Saara Kohtalo suunnittelee vaatteita diabeetikoille


”Olin keskimmäisen lapsemme, tuolloin noin 4-vuotiaan Peetun, kanssa lasten synttärikutsuilla, kun tuli aika pistää insuliinia. Peetu laski päällyshousunsa alas ja muut lapset tuijottivat silmät pyöreinä toimintaamme.

Tunsin piston sydämessäni, kun näin, miten epämukava olo lapsellani oli. Päätin, että jonkinlainen ratkaisu tähän on kehitettävä. Olen vaatetusalan artesaani, joten aloin suunnitella housuja, jotka mahdollistaisivat insuliinin pistämisen reiteen helposti. 

Nyt pyöritän yhtiökumppanini Annu Huismanin kanssa yritystä, jonka suosituin tuote on reidestä avattavat housut. Tapasin Annun Diabetesliiton perhekurssilla kolmisen vuotta sitten. Huomasimme, että meillä oli samansuuntaisia kokemuksia diabeteksen hoidosta ja hoitotuotteista: ne olivat mielestämme harmaita ja ilottomia. 

Diabeetikkolapsen hoito on jatkuvaa huolehtimista ja havainnointia. Haluamme kehittää nättejä, mukavia ja kestäviä vaatteita ja tarvikkeita, jotka helpottavat perheiden arkea ja tuovat siihen iloa ja väriä. 

Asun perheeni kanssa Raisiossa rintamiestalossa, jossa minulla on pieni ompelimo. Pidän tärkeänä sitä, että pystyn yhdistämään äitiyden ja yrittäjyyden. Vaatteiden, mittarilaukkujen ja pumppuvöiden suunnittelu ja valmistus on minun käsissäni, Annu hoitaa asiakaspalvelun ja verkkokaupan. 

Omat lapsemme käyttävät tuotteitamme ja ne pääsevät arjessa testattaviksi jo suunnitteluvaiheessa. Juuri tänä aamuna Peetu veti uudet housut jalkaansa ja tunnusteli pitkään taskuja, joiden rakennetta olin vähän muuttanut. Kysyin hieman huolestuneena, tuntuuko tasku huonolta. Peetu vastasi: Ei, nämä ovat todella miellyttävät.

On ollut ihanaa huomata, että tuotteillemme on tarvetta. Kyselyjä alkoi tulla heti, kun avasimme vaatebrändimme nimeä kantavan Keikku-verkkokaupan. Mitä värejä tästä on? Onko isompaa kokoa?

Palaute on ollut positiivista ja asiakkaat kertovat myös omia tuoteideoitaan. Suunnittelimme ensimmäiset vaatteemme lapsille, mutta laajennamme lähiaikoina nuorten kokoihin. Myös aikuiset ovat toivoneet housuja ja pumpputunikoita, joten niitäkin on tulossa.”

Pirkko Tuominen

 
Julkaistu Diabetes-lehdessä 6/2020.