Maailman diabetespäivä – tietoa, kampanjoita ja vaikuttamista

703
Kuva: Shutterstock

Teskti: Sari Koski

Maailman diabetespäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991. Kansainvälinen diabetesjärjestö IDF ja maailman terveysjärjestö WHO aloittivat silloin maailman diabetespäivän, jotta kansainvälisesti kiinnitettäisiin huomiota diabeteksesta aiheutuvaan, kiihtyvään terveysuhkaan. Maailman diabetespäivää vietetään vuosittain 14. marraskuuta, joka on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä.  

Maailman diabetespäivä tavoittaa vuosittain noin miljardi ihmistä yli 160 maassa. Vuosittaisten kampanjoiden avulla pyritään nostamaan diabetesta sekä julkiseen tietoisuuteen että poliittisille areenoille. Päivä on myös diabetesta sairastavien oma juhlapäivä.

Maailman diabetespäivää on vietetty myös Suomessa alusta asti. Päivällä on ollut vuosittain vaihtuvia teemoja. Vuoden 2020 teema on ”Kun vuosia kertyy”. On erilaista sairastaa diabetesta lapsena, nuorena, keski-ikäisenä tai varttuneessa iässä. Aika muuttaa diabetesta siinä missä kantajaansakin. Diabetes aaltoilee elämässä kulloistenkin elämäntilanteiden, voimavarojen ja muun terveydentilan mukaan. 

Diabetesliitto haluaa muistaa Maailman diabetespäivänä erityisesti heitä, jotka ovat hoitaneet diabetestaan pitkään, läpi elämänsä. Diabetesta sairastavien ikääntyneiden määrä lisääntyy koko ajan väestön ikääntyessä. Samalla kiitoksen ansaitsevat kaikki diabeteshoitajat ja -lääkärit, jotka ovat tukeneet diabetesta sairastavia tällä matkalla.

Maailman diabetespäivän perinteisiä paikallisia tempauksia apteekeissa tai kauppakeskuksissa ei tänä vuonna nähdä koronarajoitusten vuoksi. Niiden sijaan asiasta viestitään kertomusten, videoiden, somekorttien ja kampanjoiden avulla verkkomaailmassa ja sosiaalisessa mediassa. Diabetesliiton verkkopalvelussa www.diabetes.fi/mdp löydät sekä diabetesta sairastavien tarinoita että asiantuntijaluentoja. Jaa oma tarinasi tai sinirannekuvasi sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteilla #maailmandiabetespäivä #diabetesfi #siniranne ja osallistu yhteiseen juhlintaan.

 

Osallistu #siniranne -kampanjaan:
Laita ranteeseesi jotain sinistä, ota siitä kuva ja jaa kuva Facebookissa tai Instagramissa hashtageilla #siniranne #maailmandiabetespäivä.