Muistilista kesään

2210

Teksti: Jaana Huhtanen ja Mervi Lyytinen 

Diabeteksen hoidosta ei voi ottaa lomaa. Näillä ohjeilla jalkasi pysyvät kunnossa kesän riennoissa. 

Diabeteksen hoitoa ei voi vähentää vuodenaikojen mukaan, se täytyy muistaa myös lomalla. Diabetesliiton jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen on havainnut, että lomaillessa jalkojen hoitaminen jää helposti vähemmälle kuin tavallisesti.

Kesällä syntyneet ja loman aikana vaikeutuneet vammat näkyvät syksyllä ruuhkina jalkojenhoidon ammattilaisten vastaanotoilla. Jalkavammojen esiintymispiikki on todettavissa niin yksityisen hoidon kuin erikoissairaanhoidonkin puolella. Ilmiö on tuttu maamme rajojen ulkopuolellakin, ja jalkojenhoidon ammattilaisilla on sille oma terminsä: lomajalkasyndrooma eli holiday foot syndrome.

– Lomajalkasyndroomaan johtavat varomattomuus ja se, ettei tunnisteta jalkoihin kohdistuvia riskejä tavallisesta poikkeavassa ympäristössä, Jaana Huhtanen sanoo.

Lisäksi monet peruvat sovittuja vastaanottoaikoja, kun kauniit säät jatkuvat ja esimerkiksi mökiltä palaamista halutaan siirtää tai suunnitelmia muuttaa nopealla aikataululla. Jaana Huhtanen suosittelee, ettei jalkaterapeutin luo varattua aikaa siirretä, jos vain suinkin mahdollista. Rutiineista kannattaa pitää kiinni myös kesällä.

– Erityisesti niiden, joilla jalkahaavan riski on kohonnut ja joiden jalat kuuluvat riskiryhmään RL 1–3, pitää olla huolellisia. Riskijalat eivät voi jäädä lomalle, jalkojenhoitaja painottaa.

Jalkaongelmia ilmaantuu tavallista helpommin myös niille, joilla on diabeteksen lisäsairauksia tai huono hoitotasapaino tai joiden on vaikea hoitaa ja tarkkailla jalkojaan omin avuin.

Käytä kenkiä ja sukkia kesälläkin

Pitkäkestoisten haavojen tavallisimpia syitä ovat hiertymät, ihorakot ja ihon halkeilu. Tyypillisin ihorikko on hiertymävamma, joka syntyy sandaalien ja kenkien käytöstä ilman sukkia.

Palovammatkaan eivät ole harvinaisia. Paljain jaloin kävely kuumalla alustalla, kuten hiekalla tai kiveyksellä, on yleinen palovamman aiheuttaja. Joskus palovammoja syntyy jalkoihin myös mökin tulisijaa ja saunaa lämmittäessä.

– Aurinkoa otettaessa on hyvä suojata jalkaterän herkät ihoalueet, Jaana Huhtanen muistuttaa. 

Lievistäkin vammoista kehittyy helposti pitkäkestoisia ongelmia, jos elimistön kyky korjata ihoa on heikentynyt.

Tehosta omahoitoa lomalla

Jaana Huhtanen kehottaa diabeetikoita tehostamaan omahoitoa ja tarkkailemaan jalkojen ihoa tavallista tiheämmin kesäaikana. Nirhaumat, hiertymät, rakot, palovammat ja ihohalkeamat ovat yhtä tavallisia diabetesta sairastavilla kuin muillakin, mutta paranevat usein paljon huonommin.

Erityisesti palovammat paranevat hitaasti. Niiden hoitamista rasvalapuilla tai ihorikkoihin ja ihon pintanaarmuihin tarkoitetuilla voidemaisilla tuotteilla ei suositella, vaan tarvitaan juuri tähän  tarkoitukseen kehitettyjä palovammatuotteita. Ohjeita palovammojen hoitoon kannattaa kysyä apteekista.

Perushoidon lisäksi on hyvä varautua pienten vammojen tehokkaaseen hoitoon.

– Kannattaa tarkistaa lääkekaapin sisältö ja matka-apteekki ennen loman alkua, Jaana Huhtanen ohjeistaa.

Älä unohda apuvälineitä kaappiin

Monilla diabetesta sairastavilla on käytössään apuvälineitä, kuten yksilöllisiä pohjallisia ja varvasortooseja. Yksilöllisten pohjallisten tarkoituksena on estää haitallisesta kuormituksesta aiheutuvat jalkapohjien iho- ja painevammat. Varpaiden asentovirheiden vuoksi moni tarvitsee varpaan asentoa korjaavia ja ihoa suojaavia ortooseja. Ne ehkäisevät lisäongelmia.

