Intiimisti terveenä ja hyvinvoivana

1509
Nainen-katsoo-peiton-alta-suoraan-kameraan
Kuvat: Shutterstock

Teksti: Tuija Manneri

Diabetes vaikuttaa naisen seksuaalisuuteen teini-iästä yli vaihdevuosien. Hyvä verensokeritasapaino ehkäisee tulehduksia ja vapauttaa myös monesta muusta huolesta.

Mikä tahansa pitkäaikaissairaus heijastuu naisen seksuaalisuuteen, niin myös diabetes.

– Seksuaaliterveydestä huolehtimisen pitäisi oikeastaan alkaa heti kun diabetes todetaan, pohtii kliininen seksologi ja psykoterapeutti Tarja Santalahti Väestöliiton Hyvinvointi-yhtiöstä.

Sairastumisen alussa seksuaalisuus jää uudessa tilanteessa usein toissijaiseksi, mutta vähän myöhemmin herää kysymyksiä. Vaikuttavatko kuukautiset verensokeriin? Voinko saada lapsia? Entä miten seksi ja yhdyntä vaikuttavat verensokeriin?

– Joillakin kuukautiset voivat nostaa tai laskea verensokeria, eikä diabetes estä raskaaksi tulemista. Verensokeriin seksi vaikuttaa yksilöllisesti, kuten mikä tahansa fyysinen suoritus, vastaa gynekologi Päivi Suonsivu-Miettinen.

– Diabetesta sairastavat tunnistavat yleensä itse hyvin, jos verensokeri seksuaalisen kanssakäymisen aikana laskee paljon, Tarja Santalahti lisää.

Hän neuvoo kertomaan sairaudesta, sen hoidosta ja vaikutuksista avoimesti kumppanille, jotta tälläkin olisi seksin aikana turvallinen olo.

Toiveissa raskaus

Tärkeintä seksuaaliterveyden vaalimisessa on hyvä verensokeritasapaino. Siihen kannattaa pyrkiä sairauden alusta lähtien. 

– Myönteinen asenne itseä ja sairautta kohtaan auttaa selviämään. Ajan mittaan diabetesta sairastava usein huomaa, että oikeastaan kaikki sujuu, kun hän on oppinut tuntemaan sairauden ja toimimaan joustavasti eri tilanteissa, Tarja Santalahti kuvailee.

Nuorten kanssa on hyvä keskustella seksuaalisuudesta, ehkäisystä ja raskaudesta, vaikka aktiivinen seksielämä ei vielä olisi ajankohtaista, sillä diabeetikoiden raskauksien olisi hyvä olla suunniteltuja. Varsinkin alkuraskauden aikana korkea verensokeri voi aiheuttaa sikiölle epämuodostumia, ja myöhemmin se lisää raskauskomplikaatioiden riskiä.

– Hyvää verensokeritasapainoa kannattaa tavoitella hyvissä ajoin ennen raskaaksi tuloa, koska munasolujen kehittyminen alkaa jo puoli vuotta ennen ovulaatiota. Samaan aikaan ja viimeistään kaksi kuukautta ennen raskautta tulisi ottaa käyttöön myös folaattilisä ehkäisemään sikiön epämuodostumia. Lisäksi D-vitamiinin riittävä saanti kannattaa varmistaa, Päivi Suonsivu-Miettinen luettelee. 

Tyypin 2 diabeetikoilla ylipainoon ja metaboliseen oireyhtymään voi liittyä kuukautishäiriöitä ja munasarjojen monirakkulaisuutta, jotka vaikeuttavat raskaaksi tulemista. Hormonitoiminnan normalisoimisessa auttavat painonpudotus, terveellinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni ja stressinhallinta. 

– Painonpudotuksen tarve on yksilöllistä. Osalla ovulaatio tapahtuu merkittävästä ylipainosta huolimatta, mutta toisilla jo pieni ylipaino ja insuliiniresistenssi aiheuttavat häiriöitä, Suonsivu-Miettinen sanoo.

Ylipaino voi vaikuttaa myös kehonkuvaan ja omaan kokemukseen kehon seksuaalisuudesta.

– Kaikissa elämänvaiheissa on tärkeää, että yrittää pyrkiä ajattelemaan omasta kehosta hyväksyvästi ja kunnioittamaan sitä, Tarja Santalahti neuvoo.

