Suu kuntoon

1365
iloinen nuorimies nauraa, ottaa ilmeisesti itsestään selfien
Kuva: Shutterstock

Teksti: Tiina Eloranta

Korkea verensokeri lisää suun tulehdusriskiä ja horjuttaa diabeteksen hoitotasapainoa. Suun tulehdukset puolestaan nostavat verensokeria ja altistavat lisäsairauksille. Suun terveydellä on iso merkitys muulle terveydelle.

Lisääntyneen tulehdusalttiuden takia diabetesta sairastavan kannattaa kiinnittää suun terveyteen erityistä huomiota. Tulehdus- ja reikiintymisriski on suuri etenkin sairauden puhkeamisvaiheessa ja silloin, kun verensokeri on korkea ja hoitotasapaino huono. Suun tulehdus voi lisätä elimistön matala-asteista tulehdustilaa. 

Kun diabetes todetaan, suu ja hampaat kannattaa tutkituttaa mahdollisimman pian sen jälkeen. Näin suun mahdolliset ongelmat löytyvät, ja niiden haittavaikutus diabeteksen hoitotasapainoon voidaan minimoida. 

Diabeetikon suu syyniin säännöllisesti

Ientulehdukset, parodontiitti ja hampaiden reikiintyminen ovat yleisimmät suun alueen sairaudet diabetesta sairastavilla. Nämä sairaudet myös osaltaan ylläpitävät kehossa salakavalaa matala-asteista tulehdustilaa.

Suun varhaista kiinnityskudossairautta kutsutaan ientulehdukseksi eli gingiviitiksi. Ientulehdus syntyy, kun hampaiden pintaan ja ienrajoihin kertyy riittämättömän puhdistuksen vuoksi bakteeripeitettä eli plakkia. Ientulehduksessa ikenet punoittavat, turpoavat ja vuotavat verta hampaiden harjauksen yhteydessä.

Ientulehdus voi hoitamattomana muuttua parodontiitiksi eli hampaan kiinnityskudossairaudeksi. Parodontiitti johtuu suun mikrobiomissa tautia aiheuttavista bakteereista, jotka lisääntyvät ikenen alla olevissa bakteeripeitteissä. Tulehduksen kehittymiseen vaikuttavat myös muutokset puolustusvasteessa. Bakteerien aiheuttama tulehdus tuhoaa hammasta ympäröivää pehmytkudosta, leukaluuta ja niitä yhdistäviä sidekudossäikeitä. 

– Jos verensokeriarvot eivät yrityksistä huolimatta tasoitu, on syytä varata aika hammaslääkärille ja selvittää, voisiko syy löytyä suusta. Riskitekijät, kuten tupakointi, veren korkea kolesterolipitoisuus ja verenpainetauti, kiihdyttävät myös diabeetikon valtimotaudin kehittymistä, parodontologiaan erikoistunut hammaslääkäri ja dosentti Anna Maria Heikkinen sanoo.

Hoitamaton suu ja suusairaudet voivat altistaa diabeteksen lisäsairauksille. Toisaalta diabetes altistaa suusairauksille, etenkin hampaiden reikiintymiselle ja hampaiden kiinnityskudossairaudelle, joka on yksi diabeteksen lisäsairauksista. 

– Mutta jos riskitekijät ovat hyvin hallinnassa ja myös suun tulehdukset on hoidettu asianmukaisesti, diabeetikon riski sairastua lisäsairauksiin pienenee, Heikkinen vakuuttaa.

Parodontiitin hoito vaatii hammaslääkärin apua

Diabeteksen hyvä hoito voi estää tai ainakin vähentää diabeteksen lisäsairauksien syntyä. Huono hoitotasapaino lisää ongelmia suun lisäksi munuaisten toiminnassa, silmissä, hermotuksessa ja verisuonissa. Suuinfektio voi aiheuttaa myös verenmyrkytyksen, sydänläppien tulehduksen tai esimerkiksi altistaa reuman puhkeamiselle tai pahentaa sitä.

Jos diabeetikon suuhun tulee haava, se paranee huonommin kuin täysin terveen haava. 

– Korkea veren sokeripitoisuus huonontaa kollageenin uusiutumista. Ienkudos sisältää pääasiassa kollageenia. Lisäksi diabetesta sairastavalla on usein myös ateroskleroottinen valtimosairaus, joka aiheuttaa verenkierron häiriöitä, Heikkinen kertoo. 

Ientulehdus talttuu parantamalla hampaiden harjausta, mutta hampaan kiinnityskudosten tulehdus vaatii hammaslääkärin antamaa hoitoa ja usein myös suuhygienistin tarjoamaa ylläpitohoitoa, vaativimmissa tapauksissa myös erikoishammaslääkärin apua. Heikkisen mielestä olisi toivottavaa, että hammaslääkäri voisi tutkia diabeetikon suun ja hampaat vuosittain.

