Mielenkiintoisia uutisia rapakon takaa

Suuri osa uudesta diabetesteknologiasta tulee Yhdysvalloista ja otetaan käyttöön ensimmäisenä siellä. Suomi pienenä maana pääsee nauttimaan kehityksen hedelmistä usein harmillisen myöhään, välillä jopa vuosia sen jälkeen, kun jokin tuote on ensimmäisen kerran otettu käyttöön rapakon takana. Teknologiauutuudet ovat siitä huolimatta mielenkiintoista luettavaa: ehkä jonakin päivänä ne saapuvat myös tänne?

Tämänkertainen teknologiakatsaus kertoo kahdesta Yhdysvalloissa myyntiin tulevasta sensoriuutuudesta ja rapakon takana jo tutusta insuliinipumpusta, joka on tekemässä tuloaan Eurooppaan.

Dexcom G6

Glukoosisensorivalmistaja Dexcom on saanut Yhdysvalloissa markkinointiluvan uudelle G6-sensorijärjestelmälle. Luvan myönsi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA maaliskuun lopussa.

G6 on Dexcomin ensimmäinen sensorijärjestelmä, joka ei vaadi lainkaan kalibrointia sormenpäämittauksilla. Sensorin käyttöikää on pidennetty aikaisemmasta seitsemästä päivästä kymmeneen päivään. G5-sensoriin verrattuna muita uudistuksia ovat madaltunut lähetinosa, uusi anturin asetinlaite, jota voi käyttää yhdelläkin kädellä, uusi kosketusnäytöllinen vastaanotin ja uusi hälytystoiminto, joka ennakoi lähestyvän hypoglykemian. G6-sensori ei häiriinny parasetamolin käytöstä kuten aikaisemmat Dexcomin mallit.

Lisätietoa: https://www.dexcom.com/g6-cgm-system

Medtronic Guardian Connect

Myös toinen sensorivalmistaja Medtronic sai Yhdysvalloissa markkinointiluvan uudelle Guardian Connect -sensorilleen maaliskuun puolivälissä. Järjestelmässä on uusi ennakoiva hypohälytys, joka kliinisten tutkimusten mukaan osaa ennustaa verensokerin laskemisen liian alas parhaimmillaan jopa tuntia etukäteen.

Guardian Connect -sensorin avulla on mahdollista käyttää tekoälyyn perustuvaa kännykkäsovellusta, joka opettelee tunnistamaan yksilöllisesti diabeetikon verensokerin käyttäytymistä eri tilanteissa. Oppimista varten järjestelmä kerää tietoa myös diabeetikon insuliiniannoksista, syömisestä, liikunnasta ja mahdollisesti muitakin käyttäjän syöttämiä tietoja.

Guardian Connect välittää sensorin tiedot älypuhelimeen. Tässä järjestelmässä ei ole lainkaan erillistä vastaanotinta.

Lisätietoa: https://www.medtronicdiabetes.com/products/guardian-connect-continuous-glucose-monitoring-system

Tandem t:slim X2

Suomessa tuiki tuntematon insuliinipumppuvalmistaja Tandem suunnittelee rantautumistaan Eurooppaan. Yhtiö kertoo helmikuun puolessavälissä julkaistussa tiedotteessaan tehneensä sopimuksen, joka kattaa t:slim X2 -pumpun jakelun Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Tandem t:slim X2 on kompaktin kokoinen insuliinipumppu, jossa on värillinen kosketusnäyttö ja joka kytkeytyy Dexcomin G5-sensoriin. Pumpun kotelo on tehty alumiinista ja sen on vedenpitävä. Sisäänrakennetun akun saa ladattua USB-liittimen kautta. Pumpun säiliöön mahtuu 300 yksikköä insuliinia.

Monista muista pumpuista poiketen t:slimiin on mahdollista ladata ohjelmistopäivityksiä.

Lisätietoa: https://www.tandemdiabetes.com/products/t-slim-x2-insulin-pump


Mika Haulo

Julkaistu Diabetes-lehdessä 3/2018