Timo Rautajärvi, 52, polkee hymy huulilla kohti Saimaan ympäriajoa

Kuva: Annika Rauhala

”Kun koronapandemia iski keväällä 2020, minun piti keksiä uusi tapa liikkua. Kuntosalitreenin jatkaminen oli liian riskaabelia tartuntavaaran ja sydänsairauksieni takia. Olin tehnyt ison elämäntapamuutoksen: lopettanut tupakoinnin ja juopottelun, alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua ja laihduttanut 80 kiloa. Samalla olin päässyt eroon lähes kaikista lääkkeistäni, myös diabeteslääkkeistä. Halusin pitää kiinni siitä, mitä olin saavuttanut. 

Ostin vaimolleni ja itselleni hybridipyörät. Kesällä katselin, kun ohutrenkaisia maantiepyöriä suhahti ohi oikealta ja vasemmalta. Maantiepyöräily alkoi kutkuttaa. Seuraavana kesänä rullasin uudella maantiepyörälläni pitkin asfalttia ja nautin vauhdin hurmasta. Pyöräilyssä parasta on vapaus. Saa olla omissa ajatuksissaan ja katsella, kun maisema vaihtuu.  

Diabeetikolle maantiepyöräily on unelmalaji. Kunto kohenee, energiaa kuluu ja paino pysyy kurissa. Mukaan tarvitsee vain pientä evästä ja juotavaa. Verensokeri ei vippaa, kun ottaa diabeteksen huomioon ja ennakoi. Oma verensokerini on pysytellyt hyvällä tasolla. Riittää, kun mittaan sen kahdesti viikossa.

Peruskuntoni on kohentunut valtavasti. Viime kesänä pystyin ajamaan jo 100–200 kilometrin lenkkejä. Talvella poljen trainerilla olohuoneessa ja katselen samalla, mitä perhe touhuilee. En tee tätä hampaat irvessä, vaan tärkeintä on, että polkeminen on hauskaa. 

Parhaillaan harjoittelen ensi kesän Saimaan ympäriajoa varten. Valmentajani laatii treeniohjelmani ja huolehtii, että sairauteni otetaan harjoittelussa huomioon. Amerikkalainen pyöränvalmistaja Trek lähti sponsorikseni, ja nyt olen yksi Trekin lähettiläistä.

Saimaa Cycle Tour -reitin pituus on 300 kilometriä. Joukkueemme Team Rautajärven lähtöaika Imatrankosken sillalta on vähän ennen iltakahdeksaa. Tuntuu mahtavalta päästä polkemaan yöttömässä yössä huikean kauniissa järvimaisemissa. Pakkaan mukaani banaania, suklaata ja energiajuomaa sekä varavaatteet, sillä diabeetikon iho hiertyy helposti hikisissä vaatteissa. Valmentajamme vetää letkaa ja huolehtii, ettei nopeus karkaa käsistä. Matkahan ei tapa, vaan nopeus, ja tavoitteemme on päästä maaliin.

Maalissa on takuuvarmasti voittajan olo. Tällainen pyöräilyelämys kruunaa kaiken sen, mitä olen viime vuosien aikana kokenut.”

Teksti: Pirkko Tuominen

Julkaistu Diabetes-lehdessä 2/2022.