Valmiina kohtaamaan

591
Kuvat: Tuomas Ikonen

Teksti: Mervi Lyytinen

Vertaistuki on aina vastavuoroista, korostavat Diabetesliiton vertaistoimijat. Kohtaamiset ja kokemusten jakaminen tuottavat iloa ja voimaa toisille mutta myös heille itselleen.

Ihmiselle on luontaista perustaa yhteisöjä ympärilleen. Vertaistuki on kokemusten jakamista vertaisten eli toisten saman kokeneiden kesken, eikä sitä korvaa terveydenhuollon ammattilaisten tarjoama tieto ja tuki, vaikka sekin on tärkeää.

Vain toinen diabeteksen kanssa elävä voi ymmärtää, mitä sairaus tarkoittaa, miten se vaikuttaa arkeen ja mitä hoito vaatii. Henkisellä tuella on suuri merkitys, ja vertaisilta saa myös käytännön vinkkejä hoidon ja jaksamisen ongelmiin.

Verkon yhteisöt tarjoavat tärkeää tukea lähestulkoon kaikkina vuorokauden aikoina, mutta moni haluaa yhä kohdata myös kasvokkain. 

Hyvä fiilis tapaamisten jälkeen

Ilkka Makkonen oli kuulunut pitkään Lempäälän-Vesilahden diabetesyhdistykseen, mutta lähti mukaan tyypin 2 diabeetikoiden vertaistukiryhmään vasta eläkkeelle jäätyään kuutisen vuotta sitten. Hän ei tuntenut ketään yhdistyksestä tuohon aikaan, mutta huomasi, että tapaamiset sujuivat mukavasti ja niiden jälkeen mieliala oli hyvä ja olo voimaantunut. Hän rohkaisee diabetesta sairastavia lähtemään rohkeasti mukaan kokeilemaan, miltä vertaistapaamiset tuntuvat. 

– Me olemme tavallisia ihmisiä, eikä vertaistuessa ole kyse mistään ihmeellisestä asiasta, hän sanoo.

– Tärkeintä on yhdessä oleminen. Elämä ei ole pelkkää diabetesta, mutta sairaus on kuitenkin iso osa meidän elämäämme. Koen, että jos vertaistukea ei olisi, elämä olisi paljon köyhempää. 

Kuunteleminen riittää

– Kun minulla todettiin tyypin 2 diabetes, lähdin ensimmäisenä päivittämään tietojani sairaudesta, Päivi Riihenmäki sanoo.

Sairastuminen ei tullut hänelle yllätyksenä tai järkytyksenä, sillä hänen isällään oli ollut sama sairaus. Päivi liittyi saman tien diabetesyhdistykseen ja hoitaa nykyisin Lempäälän-Vesilahden diabetesyhdistyksen sihteerin tehtäviä.

Päivi on kertonut avoimesti sairaudestaan kaveriporukassa, ja yllättäen heistä on löytynyt muitakin diabetesta sairastavia.

  Kun tapaamme, usein keskustelut koskettelevat diabetesta ja esimerkiksi hoitovälineitä. Olen voinut itse auttaa ystäviäni ja puolestani saanut heiltä vinkkejä hoitoon, hän mainitsee. 

Riihenmäki korostaa, ettei vertaisryhmiin osallistuminen tarkoita, että koko elämä pitäisi avata vieraille.

– Pelkkä läsnä oleminen ja kuunteleminen riittää. Vertaistuki on parhaimmillaan sitä, että on joku joka kuuntelee ja tietää mistä puhun. Vertaistukijan titteliä ei myöskään kannata pelätä: kaikilla meistä on kokemusta vertaisena toimimisesta ystävien ja tuttavien kanssa käydyistä keskusteluista.

”Lähde ihmeessä mukaan!”

Näillä sanoilla kannustaa Katri Frigård kanssakulkijoita tutustumaan siihen, mitä vertaistuen eri muotoja on tarjolla ja valitsemaan itselle sopivimman tavan osallistua. Katrilla on tyypin 1 diabetes, ja hänellä on kokemusta niin nuorten kuin aikuistenkin vertaistukiryhmien ohjaamisesta. Nykyisin hän toimii aktiivisesti Diabetesseura T1D:ssä ja Diabetesliiton videovertaistukiryhmän ohjaajana.

