Teknologia apuna neuropatian ehkäisyssä ja hoidossa

Hermostovaurio eli neuropatia on yksi yleisimmistä diabeteksen aiheuttamista lisäsairauksista, ja sitä esiintyy sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikoilla. Oireet ovat hyvin vaihtelevia, oireettomasta hankaliin kipuihin. Neuropatia voi myös johtaa jalkojen tunnon heikentymiseen, joka puolestaan lisää jalkahaavojen riskiä.

Jalkojen lämpötilaa mittava matto

Podimetrics-älymattoa käyttämällä jalkahaavan kehittyminen voidaan tutkimusten mukaan havaita tavallista nopeammin. Matto mittaa jalkojen lämpötilaa. Yksi mittaus on nopea: se kestää vain noin 20 sekuntia. Jalkojen lämpötilaa on tarkoitus mitata säännöllisesti, vähintään muutaman kerran viikossa. Mittaustiedot siirtyvät älypuhelinsovelluksen kautta pilvipalveluun, jossa niitä pääsee tarkastelemaan myös hoitaja tai lääkäri. Jos järjestelmä havaitsee ongelmia, se ilmoittaa tästä hoitohenkilökunnalle. Puhelinsovelluksen avulla käyttäjä voi myös itse seurata tuloksia.

Podimetrics-älymatto ei ilmeisesti ole vielä laajalti saatavilla. Yhtiön viime kesänä julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että se on käytössä noin 650 yhdysvaltalaiskodissa. Podimetrics on kuitenkin viime vuosien aikana saanut Crunchbase-verkkopalvelun mukaan yhteensä lähes 10 miljoonan dollarin rahoituksen, joten ilmeisesti tuotteen kehitys on vielä käynnissä.

Suomalaista teknologiaa

Myös terveydenhuollon ammattilaisille apuvälineitä tarjoava Respecta käyttää jalkojen lämpötilaa mittaavaa tekniikkaa. Yhtiö hyödyntää suomalaisen Thermidas Oy:n kehittämää lämpökuvausteknologiaa, jossa jalkoja kuvataan infrapunakameralla. Menetelmä pystyy mittaamaan ihon pintalämpötilaa nopeasti, luotettavasti ja tarkasti – huomattavasti tarkemmin kuin tavallinen lämpömittari, käsillä tunnustelusta puhumattakaan. Jaloista otetut lämpökuvat voidaan tallentaa potilaskertomukseen lääkärin tai hoitajan tarkasteltaviksi.

Lämpökuvantamismenetelmästä on apua myös valtimonkovettumistautia sairastavien hoidon seurannassa ja proteesien sopivuuden tutkimisessa. Lämpökuvan avulla tunnistetaan kohdat, jotka voivat aiheuttaa kipua, tulehduksia tai verenkierto-ongelmia tyngässä.

Kivun peittoamiseen

NeuroMetrix-yhtiön Quell on tuote, joka auttaa alaraajojen neuropatiakivuista kärsiviä. Se on eräänlainen panta, joka kiinnitetään yläpohkeeseen, aivan polven alapuolelle. Laitteen toiminta perustuu sähkösignaaleihin, jotka vaikuttavat tuntohermoihin.

Neuropatian aiheuttama kipu johtuu siitä, että pitkään koholla ollut verensokeri on aiheuttanut hermostovaurioita, jotka saavat tuntohermot välittämään jatkuvasti kipusignaalia aivoille. Quell stimuloi näitä hermoja ja aikaansaa sen, että aivoille välittyy hermostosignaali, joka peittää kivun tunteen.

Quellin puhelinsovelluksella hallitaan laitteen toimintoja, seurataan kipuhoidon etenemistä ja tarkastellaan unen laatua, johon jatkuva hermokipu voi vaikuttaa.

Quell on Yhdysvalloissa virallisesti hyväksytty tuote. Sitä myydään Quell-brändin omassa verkkokaupassa (https://store.quellrelief.com). Aloituspakkaus maksaa noin 250 dollaria. Laite käyttää vaihdettavia elektrodeja. Kuukauden tarpeisiin riittävä elektrodipaketti maksaa noin 30 dollaria.

Suomen markkinoilla Quellia ei jutun kirjoitushetkellä ole saatavilla. Sen sijaan Suomessa on myynnissä useita TNS-laitteita, jotka niin ikään perustuvat sähkösignaaleiden käyttöön. TNS eli transkutaaninen hermostimulaatio on helposti toteutettava ja vaaraton hoito, josta hyötyy noin puolet kipupotilaista. TNS-laitteita ei voi käyttää, jos on sydämentahdistin. Fysioterapeutit opastavat näiden laitteiden käytössä.

Julkaistu Diabetes-lehdessä 2/2018