Parempi olla omassa kropassa

808
- Olen enemmän oma itseni kuin aikoihin. Pääni on kirkkaampi,  ja minun on parempi olla kropassani ja jaksan enemmän, Jesse Kaikuranta sanoo. Kuva: Kalle Pyyhtinen

Teksti: Pirkko Tuominen

Lihavassa elämänvaiheessaan Jesse Kaikuranta vältteli peilejä ja tunsi kehonsa vieraaksi. Nyt 40 kiloa hoikempana ja liikunnan ilon löytäneenä hän tuntee olevansa enemmän oma itsensä kuin aikoihin.

Tällaista tunnetta Jesse Kaikuranta ei olisi uskonut kuuna päivänä kokevansa. Hän odottaa keikkareissullakin, milloin pääsee kuntosalille.

– On hienoa huomata, että itsestä voi löytää uusia puolia vielä nelikymppisenä, hän sanoo.

Liikkuminen on ollut laulajalle vastenmielistä läpi elämän, mutta nyt hän viihtyy kävelylenkillä, salilla ja uima-altaassa. Kannustimena kuntoiluun toimii halu huolehtia omasta terveydestä, jota Kaikuranta sanoo laiminlyöneensä vuosikymmeniä.

Lisäpontta liikkumiseen antaa viime vuoden toukokuussa todettu tyypin 2 diabetes. Se havaittiin perusteellisessa terveystarkastuksessa, jonka Kaikuranta halusi antaa itselleen 40-vuotispäivän kunniaksi. Hän oli vältellyt lääkäreitä, vaikka tunsi, ettei kaikki ole kunnossa. Diabetesdiagnoosin yhteydessä selvisi myös, että kolesteroliarvot ja verenpaine ovat koholla ja sydäntautiriski on suurentunut.

– Entinen minäni joskus viisi vuotta sitten olisi surkutellut, voi voi raasua, nyt on sitten tullut diabetes, ja jatkanut suklaan syömistä, Kaikuranta toteaa.  

Oma tahtotila ratkaisee

Jesse Kaikurannan nykyisellä minällä on enemmän tahdonlujuutta. Hän päätti pistää sairaudelle kampoihin ja tehdä kaikkensa sen eteen, että voisi paremmin.

– Lääkärini totesi, että nyt tämä on todettu ja tästä lähdetään eteenpäin. Jatko on minusta itsestäni kiinni.

Mies luopui paheistaan, kokiksesta ja suklaasta, vähensi muutenkin sokerin syömistä ja lisäsi askeleita arkeen.

– Olen sellainen, että voin vatvoa asioita pitkään. Mutta kun jotain päätän, se myös tapahtuu.

Seitsemässä kuukaudessa hänen painonsa on pudonnut kymmenen kiloa ja verenpaine- ja kolesteroliarvot ovat normalisoituneet viitearvojen sisälle. Paastoverensokeriarvo on laskenut alle seitsemään millimooliin litrassa. Siihen toki vaikuttaa myös lääkitys, metformiini ja gliflotsiini.

Kaikuranta on huomannut, että painonpudotusohjelmissa ja muissa elintapamuutoksiin tähtäävissä tv-sarjoissa toistetaan samaa mantraa, että jokainen pystyy muutokseen. Hän uskoo, että se on totta.

– Oma tahtotila ratkaisee. On hirveän toksista ajatella, ettei minusta ole siihen, hän sanoo.

Halu löytää todellinen minä

Tieto diabeteksesta oli kuin märkä rätti kasvoille. Silti Jesse Kaikuranta on hyvillään siitä, että diabetes löydettiin tässä vaiheessa, kun hänellä on työkaluja itsensä hoitamiseen. The Voice Of Finland 2012 -kisassa kärkeen sijoittunut laulaja oli tehnyt elämäntapoihinsa isoja korjauksia jo ennen diabetesdiagnoosia, laihduttanut kymmenen vuoden aikana 30 kiloa ja lopettanut muutama vuosi sitten tupakoinnin ja alkoholinkäytön.

– Painonpudotukseni alkoi turhamaisesta ajatuksesta: en ollut tyytyväinen kehooni ja siihen, miltä näytin. Välttelin peilejä ja järkytyin, kun näin itseni telkkarista Voicessa. Herranjestas, kuka tuo on? Näin, etten voinut hyvin.

