Uuden sukupolven verensokerimittarit tekevät tuloaan. Niissä mittaustulosten siirto mittarista kännykkäsovelluksiin ja pilvipalveluihin hoituu kätevästi Bluetooth-yhteyden kautta.
Verensokerimittareiden kehittyneet tiedonsiirto-ominaisuudet ovat tärkeä kehitysaskel. Diabeetikoiden ainaisena riesana on ollut tarve kirjata mittaustuloksia käsin. Jos tuloksia ei mitenkään kirjata, lääkärillä ja diabeteshoitajalla ei ole mitään tietoa potilaansa omahoidon sujumisesta, ja ohjeita hoidon kehittämiseen on vaikea antaa.
Kirjaamisinnon puuttumisen taustalla ei kuitenkaan ole diabeetikon laiskuus. Jos diabeetikko ei itse ole kiinnostunut mittaushistorian tarkastelusta, kirjaaminen on vain ylimääräinen vaiva.
Datan purkaminen verensokerimittareista on perinteisesti ollut vaivalloista: mittarin mukana ei ole edes tullut tarvittavaa kaapelia, vaan se on pitänyt ostaa erikseen. Sen lisäksi purkuohjelmistot ovat olleet heikkolaatuisia ja vaikeita käyttää.
Vasta langaton tiedonsiirtotekniikka on tekemässä mittaustulosten kirjaamisen talteen riittävän helpoksi.
Kännykkäsovellukset ja muut diabetesohjelmistot mahdollistavat ensimmäistä kertaa myös sen, että diabeetikot saavat kirjaamisen vastineeksi jotain todellista hyötyä: raportteja, kuvaajia ja havainnollisia esityksiä omahoitonsa onnistumisesta.
Uusista mittareista tietoa pilveen
CareSens N Premier -verensokerimittarissa on iso taustavalaistu näyttö, joten se sopii myös heikkonäköisille. CareSens Dual on muuten sama mittari, mutta sen avulla voi mitata myös ketoaineet. Verensokerin mittaus perustuu hieman eri tekniikkaan kuin Premier-mittarissa, jonka vuoksi se soveltuu esimerkiksi happihoitoa käyttäville potilaille. Näiden verensokerimittareiden kanssa yhteensopivia kännykkäsovelluksia ovat valmistajan oma SmartLog sekä kotimaisen Quattro Folian Balansio.
Ascensian Contour Next One on kompaktin kokoinen mittari. Valaistu näyttö ja liuskaportti helpottavat mittaamista hämärässä. Mittari on suunniteltu käytettäväksi yhdessä Contour-sovelluksen kanssa.
Uutena tulokkaana mittarimarkkinoilla on amerikkalainen One Drop Chrome. Mittari on ulkoasultaan tyylikäs ja tuo mieleen Applen tuotteet kiiltävällä pinnallaan ja tyylikkäällä nahkakotelollaan. Mittarin ja kännykkäsovelluksen lisäksi One Drop tarjoaa palvelua, johon sisältyy rajoittamaton määrä mittausliuskoja kotiovelle toimitettuna sekä vuorokauden ympäri käytössä oleva diabetesasiantuntijoiden etätuki. One Drop -mittarin on lupailtu olevan saatavilla Euroopassa kevään 2017 aikana.
Mika Haulo
Diabetesdata avoimeksi, kiitos
Avoin data on kuuma suuntaus nykyään, mutta se puuttuu diabetesmaailmasta lähes kokonaan. Pilvipalveluiden ja diabetesohjelmistojen tekijät kyllä varaavat itselleen oikeuden vaikka myydä dataa eteenpäin. Mutta vain harva tarjoaa sen mahdollisuuden, että diabeetikko saisi itse oman datansa käyttöön helposti, jotta hän voisi siirtää sen juuri siihen sovelluksen mitä haluaa käyttää. Olisi siis enemmän kuin toivottua, että dataa ja tiedonsiirtoa ei suotta kahlittaisi.
Julkaistu Diabetes-lehdessä 1/2017