2023
Tänä päivänä osa diabetesta sairastavista ihmisistä ei saa käyttöönsä tarvitsemiaan hoitotarvikkeita, kuten verensokerin seurantavälineitä tai nykyaikaisia insuliinipumppuja. Myös yksilöllisesti sopivimman lääkehoidon saamisessa on vaihtelua riippuen henkilön asuinpaikasta tai varallisuudesta.
Nämä ovat esimerkkejä terveydenhuoltomme tuottamasta eriarvoisuudesta, jota ei voi hyväksyä. Siksi vuosi 2023 on vaikuttamisen näkökulmasta tärkeä vuosi.
Huhtikuussa järjestettävillä eduskuntavaaleilla valitaan neljäksi vuodeksi kansanedustajat, jotka päättävät sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvästä lainsäädännöstä. Vaalien perusteella ratkaistaan tulevan eduskuntakauden hallitusohjelma, joka viitoittaa lähivuosien lainsäädäntövalmistelua ja sote-palvelujen kehittämistä. Lainsäädännöllä ja hallitusohjelmalla on suora yhteys diabetesta sairastavien henkilöiden arjen asioihin.
Mistä näissä vaaleissa pitäisi sitten puhua? Diabetesliitto on julkistanut omat hallitusohjelmaa koskevat vaikuttamistavoitteensa ja edistää niitä aktiivisesti. Perustehtävämme mukaisesti vaikutamme yhteiskunnassa diabeetikoiden hyväksi. Tärkeitä teemoja julkiseen keskusteluun ja vaaliteltoille ovat yhdenvertaisuuden varmistaminen muun muassa hoitotarvikkeiden jakelussa ja lääkehoidon saamisessa. Myös sairastamisen kustannuksia tulee alentaa, etenkin potilaiden kukkarolle käyvät korkeat omavastuuosuudet kaipaavat kohtuullistamista. Laadukas ja yhdenvertainen hoito perustuu tietoon, ja siksi liitto edistää pysyvää rahoitusta laaturekisterien turvaamiseksi ja hoidon laadun varmistamiseksi.
Diabetesta sairastavien henkilöiden hyvinvointiin on merkitystä sillä, ketkä ovat tekemässä päätöksiä eduskunnassa ja hallituksessa. Vaikka hyvinvointialueet vastaavat nykyisin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, eduskunnan säätämä lainsäädäntö ohjaa niiden toimintaa ja valtio vaikuttaa myös rahoituksella hyvinvointialueiden toimintaan.
Tulevissa eduskuntavaaleissa jokaisen kannattaa käyttää äänioikeuttaan. Miten turvaisit kansanedustajana yhdenvertaista ja laadukasta diabeteksen hoitoa, on hyvä kysymys vaalikentille. Omaa ehdokasta pohtiessa voi tutustua eduskuntavaaliehdokkaisiin, jotka ovat jäseninä diabetesyhdistyksissä. Tietoa vaaleista ja ehdokkaista löydät osoitteessa www.diabetes.fi/eduskuntavaalit2023.
Riikka Nurmi
Päätoimittaja, Diabetesliiton mediajohtaja
Juha Viertola
Diabetesliiton toiminnanjohtaja
Julkaistu Diabetes-lehdessä 1/2023.
Aikaisemmat pääkirjoitukset:
2022
Enna Bierganns
Reetta Korkki
Sari Koski
Elina Pimiä
Tuulikki Salminen ja Tanja Kulmala
2021
Marianne Pelto
Anneli Jylhä
Sari Koski
Juha Viertola
Ella Manninen
2020
Janne Juvakka
- Unesta terveyttä ja hyvinvointia
- Työelämän terveystalkoot
- Väestön ikääntyminen – kansanterveystyön menestystarina
- Kehitys kehittyy
- Syyllistämättä parempi
Jussi Nousiainen
2019
Jussi Nousiainen
Janne Juvakka
Laura Manninen
2018
Laura Manninen
- Haaveissa siintää yhdenvertaisuus
- Meidän kaikkien juhlapäivä
- Syyllisyys on huono kumppani
- Liikunta on ihanaa ja kamalaa
- Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia
- Kohti yksilöllisyyttä
2017
Laura Manninen
- Diabetesbarometri 2017: Huoli riittävästä hoidosta kasvussa
- Inhimillisiä haaveita
- Kummat ensin, hyvät vai huonot uutiset?
- Syömisen iloa!
- Mitä sinä haaveilet?
- Aurinko nousee lännestä?
2016
Laura Manninen