Mistä sinä haaveilet?

laura-manninenLöysin vanhan ainevihkoni, viidenneltä luokalta. Kaunokirjoitusviivastolla komeili koukeroinen otsikko: Jos olisin aikuinen.

”Tulevaisuuden haaveammattini on lääkäri. Saisin auttaa monia ihmisiä. Ehkä erikoistuisin diabeteslapsiin, sillä minä haluaisin parantaa heidän olojansa, sillä kokemuksesta tiedän, ettei diabetes ole ruusuilla tanssimista. Myös hoidonopetuskurssipaikkoja olisi saatava lisää, sillä nykyinen yksi ainoa ei riitä mihinkään. Aion myös ryhtyä uudelleensuunnittelemaan ja parantamaan lääketiedettä. Yritän keksiä uudet hoitotoimenpiteet nykyisten kivuliaitten tilalle.”

Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, unelmat ovat samoja ja osittain toisia. Haaveilen terveistä vuosista ilman lisäsairauksia, mutta yhä edelleen kivuttomista hoitomenetelmistä. Lääkäriä minusta ei tullut, mutta tässäkin ammatissa saan auttaa ihmisiä.

Koska elämä diabeteksen kanssa voi olla raskasta, tarvitsemme haaveita. Arvelen, että monissa diabeetikkolasten perheissä unelmoidaan sikeästi nukutuista öistä. Jotkut taitavat haaveilla nykyaikaisen hoitoteknologian saavutettavuudesta. Ja vähintään yhtä monet diabeteslääkkeistä, joihin olisi varaa. Toiset pienestä painonpudotuksesta, joka tasoittaisi verensokeria ja tekisi liikkumisesta kevyempää.

Yhdessä me voimme tehdä haaveistamme totta. Tavoitteenamme on voittaa diabetes joka päivä, isoissa ja pienissä asioissa.

Siksi kysymme nyt, mistä sinä haaveilet. Otamme siitä opiksemme ja viemme terveiset eteenpäin päättäjille, jotta he kuulevat diabeetikoiden äänen. Ääntä vievät eteenpäin myös Diabetesliiton sote-verkoston yhteyshenkilöt. He pitävät huolta siitä, ettei diabeteksen hoito unohdu, kun maakunnat järjestävät hoidon uusiksi.

Kerro meille haaveesi lähettämällä minulle postikortti tai sähköpostia tai julkaise haaveesi nettisivujemme lomakkella tai sosiaalisessa mediassa hastagilla #diabeteshaave.

Haaveista syntyy myös taideteos, jonka tekee kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi, diabeetikko itsekin. Taideteos arvotaan vastanneiden kesken.

Laura Manninen