– Diabetesyhteisö on ymmärtäväinen, ketään ei tuomita. Vaikka olisimme eri mieltä asioista tai omat kokemuksemme olisivat erilaisia kuin muiden, annamme tilaa toisillemme, tsemppaamme toisiamme ja annamme vinkkejä, miten jaksaa eteenpäin, Katri kuvailee.

Kuva: Malla Juuma

Me olemme sinua varten

Salla Vähäkankaan nyt kolmevuotias esikoistytär sairastui kymmenkuisena tyypin 1 diabetekseen. Salla toimii vertaistukihenkilönä ja jakaa diabetesperheen arkea Diabetesliiton deelähettiläänä Diabetesliiton some-kanavissa. 

Lapsen sairastuminen pelästytti tuoreet vanhemmat perin pohjin. Vertaistukea tarjottiin perheelle jo sairaalassa, ja he saivat paljon tietoa eri verkostoista ja some-kanavista, joista voi hakea tukea. Salla kertoo, että vertaistuesta on ollut valtavasti apua hänelle itselleen.

– Tärkeintä vertaistuessa on, että tuntee ettei ole yksin, tulee ymmärretyksi ja voi kysyä mitä vain, hän sanoo.

Hän rohkaisee ottamaan yhteyttä ja kertomaan rehellisesti, mitä on mielen päällä – se helpottaa omaa taakkaa. 

– Me vertaistukijat olemme sinua varten, hän sanoo ja korostaa, ettei aina tarvitse olla ongelmia, että voi ottaa yhteyttä. On päivä sitten ollut helpompi tai vaikeampi, tulee hyvä mieli, kun kokemuksen voi jakaa jonkun toisen kanssa. 

Salla ajattelee, että vertaistuki hyödyttää myös pientä lasta.

– Tyttäreni on saanut uusia ystäviä ja nähnyt, ettei ole ainoa pieni lapsi, jolla on diabetes. Uskon, että vertaistuen kautta hän oppii kasvaessaan hyväksymään sairauden paremmin ja ajattelemaan positiivisesti.

 


Tukea tarjolla yhdistyksissä, verkossa ja puhelimessa

– Vertaisten tuki on korvaamatonta, ja toivottavasti kaikki, jotka tuntevat tarvitsevansa tukea myös löytävät sitä, järjestösuunnittelija Marianne Pelto Diabetesliitosta sanoo.

Hän haluaa olla mukana kehittämässä matalan kynnyksen palveluita.

Tuen muodot vaihtelevat. Sitä ovat toisten diabeetikoiden tarinat lehdissä, podcasteissa, YouTubessa ja muissa viestintävälineissä. Moni on löytänyt kaipaamaansa vertaistukea Diabetesliiton kursseilta. Diabetesyhdistyksillä on vertaisryhmiä, ja osa tarjoaa mahdollisuuden myös kahdenkeskiseen vertaistukeen. Tarjolla on myös esimerkiksi puhelin-, video- ja Whatsapp-vertaistukea – voit sopia itsellesi sopivimmasta kanavasta. 

Diabetesliiton verkkosivuille on koottu kattavasti Diabetesliiton ja yhdistysten palvelut, tarpeelliset osoitteet ja puhelinnumerot. Sieltä löytyvät myös yhteystiedot ja ohjeet, miten pääset mukaan vertaistoimijaksi halutessasi. 

www.diabetes.fi/vertaistuki

 


Monenlaista vertaistukea

  • diabetesyhdistysten vertaistukiryhmät, vertaistukihenkilöt ja perhekerhot
  • diabeteskurssit
  • sosiaalinen media
  • nuorten Ykkösklubi 
  • deelähettiläät

– vertaistukea puhelimitse: saat yhteyden vertaistukihenkilöihin diabeteshoitajan kautta soittamalla Kysy diabeteksesta -neuvontapuhelimeen 0600 9 4454 arkipäivisin (ma-pe) klo 9–13 välillä, puhelu maksaa 0,95 e / min + pvm, jäsenille lisämaksuton (katso puhelinnumero jäsenkortista)

www.vertaistalo.fi: linkkejä potilasjärjestöjen vertaistoimintaan

www.olkatoiminta.fi: tukea sairastuneelle ja hänen läheisilleen, sivustolta löytyy myös tietoa muun muassa Toivo-vertaistukisovelluksesta