Ehkäisyssä minimoitava tukosriski

Ehkäisymenetelmistä diabeetikolle sopivat periaatteessa kaikki, mutta hormonaalisesta ehkäisystä Suonsivu-Miettinen suosittelee turvallisimpina keltarauhashormonivalmisteita eli minipillereitä, ehkäisykapseleita tai hormonikierukkaa.

Estrogeenia sisältävät yhdistelmäehkäisyvalmisteet lisäävät hieman verisuonitukosriskiä, jota diabetes itsessäänkin lisää. Tukosriskiä nostavat myös diabeteksen mahdolliset lisäsairaudet, diabeetikon ikä ja tupakointi.

Ylipaino voi lisätä vapaan estrogeenin määrää elimistössä, koska myös rasvakudos tuottaa estrogeenia, ja lisäksi verenkierrossa estrogeenia sitovan proteiinin määrä vähenee. Siitä saattaa seurata kuukautisongelmia, esimerkiksi runsaita ja kivuliaita vuotoja.

– Kuukautisongelmia lisää myös stressi. Henkisen kuormituksen vähentäminen, hyvä ravitsemus ja liikunta voivat helpottaa tilannetta. Lääkkeistä esimerkiksi hormonikierukka auttaa tehokkaasti sekä kipuun että runsaaseen vuotoon, Suonsivu-Miettinen neuvoo.

Eroon tulehduksista

Yksi diabeteksen seuraus on intiimialueen tulehdusherkkyys.

– Ulkosynnyttimien tulehdukset ovat diabetesta sairastavilla naisilla yleisiä, koska korkea verensokeri altistaa virtsatie-, hiiva-, bakteeri- ja sekatulehduksille. Korkea verensokeri ja diabetekseen usein liittyvä matala-asteinen tulehdus heikentävät immuunipuolustusta.

 – Lisäksi virtsaan erittyy tavallista enemmän sokeria, jolloin limakalvoille syntyy bakteereille otolliset olosuhteet. Silloin myös yhdynnät herkistävät tulehduksille tavallista useammin, Päivi Suonsivu-Miettinen kuvailee.

Ihopoimujen hautumaihottumat voivat vaivata nivusissa, jos ylipainoa on paljon. Käytännön työssä Suonsivu-Miettinen on myös huomannut, että diabeetikoilla esiintyy intiimialueilla tavallista useammin autoimmuuni-ihosairauksia, kuten valko- ja punajäkälää. Se johtuu immuunipuolustuksen heikentymisestä, joka puolestaan liittyy insuliiniresistenssiin.

Tulehdukset ulkosynnyttimissä voivat joskus olla rajuja ja kroonistua. Ne voivat myös vaikuttaa seksuaaliseen haluun, kykyyn ja aktiivisuuteen.

– Hoitoon kannattaa hakeutua heti kun ilmaantuu ensimmäisiä oireita, kuten kutinaa, kirvelyä ja ihottumaa, eli ennen kuin tilanne pääsee pahaksi. Sairauksista kielivät ihomuutokset on helpoin huomata, jos tietää, miltä omalla intiimialueella yleensä näyttää. Siksi kannustan naisia tutustamaan kehoonsa vaikkapa peilin avulla, Suonsivu-Miettinen sanoo.

Hoitoa limakalvoille

Vaihdevuosissa emättimen limakalvot alkavat hormonimuutosten vuoksi ohentua ja ne kuivuvat herkemmin. Limakalvot voivat kuivua myös jo paljon nuorempana, jos on pitkään sairastanut tyypin 1 diabetesta. Kuivat limakalvot tuntuvat aroilta, altistavat tulehduksille ja rikkoutuvat tavallista herkemmin. 

Yhdyntää helpottavat liukasteet, jotka ovat muutenkin mukava lisä intiimeihin hetkiin. Kuivuvien limakalvojen säännölliseen hoitoon suositellaan paikallisestrogeeneja, joita on emätintabletteina, voiteina, geelinä, puikkoina tai emätinrenkaana. 

