”Meillä on vahva yhteys” Laura Manninen ja Into, 5 vuotta.

Kun Laura Manninen kuuli vähän allergisoivasta ja hyötykoiraksi soveltuvasta koirarodusta australianlabradoodlesta, hän oli heti kiinnostunut. Kiltti, rauhallinen ja leikkisä Into on osoittautunut tyypilliseksi rotunsa edustajaksi. Se ei ole vielä valmis diabeetikon avustajakoira eli hypokoira, mutta se tunnistaa emäntänsä verensokerin laskut jopa sensoria nopeammin.

Miten Into tuo iloa elämääsi?

Into on minulle tärkeä siksi, että se tunnistaa verensokerin vaihteluni nopeasti. Kun verensokerini laskee, se tulee tuuppaamaan kuonollaan reiteeni. Sensori näyttää saman asian noin vartin viipeellä. Lisäksi Into on täynnä pirskahtelevaa elämäniloa, joka tarttuu helposti. Se on selvästi onnellisimmillaan silloin, kun se saa juosta, leikkiä ja haistella vapaasti metsässä. Meillä on vahva yhteys. Olen lukenut paljon koiran psykologiasta ja käyttäytymisestä. Sitä kautta olen oppinut ymmärtämään Intoa hyvin. Se voi jo katseellaan kertoa minulle paljon.

Miten Into auttaa sinua jaksamaan elämän haasteita?

Into tuo elämääni sekä läheisyyttä että liikuntaa. Se tykkää olla lähelläni esimerkiksi sohvalla, ja se tuntuu tietysti kivalta. Lisäksi se pakottaa minut päivittäin ulos lenkille, vaikkei yhtään tekisi mieli lähteä. Jälkeenpäin olo on kuitenkin aina hyvä. Koirapuisto on myös tärkeä kohtaamispaikka. Varsinkin koronasulun aikana siellä pystyi tapaamaan muita ihmisiä ja vaihtamaan kevyesti kuulumisia. Myös koirilla näytti olevan kivaa keskenään. 

Missä asiassa muistutat Intoa eniten?

Me molemmat olemme aamu-unisia. Tykkäämme köllötellä sängyssä pitkään, varsinkin viikonloppuaamuisin. Lisäksi me molemmat pidämme palloista. Into tykkää kaikista palloista, ja se onkin erittäin hyvä esimerkiksi maalivahtina. Minä taas pidän koripallosta ja sählystä.

Laura Manninen sairastaa tyypin 1 diabetesta. Hän työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen viestintäpäällikkönä ja kirjailijana. Aikaisemmin hän on ollut muun muassa Diabetes-lehden päätoimittaja.

Teksti: Hanna Vilo

 


Onko sinulla eläinystävä tai lemmikki, josta haluaisit kertoa tällä palstalla? Jos kiinnostuit, lähetä yhteystietosi Diabetes-lehden toimitukseen: lehdet@diabetes.fi.