Pitkää ikää ja hyvää elämää

Kesäkukat ilmestyvät pihan kukkapenkkiin, 94-vuotias sukulaisnainen on istuttanut ne omin käsin joka vuosi. Lapsenlapsenlastensa juhliin hän leipoo pikkuleipiä. Hänen mielensä innostuu uudesta. Hän tahtoo tietää, mitä nuorille kuuluu ja kiinnostuu uusista neulontamalleista. 

Katson ihaillen elämän voimaa, joka iättömässä ikänaisessa virtaa. Se saa pohtimaan, mistä tekijöistä hyvän elämän ja pitkäikäisyyden eväät rakentuvat.

Ihmislajina me olemme tavoitelleet pitkää ikää. Tämän tavoitteen olemme pitkälti saavuttaneet.

Ikääntyminen ja hyvä elämä koskettavat jokaista. Ikä tuo mukanaan haasteita, kuten terveyden heikkenemistä, toimintakyvyn vähenemistä ja sosiaalisen verkoston kaventumista. Hyvä elämä ei kuitenkaan ole vain terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämistä, vaan kattaa myös kokemuksen elämän merkityksellisyydestä.

Yhteisöllisyys ja sosiaaliset suhteet ovat hyvän elämän tukipilareita. Ikääntyville ne tuovat turvaa, tukea ja merkityksellisiä vuorovaikutustilanteita. Yhteisöllisyys voi tarkoittaa vapaaehtoistyötä ja harrastuspiirejä, joissa voi tavata toisia ja viettää aikaa yhdessä. Vertaistukiryhmät tarjoavat diabetesta sairastaville mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja saada tukea.

Diabeteksen hoitoon liittyvät rajoitukset voivat vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun. Silloin olisi tärkeää löytää positiivisia keinoja ylläpitää elämänlaatua. Harrastukset, mielenkiintoiset vapaa-ajan aktiviteetit ja henkinen hyvinvointi ovat elementtejä, jotka voivat auttaa diabetesta sairastavia nauttimaan elämästä täysillä.

Ikääntyvien diabeetikkojen kannattaa kiinnittää huomiota terveyden ylläpitämiseen. Tämä tarkoittaa muun muassa säännöllistä verensokerin seurantaa, lääkkeiden oikea-aikaista ottoa ja terveellistä ruokavaliota. Myös liikunnan harrastaminen voi auttaa ylläpitämään terveyttä ja hallitsemaan verensokeria. 

Uuden oppimisen aika ei ole ohi, vaikka lukemat mittarissa suurentuvat. Oppiminen voi tarjota uusia mahdollisuuksia, lisätä itseluottamusta ja tuoda elämään uutta innostusta. On ollut ilo nähdä 94-vuotiaan neulomuksia, jotka on toteutettu uusilla ohjeilla. Ne lämmittävät ulkoisesti ja sisäisesti. 

Positiivinen asenne elämään ja uusiin tilanteisiin vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Siksi rohkaisen suuntaamaan katseen asioiden positiivisiin puoliin ja nauttimaan elämästä täysillä, vaikka diabeteksen hoitoon liittyykin haasteita.

Aurinkoisia päiviä,

Riikka Nurmi
päätoimittaja, Diabetesliiton mediajohtaja