Kiikarit mukaan perhosjahtiin

Kesäaamun suurta nautintoa, perhosten ihailua, ei kannata jättää väliin. Yksityiskohtia pääsee tarkkailemaan lähelle tarkentavien kiikareiden avulla.

Aurinkoinen kesäaamu on loistava aika lähteä ihailemaan päiväperhosia. Perhoset lähtevät liikkeelle heti, kun aurinko alkaa vähänkin pilkahdella taivaalla, mutta eniten niitä on lentelemässä 2–3 tuntia auringonnousun jälkeen. Pilvisellä tai sateisella säällä perhoset pysyttelevät kasvustossa piilossa.

Parhaita bongauspaikkoja ovat metsäautoteiden reunat ja heinäiset niityt. Tarkkailupaikka kannattaa valita niin, ettei oma varjo osu perhosiin. Varjoisista paikoista perhoset eivät pidä, vaan ne lähtevät heti uudelleen lentoon. Havaintojen tekemistä helpottavat myös lähelle tarkentavat kiikarit, joilla voi erottaa yksityiskohtia tarkasti.

Jos kesäkuussa haluaa oppia tunnistamaan uuden lajin, se voi olla vaikka ratamoverkkoperhonen, joka on hyvin yleinen perhonen koko maassa. Sen tunnistaa siipien yläpinnan kellertävän oranssista pohjaväristä, jossa on mustia verkkomaisia kuvioita. Tummaa verkkomaista kuviointia on myös siipien alapinnalla.

Ratamoverkkoperhosen lentoaika on kesä-heinäkuussa. Liikkeiltään se on melko rauhallinen, eli se lentää hitaasti ja yleensä vain lyhyitä matkoja. Jos se esimerkiksi säikähtää ihmistä, se usein laskeutuu uudelleen jonnekin aivan lähietäisyydelle. Siksi sitä on helppo seurata ja ihailla.

Hanna Vilo

Juttu perustuu luontokuvaaja ja -asiantuntija Esko Inbergin haastatteluun. Myös kuva Esko Inbergin