Kiinnityskudosten tulehdusten hoito kannattaa. Heikkisen mukaan diabeteksen hoitotasapainoa on kyetty sillä tavoin parantamaan jopa 0,4 prosenttia. Tällä hän viittaa pitkän aikavälin verensokeritason eli HbA1c:n laskuun.

Heikkinen kertoo, että parodontiitti ja ientulehdus on nykyään mahdollista tunnistaa suuhuuhteesta tehtävällä entsyymitestillä. Testin tulos selviää viidessä minuutissa. Positiivinen testitulos tarkoittaa, että suuhuuhteessa oleva entsyymi on aktiivinen ja voi tuhota hampaan kiinnityskudoksia. Testin avulla on mahdollista seurata parodontiitin hoidon tulosta. Myös diabeteshoitajat ja -lääkärit voivat tehdä testin. Kun testitulos on positiivinen, he voivat lähettää potilaan hammaslääkärille hoitoon. 

Sylki suojaa hampaita ja suun limakalvoja

Diabetes altistaa myös suun limakalvojen sienitulehduksille. Useimmiten suun sieni-infektion aiheuttaa Candida hiivasieni, joka viihtyy sokeroidussa, kosteassa ja lämpimässä suussa. Ja vielä paremmin, jos hampaat ovat plakkiset. 

Myös sienitulehdukset voivat vaikuttaa diabeteksen hoitotasapainoon. 

Ihmiskeho tarvitsee sokeria, koska solut käyttävät sitä energianlähteenä. Kun ruuan hiilihydraatit pilkkoutuvat suolistossa, niistä syntyy glukoosia eli rypälesokeria. Pilkkoutuneet hiilihydraatit imeytyvät suolistossa ja kulkeutuvat verenkierron mukana esimerkiksi suuhun. Koholla oleva verensokeri kasvattaa syljen sokeripitoisuutta, joka taas lisää hampaiden reikiintymisriskiä. Syljen sokeripitoisuuden kohoaminen lisää myös suun limakalvojen sienitulehdusriskiä.

Diabetesta sairastavan syljen määrä ja koostumus saattavat muuttua. Tämä voi heikentää syljen mahdollisuutta korjata hampaissa syntyviä vaurioita. Jos syljen sisältämät kalsium- ja fosfori-ionit sekä syljen puolustusjärjestelmä ovat heikompia kuin plakkibakteerien hapontuotanto, hampaisiin syntyy reikiä. Tilanteen jatkuessa hoitamattomana bakteerit voivat edetä vauriokohdasta hampaan sisään ja lopulta hampaan ytimeen tulehduttaen sen.

Vaikka sylki suojaa hampaita ja suun limakalvoja, napostelu ja sokerilliset juotavat ja syötävät altistavat hampaiden reikiintymiselle. Ruokailu- ja hampaiden puhdistustottumusten lisäksi suun mikrobit, fluorihammastahnan käyttö, elimistön puolustuskyky sekä syljen määrä ja laatu vaikuttavat hampaiden reikiintymiseen.  

Lisäksi tupakointi on merkittävä parodontiitin riskitekijä. Alkoholin runsas käyttö taas kuivattaa suuta ja voi näin altistaa hampaiden reikiintymiselle. Sekä tupakointi että alkoholin riskikäyttö voivat aiheuttaa suun limakalvomuutoksia ja altistaa suusyövälle.

Tukea nuorten suun omahoitoon

Terveydenhuollossa tulee kiinnittää huomiota lasten ja nuorten, mutta toki aikuistenkin suun omahoidon ohjaukseen. Lapsia tulee opastaa myös kotona. 

– Murrosikäiset diabeetikot ovat riskiryhmä, koska omahoito voi murrosiässä olla vaikeaa. Vanhempien ja ammattilaisten täytyy tukea nuorta, Heikkinen sanoo. 

Hän muistuttaa, että myös ikääntyneiden tulee huolehtia suun terveydestä, koska heillä syljen eritys on usein vähentynyt lääkkeiden vaikutuksesta tai fysiologisista syistä. Suun terveydestä huolehtiminen lisää elämänlaatua.


hampaiden hoitovälineitä lasihyllyllä, takana peili
Kuva: Ella Manninen

      Vinkkejä suun hoitoon      

  • Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä ja puhdista hammasvälit päivittäin.
  • Käytä fluorihammastahnaa.
  • Käy säännöllisesti suun ja hampaiden tutkimuksissa ja tarkastuksissa.
  • Lopeta tupakkatuotteiden käyttö.
  • Vältä alkoholin riskikäyttöä.
  • Opettele säännölliset ruokailutottumukset ja vältä napostelua.
  • Valitse janojuomaksi vesi.
  • Vältä alkoholipitoisia suuvesiä.

Kysy suun terveydenhuollon ammattilaiselta rohkeasti lisää neuvoa!