Meidät on luotu liikkumaan!

_MG_5148Haukkaan kakkua – oi, miten hyvää! Sitten mieleen hiipii ajatus: en ole liikkunut tänään lainkaan, enkä ehdi ystävän tapaamisen takia mitenkään jumppaan enkä lenkille. Äh, miksi menin tilaamaan tämän kakkupalan, kun en saa kulutetuksi sen energiamäärää?

Suhtaudutko sinä liikuntaan näin? Aika moni tuntuu ajattelevan, että liikunta on keino pitää vatsamakkarat poissa tai rutiini, joka on vaan hoidettava, että paino ei pääse pomppaamaan ylöspäin.

Pulmalliseksi tällaisen ajattelun tekee se, että silloin liikunta mielletään negatiiviseksi asiaksi. Liikunnasta voi saada terveyshyötyjä ja hyvän kunnon, mutta jos se on pelkkää pakkoa, ei salilla huhkiminen tai kansalais­opiston jumppatarjonta houkuta.

Monella pinttyneet mielikuvat itsestä estävät liikunnallisen minän löytymisen. Jos on lapsena saanut kuulla huomautuksia kömpelyydestä tai painosta, sisimpään on ehkä päässyt asettumaan ajatus, että en osaa liikkua eikä liikunnallinen maailma kuulu minulle.

Liikkuminen on kuitenkin meille välttämättömyys: meitä ei ole luotu istumaan ja oleilemaan, vaan nimenomaan liikkumaan! Ehkä pinttyneiden mielikuvien päivittämisen aika on juuri nyt?

Ennen kuin pääsee nauttimaan liikunnan terveyshyödyistä, pitäisi löytää mukava tapa liikkua, muuten liikuntaharrastus taatusti lopahtaa. Musiikki innostaa monia liikkumaan kuin luonnostaan: rytmi tarttuu ja jalka alkaa taputtaa tahtia väkisinkin. Siitä ei ole enää kovin pitkä askel tanssin pyörteisiin. Iskelmän ystävät voivat suunnata paritanssikursseille ja tanssilavoille, tulisimmista latinalaisrytmeistä pitävät voivat nauttia salsan tai argentiinalaisen tangon tahtiin irrottelusta. Matka maailman ympäri on kallis ja suunnittelua vaativa reissu, mutta kulttuurivaihtoon voi lähteä helposti bollywood- tai afro-tunneille.

Myös mielen huolto on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Liikunnan ja rentoutumisen yhdistäminen voi onnistua lenkillä metsän rauhassa. Kun kuntoa kertyy, lenkkeilyvauhtia voi nopeuttaa tai matkaa pidentää. Luontoliikuntaa ja samalla lähiruokaa saa, kun menee metsään keräämään marjoja tai sieniä.

Rauhallisemmat lajit, kuten jooga ja tai chi, hoitavat mieltä, lihaksia ja niveliä ja parantavat tasapainoa. Mielen hyvinvointia on myös hulluttelu. Entä, jos kokeilisit jotain ihan hassua ja yllättävää lajia, kuten miekkailua tai uima- tai pituushyppyä?

Liikunnasta on monenlaista hyötyä. Liikuntaharrastukset ja monet kotityöt parantavat tasapainoa ja lihas- ja kestävyyskuntoa ja antavat energiaa arjen askareisiin. Kaikenlainen liikunta, rauhallinen ja reippaampi, kohottaa mielialaa ja laannuttaa stressiä. Liikunnan jälkeen nukkuu paremmin, mikä on tärkeää niin aivojen kuin aineenvaihdunnankin kannalta. Liikkuminen ja hyvä lihaskunto tasaavat verensokeria ja auttavat alentamaan kolesteroliarvoja. Diabetesta sairastavalle liikunta on erinomaista omahoitoa.

Paitsi liikuntaa tarvitsemme myös hyvää ruokaa. Kukaan ei jaksa liikkua, jos ei syö, ja jaksamme liikkua sitä paremmin, mitä paremmin syömme. Tämä tarkoittaa monipuolisesti ja terveellisesti sekä tietysti makoisasti koostettua ruokavaliota. Peruskuntoilija ei tarvitse erityisiä ruokailurutiineja eikä etenkään mitään erityisvalmisteita. Riittää, kun syö hyvää ruokaa hyvällä omallatunnolla. Ja kakkua kohtuudella.

Leena Putkonen
laillistettu ravitsemusterapeutti
Terveystalo Herttoniemi ja Eiran sairaala