Teksti: Mika Haulo
Patch-pumput ovat insuliinin annosteluun käytettäviä laitteita, joiden toimintaperiaate sijoittuu insuliinikynän ja -pumpun välimaastoon. Toistaiseksi niitä on markkinoitu pääasiassa kakkostyypin diabeetikoiden hoitovälineiksi.
Patc-pumpuille ei tiettävästi ole kunnollista suomenkielistä termiä. Englannin sana patch tarkoittaa paikkaa tai tilkkua. Patch-pumppu kiinnitetään paikoilleen teipillä, ja se muistuttaa jossain määrin letkutonta Omnipod-pumppua, mutta se on kooltaan vieläkin pienempi.
Patch-pumpuissa ei ole varsinaista pumppuelektroniikkaa, vaan toimintaperiaate on insuliinikynien tapaan mekaaninen. Tyypillisesti insuliinin annostelu tapahtuu painamalla laitteen reunoilla olevia nappeja, joko yhtä tai kahta nappia samanaikaisesti. Yksi annostelukerta syöttää 2 yksikköä insuliinia, ja jos tarvitaan isompi määrä, toistetaan annostelu useamman kerran.
Kaksi valmistajaa
Patch-pumppuja on tiettävästä tällä hetkellä kahta eri mallia. V-Go on jo käytössä Yhdysvalloissa. CeQur-yhtiö puolestaan pyrkii lanseeraamaan oman laitteensa vuosien 2019 ja 2020 aikana.
CeQurin tuoteputkessa on itse asiassa kaksikin patch-pumppua, sillä oman tuotekehityksensä lisäksi se osti oikeudet Calibra-nimellä tunnettuun laitteeseen, kun sitä valmistanut Johnson & Johnson -yhtiö ilmoitti taannoin vetäytyvänsä pois diabetesmarkkinoilta, mikä näkyi Suomessakin Animas-insuliinipumppujen poistumisena.
Sekä V-Gon että Calibran toimintaperiaate on pääpiirteittäin sama, eli insuliinin annostelu tapahtuu pumppumaisesti, mutta mekaanisella toimintaperiaatteella. Erona kuitenkin on se, että Calibraa voi käyttää vain bolusinsuliinin annosteluun, kun taas V-Go annostelee automaattisesti myös perusinsuliinia, samoin kuin CeQurin itse kehittämä ja myöhemmin julkaistava PAQ-niminen laite.
Liian karkea tarkkuus
ykköstyypin diabeetikoille
Patch-pumppuja on markkinoitu pääosin tyypin 2 diabeetikoille sopivana hoitovälineenä. Tämä saattaa johtua siitä, että laitteiden pienuuden ja yksinkertaisuuden kompromissina niiden toimintoja on rajoitettu. Esimerkiksi bolusinsuliinin annostelu onnistuu vain kahden yksikön tarkkuudella, joka voi olla tyypin 1 diabeetikoille liian karkea tarkkuus. Samoin perusinsuliinin annostelussa täytyy valita muutamasta kiinteästä annoskoosta.
Patch-pumput ovat hoitovälineenä tervetullut uutuus, sillä ne yhdistävät insuliinikynien ja -pumppujen hyviä puolia omaperäiseksi kokonaisuudeksi. Kynistä periytyy yksinkertainen mekaaninen toimintaperiaate, pumpuista puolestaan insuliinin annostelu napinpainalluksella ilman neulojen ja neulansuojusten kanssa näpräämistä ja vaatekerrosten nostamista pistoksen tieltä.
Vaikka sekä insuliinikynät että -pumput ovat omassa sarjassaan kehittyneet huimasti vuosien varrella, patch-pumppu on selkeästi uudentyyppinen annosteluväline.
https://www.cequrcorp.com/Pipeline
https://diatribe.org/calibra-bolus-insulin-delivery-device-launch-mid-2019
Juttu on julkaistu Diabetes-lehdessä 6/2019