– Paikallisestrogeenit ovat tehokas apu. Ne vaikuttavat limakalvojen paksuuteen ja verenkiertoon ja tukevat emättimen hyvää bakteeritasapainoa. Niitä voi hyvin käyttää tarvittaessa jo ennen vaihdevuosia, Suonsivu-Miettinen suosittelee.

Myös ravinto ja suoliston kunto vaikuttavat limakalvojen terveyteen.

Tuntopuutoksia ja sen myötä orgasmivaikeuksia voi seurata, jos pitkään jatkunut korkea verensokeri vaurioittaa sukuelinalueella tuntohermoihin liittyviä pieniä verisuonia. 

– Muuttuvissa elämäntilanteissa auttaa, kun opettelee uusia tapoja koskettaa ja etsii uusia eroottisia alueita, joista syntyy seksuaalista mielihyvää. Kaikki seksi ei tapahdu navan alapuolella, ja siksi on tärkeä huolehtia myös ajatuksista ja mielikuvista, Santalahti kannustaa.

Kun halu muuttuu

Pitkäaikaissairauteen liittyy monenlaisia tunteita, jotka vaikuttavat seksuaaliseen haluun. Korkea verensokeri sekä omahoidon ja kehonkuvan ongelmat voivat väsyttää ja lisätä alakuloa ja stressiä. Raskauden suunnittelun haasteet ehkä vievät seksistä spontaaniutta. 

– Haluttomuus voi ajoittain vaivata ketä tahansa, sillä jokaisella elämäntilanteet ja terveydentila vaihtelevat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seksi ei ole pelkkää yhdyntää: muitakin tapoja kannattaa kokeilla ja tutkia. Eräs pitkäaikaissairas sanoi kerran, että ilman sairastumista hän ei olisi huomannut, kuinka laajat mahdollisuudet erilaisiin nautintoihin seksuaalisuus tarjoaa, Santalahti kertoo.

Joskus mieltä voi painaa huoli puolison suhtautumisesta: jaksaako hän kumppaninsa diabetesta. Pelko on Santalahden kokemuksen mukaan useimmiten turha.

– Silti on tärkeää hoitaa parisuhdetta yhtä hyvin kuin diabetesta, terapeutti neuvoo.

Hän kehottaa rohkeasti ottamaan seksuaalisuuteen liittyvät huolet puheeksi vastaanotolla esimerkiksi diabeteshoitajan, gynekologin tai terapeutin kanssa.

– Erilaiset minäkuvan ja seksuaalisuuden muutosvaiheet kuuluvat jokaisen naisen elämänkaareen ilman sairauksiakin, ja niistä kannattaa keskustella. Joskus muutokset tapahtuvat rauhallisesti ja joskus rajumpina, mutta myös diabeteksen kanssa voi mainiosti elää seksuaalisesti onnellisen elämän, Santalahti vakuuttaa.

 

Keski-ikäinen-nainen-makaa-rannalla-silmät-kiinni 

Nautinnon aika

Seksuaalisuudesta nauttiminen helpottuu, kun lempeästi hyväksyy itsensä ja elämän mukanaan tuomat erilaiset muutokset kehossa.
Mahdollisuuksien maailma avautuu, kun näkee seksin laajasti myös muuna kuin yhdyntänä ja kykynä siihen. Sooloseksikin on tärkeä osa seksuaalisuutta.
Itsetuntemus auttaa oivaltamaan, mikä itselle tuottaa nautintoa fyysisesti ja henkisesti. Kannattaa myös selvittää, mistä kumppani nauttii ja miten molempien toiveet voisivat kohdata.
Seksuaalisuutta vaaliva asenne auttaa pitämään kipinän elossa silloinkin, kun se uhkaa hiipua arjen alle.
Rohkeus kokeilla jotakin erilaista kannattaa: asut, leikit, vibraattorit tai muut välineet ja virikkeet voivat auttaa löytämään jotain uutta ja nautinnollista. Samoin rutiinien rikkominen.
Seksiin voi joskus ryhtyä, vaikkei juuri sillä hetkellä tuntuisi hurjan intohimoiselta. Muista, että kumppanisi haluaa tehdä sinulle myös seksuaalisesti hyvää.
Jos seksuaalisuus ja nautinto tuntuvat vaikeilta asioilta, asiantuntija voi auttaa avaamaan lukkoja.

Asiantuntijana kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti.