Väriä aterioihin

Ohjeet: apuemäntä Inga Laiho, Diabeteskeskuksen keittiö

Kuvat: Juha Mattila
Kuvat: Juha Mattila

Kasvisvokki

4 annosta

  • iso porkkana
  • 150 g palsternakkaa
  • 120 g kesäkurpitsaa (puolet pienestä)
  • 100 g tuoreita herkkusieniä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 3/4 rkl soijakastiketta

Kuori porkkana ja palsternakka. Huuhtele kesäkurpitsa ja herkkusienet. Suikaloi porkkana, palsternakka ja kesäkurpitsa koneella tai käsin. Puolita herkkusienet.

Laita öljy kuumalle pannulle, lisää ensin porkkanat ja kypsennä noin viiden minuutin ajan, sekoittele välillä. Lisää palsternakka ja kypsennä noin viisi minuuttia. Lisää kesäkurpitsa, herkkusienet ja soijakastike. Kypsennä vielä noin viisi minuuttia.

• Yksi annos (1,5 dl) kasvisvokkia sisältää noin 65 kcal energiaa
ja noin 5 grammaa hiilihydraattia.


 

Broileristroganoff_7094Broileristroganoff

4 annosta

  • 300 g maustamattomia broilerisuikaleita (naturel)
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 50 g purjoa
  • 2 1/2 dl vettä
  • 100 g kesäkurpitsaa kuutioina
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 maustemittaa paprikajauhetta
  • 2 maustemittaa mustapippurirouhetta
  • 3 maustemittaa suolaa
  • 100–150 g tuoreita kirsikkatomaatteja

Pese purjo ja hienonna veitsellä. Laita kattilaan öljy ja kuumenna. Lisää broilerinsuikaleet ja sekoittele noin viisi minuuttia. Lisää purjo ja sekoittele hetki. Lisää vesi ja anna kiehua noin kymmenen minuuttia. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja keitä noin viisi minuuttia.

Suurusta kastike vehnäjauholla, joka on sekoitettu desilitraan vettä. Anna kiehua muutama minuutti. Mausta ja lisää lopuksi kirsikkatomaatit. Keitä sen aikaa, että tomaatit kuumenevat.

Vinkki värikkääksi lisäkkeeksi:
Myllärin 4 viljan ateriajyvät, joissa on kuitua 11 grammaa 100 grammassa

• Yksi annos (noin 1,5 dl) stroganoffia sisältää noin 135 kcal energiaa.


 

Marja-hedelmäsalaattisalad_ruokav

4 annosta

  • 1 1/2 dl kotimaisia pensasmustikoita
  • 1 1/2 dl kotimaisia vadelmia
  • 3–4 tuoretta luumua
  • päärynä

Pese hedelmät ja paloittele ne. Ota neljä lasia ja laita hedelmiä ja marjoja kerroksittain lasiin.

Voit tarjota marja-hedelmäsalaatin myös vaniljakastikkeen kanssa.

• Yksi annos sisältää noin 45 kcal energiaa
ja hiilihydraattia noin 10 grammaa hiilihydraattia.