Apuvälineet tarvitsevat niiden käyttöön soveltuvat kengät. Jaana Huhtanen kuulee usein asiakkailtaan, että he ovat jättäneet apuvälineensä talvikenkien kanssa kaapin hyllylle. Toteamus ”käytän niitä vain talvikengissä tai kesällä lenkkeillessäni” on jalkojenhoitajalle tuttuakin tutumpi.

– Tämä tarkoittaa, että jalat ovat mahdollisesti useita kuukausia suojattomina. Se lisää jalkaongelmien riskiä, ja jalkaongelmat saattavat vaikeutua. Apuvälineiden käyttöä pitää jatkaa lomallakin, Jaana Huhtanen korostaa.

Sama koskee lääkinnällisiä hoitosukkia. Hoitosukkien jatkuvaa käyttöä suositellaan niille, joilla on todettu joko vaikea laskimoiden vajaatoiminta tai vaikea imunestekierron häiriö esimerkiksi ruusutulehduksen jälkiseurauksena. Hoitosukkien käyttämättä jättäminen johtaa helposti tulehduskierteeseen. Paljon istuvalla ja vähän liikkuvalla turvotus voi tällöin lisääntyä varsinkin kesäaikaan. Lämpö laajentaa veri- ja imusuonia, mikä lisää turvotusta. Tästä syystä hoitosukat on välttämätöntä vetää jalkaan myös kuumalla ilmalla. 

Lisää liikettä 

Kaikenlainen monipuolinen liikkuminen on tärkeää. Koko lomaa ei pitäisi tuhlata aurinkotuolissa tai riippumatossa lepäilyyn.

Kehon lihasvoimaa, liikkuvuutta ja tasapainon hallintaa parantavat harjoitteet ovat tärkeä osa jalkojen terveydestä huolehtimista. Monet diabeetikoilla esiintyvät jalkaongelmat liittyvät jalkojen asentovirheisiin. Vahvat lihakset, liikkuvat nivelet ja hyvä kehon hallinta ovat parhaat keinot ehkäistä niitä.

Jaana Huhtanen kannustaa lisäämään liikettä lomapäiviin ja nauttimaan ulkoilmasta mahdollisuuksien mukaan.

– Kun askeleet kesällä ja lomalla lisääntyvät, kannattaa päivittäin varata hetki jalkojen tarkistamiseen, jotta liikkuminen on turvallista, hän muistuttaa.

– Erityisesti jos jalkasi kuuluvat riskiryhmään RL 1-3, pidä kiinni jalkojenhoidon rutiineista myös lomallasi!

 


 

Kesäjalkoja on hoidettava erityisen huolellisesti, jos sinulla on
 • riskijalat, riskiluokka RL 1–3
 • diabeteksen aiheuttamia lisäsairauksia
 • huono hoitotasapaino
 • vaikeuksia hoitaa jalkoja omin avuin.
Kesäjalkojen perushoito
 • Pidä iho puhtaana.
 • Rasvaa ihoa, jos ihosi on kuiva.
 • Lyhennä kynnet tarvittaessa.
 • Seuraa jalkojesi kuntoa päivittäin.
 • Käytä aina sukkia.
 • Älä kävele paljain jaloin.
 • Älä suojaa ihorikkoja tavallisella laastarilla tai rakkolaastarilla.
 • Ota yhteys asiantuntijaan, ellei omahoito tehoa.

Koti- ja matka-apteekin varustus 

Tarkista lääkekaappisi sisältö. Varaa kesää varten seuraavat tuotteet:

 • Ihorikkojen puhdistamiseen fysiologista keittosuolaliuosta apteekista silloin, kun juomakelpoista vettä ei ole saatavilla
 • Ihoon tarttumattomia haavasidoksia
 • Kuitukangastaitoksia ihorikon puhdistamiseen
 • Varvasvillaa hautumien hoitoon
 • Antiseptista liuosta tai suihketta tulehtuneen ihorikon hoitoon
 • Kiinnitystuote sidoksen kiinnittämiseen (teippiä, kierresidettä)
 • Ideaalisiteitä
 • Ihon hoitovoidetta.
 • Palovammageeliä

 


Omin jaloin -juttusarjassa Diabetesliiton pitkäaikainen jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen oikoo jalkojen terveyteen liittyviä harhaluuloja ja antaa vinkkejä jalkojen terveyden edistämiseksi.