Kaikuranta ei ollut pitänyt itsestään huolta ja paino oli lipsahtanut ylipainoksi. Hän söi väärään aikaan väärää ruokaa: grilliruokaa, hampurilaisruokaa ja lohturuokaa. Hän epäilee olleensa myös tukevassa sokerikoukussa.

– Olen tajunnut, että suhteeni ruokaan on ollut ongelmallinen. Olen palkinnut itseäni ruualla ja hakenut siitä hyvää fiilistä.

Nuorempana Kaikuranta oli hoikka eikä lihavuus tuntunut hänestä koskaan omalta identiteetiltä.

– Lihava elämänvaihe oli tosi vaikea, koska se lihava ihminen en ollut minä, hän toteaa.

Suhde ruokaan muuttui radikaalisti

Kaikuranta alkoi päättäväisesti muuttaa ruokatottumuksiaan ja vähensi hiilihydraattien syömistä merkittävästi. Pasta, riisi ja hampurilaiset vaihtuivat salaattiin ja lihaan. Uuden ruokavalion noudattaminen oli aluksi vaikeaa, mutta asiassa auttoi se, että miehen elämä muuttui muutenkin The Voice Of Finland -kisan jälkeen.

– Aloitin alusta vähän kaiken. Tuntui, että uusi ruokavalio tuki muutosta.

Kaikurannan paino alkoi pudota vauhdilla ja se motivoi. Hän oli lähtenyt laihduttamiseen ulkonäkö edellä, mutta muutama vuosi sitten ajatuksiin alkoi hiipiä myös terveys. Tupakoinnin ja alkoholinkäytön lopettaminen olivat ensimmäisiä sysäyksiä terveyden huomioimiseen.

– Olin polttanut tosi kauan ja röökiä teki mieli pitkään, vuoden verran. Repsahdin kerran ja poltin kuukauden, mutta sen jälkeen ei ole enää tehnyt mieli sauhutella.

Alkoholin juomisen Kaikuranta lopetti, koska tiesi voivansa paremmin, kun ei juo. Absolutismiin hänellä ei ole tarvetta, koska hän ei ole ollut alkoholisti.

– En ole kieltänyt itseltäni totaalisesti mitään, tupakkaa, viinaa enkä mitään tiettyjä ruokia, enkä ole koskaan päättänyt, etten enää ikinä tee jotakin.

Hän haluaa välttää ehdottomuutta. Joustamattomuus kun ei ole elämäntapamuutoksissa tai elämässä ylipäätään hyväksi.

Terveysmatka jatkuu

Diagnosoimaton diabetes aiheutti Kaikurannalle oireita, joita hän ei tajunnut oireiksi. Olo oli väsynyt ja vetämätön. Tiettyihin aikoihin päivästä tuli poissaolokohtauksia ja huonovointisuutta. Päässä tuntui sumealta. Nyt oireet ovat kaikonneet. Onnistuneet elämäntapamuutokset ovat parantaneet laulajan vointia muutenkin monin tavoin.

– Olen enemmän oma itseni kuin aikoihin. Pääni on kirkkaampi, minun on parempi olla kropassani ja jaksan enemmän. Keikoilla on enemmän energiaa ja uskallan paremmin olla omanlaiseni. On vähemmän stressiä, ahdistusta ja sosiaalisten tilanteiden välttelyä, Kaikuranta kertoo.

Hän ei aina itsekään käsitä, miten onnistui tekemään kaikki muutokset. Olennaista oli kuitenkin halu muutokseen ja jämäkkä päätös.

– Kehonkuvani ei ole ihan vielä siinä, missä toivoisin. Paino on kohdillaan, mutta olen lisännyt salitreeniä päästäkseni tavoitteeseeni, hän sanoo.

Kaikuranta tuumii, ettei kakkostyypin diabetes ole oikeastaan sairaus. Se on ennemminkin riskitekijä. Hän haluaa hoitaa itseään hyvin jo valtimosairauksien riskin takia.

– Jatkan tällä polulla eteenpäin. Terveysmatkani on vasta alkanut, hän vakuuttaa.