinen rakkaus, kuten puhe, kosketus ja eroottinen leikki.

Parisuhde voi olla onnellinen myös ilman yhdyntää. Mutta se vaatii sen asian ymmärtämistä, että muunkinlaista seksiä ja kiihottumista voi olla. Mielestäni meidän pitäisi ylipäätään pyrkiä pois liiasta peniskeskeisyydestä – siitä, että miehen kunnia on kiinni siitä, seisooko hänellä.