Diabetesliiton toiminta perustuu sinun arkeesi

Meille Diabetesliittoon kertyy valtava määrä tietoa diabeetikoiden arjesta. Tämä on tärkeää siksi, että pysyisimme mahdollisimman hyvin perillä siitä, mitä diabeetikoiden elämään juuri nyt kuuluu. Ilman sitä kulkisimme sokkona, sillä tarvitsemme diabeetikoilta kertyvää tietoa toimintamme kehittämiseen. Näin tiedämme, mitä meidän pitää tehdä. Lisäksi osaamme välittää tätä arvokasta tietoa muille. Kiitos, että jaat arkeasi eri kanavissa.

Arjen kokemuksissa nousee vahvasti esiin diabeteksen hoidon jokapäiväinen luonne ja jatkuva säännöllisyyden tarve. Moni tuntee, että diabetes rajoittaa elämää, toisten mielestä diabetes ei juuri vaikuta elämään eikä estä tekemästä mitään. Diabetesta tuntuu olevan yhtä monenlaista sorttia kuin on sitä sairastaviakin.

Tässä lehdessä on juttu Backlundin perheen pitkästä purjehduksesta Karibialle. Tarkkaa suunnitelmallisuutta ja etukäteisvalmisteluja se on vaatinut, mutta toimii hienona rohkaisuna siitä, että unelmia kannattaa toteuttaa myös diabeteksen kanssa.

Liikunnasta on moneksi diabetesta sairastavien elämässä. Diabeetikot ja läheiset nostavat liikunnan ykköseksi positiivisena arkeen vaikuttavana asiana. Samalla liikunta tuottaa monille haasteita matalien tai korkeiden verensokereiden vuoksi.

Ruoka ja ravitsemukseen liittyvät pohdinnat ovat hyvin yleisiä, erityisesti terveellinen ruokavalio ja miten sen itse kukin lompakolleen sopivasti koostaisi. Myös pelot ja väsymys ovat läsnä monien diabeetikoiden arjessa. Lisäsairaudet ja tulevaisuus mietityttävät.

Diabeetikkolasten perheissä eletään jännittäviä aikoja. Koulut ja päiväkodit ovat alkaneet, ja asioiden sujuvuudessa on suuria eroja paikkakuntien ja yksiköiden välillä.

Tekniikka ja hoitotarvikkeet, erityisesti insuliinipumput ja sensorit, puhuttavat diabeetikoita paljon. 

Diabetes-lehdessä käsitellään näitä teemoja usein. Tässä lehdessä kerrotaan, miten diabeteksen hoito onnistuu leikkaushoidon aikana. Lehti tarjoaa vinkkejä siihen, miten jatkaa terveellistä syömistä ruuan kallistumisesta huolimatta. Lisäksi pohditaan sitä, miten monen sairauden kanssa pärjää ja mistä löytyy iloa elämään, kun sairaudet väsyttävät. Tai miten elämässä pääsee eteenpäin, kun läheinen kuolee tai muuta todella ikävää tapahtuu. Lehti haastaa miettimään, millainen liikkuja olet ja muistuttaa jalkojenhoidon tärkeydestä. Toivottavasti löydät uunituoreesta lehdestä juuri sinua kiinnostavia juttuja. 

Me jatkamme tiedonkeruuta, jotta pysymme jatkossakin kartalla siitä, mitä teille kuuluu. Kun törmäätte syksyn aikana eri kanavissa Diabetesliiton Diabetes arjessa -kyselyyn, toivottavasti löydätte aikaa vastata siihen. Teidän kokemustenne pohjalta me rakennamme seuraavat suunnitelmamme. Jokainen tyyppi on tärkeä. Nautitaan syksystä!

Reetta Korkki
Suunnittelija, Diabetesliitto