Puoli miljoonaa ääntä kuuluviin

2023

Tänä päivänä osa diabetesta sairastavista ihmisistä ei saa käyttöönsä tarvitsemiaan hoitotarvikkeita, kuten verensokerin seurantavälineitä tai nykyaikaisia insuliinipumppuja. Myös yksilöllisesti sopivimman lääkehoidon saamisessa on vaihtelua riippuen henkilön asuinpaikasta tai varallisuudesta. 

Nämä ovat esimerkkejä terveydenhuoltomme tuottamasta eriarvoisuudesta, jota ei voi hyväksyä. Siksi vuosi 2023 on vaikuttamisen näkökulmasta tärkeä vuosi. 

Huhtikuussa järjestettävillä eduskuntavaaleilla valitaan neljäksi vuodeksi kansanedustajat, jotka päättävät sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvästä lainsäädännöstä. Vaalien perusteella ratkaistaan tulevan eduskuntakauden hallitusohjelma, joka viitoittaa lähivuosien lainsäädäntövalmistelua ja sote-palvelujen kehittämistä. Lainsäädännöllä ja hallitusohjelmalla on suora yhteys diabetesta sairastavien henkilöiden arjen asioihin.

Mistä näissä vaaleissa pitäisi sitten puhua? Diabetesliitto on julkistanut omat hallitusohjelmaa koskevat vaikuttamistavoitteensa ja edistää niitä aktiivisesti. Perustehtävämme mukaisesti vaikutamme yhteiskunnassa diabeetikoiden hyväksi. Tärkeitä teemoja julkiseen keskusteluun ja vaaliteltoille ovat yhdenvertaisuuden varmistaminen muun muassa hoitotarvikkeiden jakelussa ja lääkehoidon saamisessa. Myös sairastamisen kustannuksia tulee alentaa, etenkin potilaiden kukkarolle käyvät korkeat omavastuuosuudet kaipaavat kohtuullistamista. Laadukas ja yhdenvertainen hoito perustuu tietoon, ja siksi liitto edistää pysyvää rahoitusta laaturekisterien turvaamiseksi ja hoidon laadun varmistamiseksi.

Diabetesta sairastavien henkilöiden hyvinvointiin on merkitystä sillä, ketkä ovat tekemässä päätöksiä eduskunnassa ja hallituksessa. Vaikka hyvinvointialueet vastaavat nykyisin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, eduskunnan säätämä lainsäädäntö ohjaa niiden toimintaa ja valtio vaikuttaa myös rahoituksella hyvinvointialueiden toimintaan.

Tulevissa eduskuntavaaleissa jokaisen kannattaa käyttää äänioikeuttaan. Miten turvaisit kansanedustajana yhdenvertaista ja laadukasta diabeteksen hoitoa, on hyvä kysymys vaalikentille. Omaa ehdokasta pohtiessa voi tutustua eduskuntavaaliehdokkaisiin, jotka ovat jäseninä diabetesyhdistyksissä. Tietoa vaaleista ja ehdokkaista löydät osoitteessa www.diabetes.fi/eduskuntavaalit2023.

Riikka Nurmi
Päätoimittaja, Diabetesliiton mediajohtaja

Juha Viertola
Diabetesliiton toiminnanjohtaja

Julkaistu Diabetes-lehdessä 1/2023.