Entistä useampi lapsi on tarvinnut tehohoitoa sairauden alussa

1271
Piirroskuva, jossa keski-ikäinen mies seisoo ja hänen sylissään on huonovointinen pikkulapsi.
Kuva: Kalle Lehtinen

Teksti: Pirita Salomaa

Lapsen sairastuminen diabetekseen on valtava järkytys vanhemmille – etenkin, jos diabeteksen hoito alkaa sairaalan teho-osastolta. Diabetesliitto kampanjoi tänä vuonna asiasta, jotta erityisesti taaperoikäisten diabetesoireet tunnistettaisiin aikaisemmin, ja lapset pääsisivät hoitoon ennen kuin oireet ehtivät kehittyä henkeä uhkaaviksi.

Joka päivä useammalla kuin yhdellä lapsella Suomessa todetaan tyypin 1 diabetes. Vaikka sairaus on verraten yleinen ja täällä sen puhkeamisen todennäköisyys on suurempi kuin missään muualla maailmassa, sen oireita ei aina tunnisteta tai osata tulkita oikein. Miksi?

– Oireiden voidaan luulla johtuvan vaikkapa vatsataudista. Jos oksenteleva lapsi juo hyvin ja pissaa paljon, hänen vointinsa ei välttämättä huolestuta tavallista enempää, vaikka kaikki nämä oireet saattavat nimenomaan kertoa diabeteksen puhkeamisesta ja siitä johtuvasta ketoasidoosista, lastentautien erikoislääkäri Anu Heikkilä Diabetesliitosta vastaa.

– Myös pienen lapsen hankala hengenahdistus on joskus osoittautunut ketoasidoosiksi, Heikkilä täydentää.

Hän epäilee, että terveydenhuollossakin on päässyt unohtumaan, kuinka yleinen sairaus tyypin 1 diabetes Suomessa on. 

Muista verensokerin ja ketoaineiden mittaus

Insuliinin puutteessa verensokeri nousee ja elimistö kuivuu ja happamoituu. Elimistöön alkaa kertyä ketoaineita ja tilanne voi edetä ketoasidoosiksi eli happomyrkytykseksi.

– Ketoasidoosi on hengenvaarallinen ja vaatii aina tehohoitoa. Siihen liittyy korkean verensokerin lisäksi vakava kuivuminen, jonka korjaaminen etenkin pienillä lapsilla on äärimmäisen vaativaa, Heikkilä tähdentää.

Hän muistuttaa, että ketoasidoosin riski ei liity vain diabeteksen puhkeamiseen, eikä vain pieniin lapsiin.

– Kuka tahansa diabetekseen sairastuva tai jo sairastunut voi saada happomyrkytyksen insuliinin puutteessa. Riskiryhmässä ovat pienten lasten lisäksi erityisesti teini-ikäiset. Ketoasidoosille altistavat myös häiriöt insuliinipumpun toiminnassa ja tilanteet, joissa insuliinin tarve on lisääntynyt, kuten infektiot. 

– Ketoaineiden esiintyminen veressä on hälytysmerkki. Ne on syytä mitata aina, kun on vähänkin aihetta epäillä, että insuliinin saannissa ei ole kaikki kohdallaan, Heikkilä korostaa.

Hänellä on tärkeä viesti myös terveydenhuollon ammattilaisille: neuvoloiden terveydenhoitajille, koululääkäreille ja terveyskeskusten päivystyksen ammattilaisille.

– Kun lapsella on tyypillisiä diabeteksen oireita: mittaa verensokeri. Kun hänellä on epämääräisiä oireita: mittaa verensokeri. Kun diabeteksen mahdollisuus edes vilahtaa mielessäsi: mittaa verensokeri.

Tieto perille perheille ja hoitopaikkoihin

Yksi tärkeistä teemoista Diabetesliiton viestinnässä tänä vuonna on ketoasidoosin ehkäisy. Viestiä viedään eteenpäin liiton saaman lahjoituksen turvin, mutta lisää rahallista tukea tarvitaan, jotta se tavoittaa mahdollisimman suuren määrän suomalaisia perheitä ja lasten hoitopaikkoja.

Diabetesliiton YouTube-kanavalla on julkaistu animaatiovideo, joka perustuu löyhästi tositarinaan: videolla esiintyvän Sisu-pojan sairastumisesta tyypin 1 diabetekseen kerrottiin joulukuun Diabetes-lehdessä. Jos sinulla on vaikkapa Facebook-sivusto, jaathan ”Mittaa taaperon verensokeri” -nimellä löytyvän videon ystävillesi siellä?

Olemme painattaneet myös tyypin 1 diabeteksen oireista kertovia julisteita, joita postitamme lasten hoitopaikkoihin, kuten esimerkiksi lastenneuvoloihin. Toivomme, että julisteet kiinnittävät sekä perheiden että ammattilaisten huomion.

Lääkärit huolissaan

Anu Heikkilän ja muiden lastenlääkärien esiin nostama huoli lasten hoitoon pääsyn viivästymisestä sai vahvistusta, kun Suomen lasten diabetesrekisterin luvut vuodelta 2018 julkistettiin tämän vuoden tammikuussa.

Rekisteri kertoo, että keskimäärin useammalle kuin joka neljännelle tyypin 1 diabetekseen sairastuneelle lapselle oli ennättänyt kehittyä ketoasidoosi ennen kuin diabetes diagnosoitiin. Eräissä sairaaloissa se todettiin miltei joka toisella diabeteksen puhkeamisen vuoksi hoitoon tuodulla lapsella.

Ketoasidoositapausten määrä on lisääntynyt edellisvuosista, ja rekisteristä löytyy myös vuosia, jolloin niiden määrä oli huomattavasti pienempi, alle 20 prosenttia vastasairastuneista.

– Kehityssuunta on huolestuttava, vahvisti myös rekisteritietoja Pediatriklubissa Tampereella esitellyt professori ja lasten tyypin 1 diabeteksen huippututkija Mikael Knip.

Lasten diabetesrekisterin luvut perustuvat sairaaloiden ilmoittamiin tietoihin, ja ne eivät sisällä kaikkia tyypin 1 diabetekseen vuoden 2018 aikana sairastuneita 0–15-vuotiaita lapsia.

Lisätietoa: www.diabetes.fi/taaperondiabetes


Auta meitä tavoittamaan perheet ja lasten hoitopaikat

Auta meitä muistuttamaan tyypin 1 diabeteksen oireista ja tavoittamaan perheet ja lasten hoitopaikat. Oireiden tunnistaminen ehkäisee ketoasidoosia ja säästää lapsia joutumasta hengenvaaraan.

Olemme toteuttaneet lahjoittajien tuella tietoiskuvideon sekä -julisteen, jotka haluamme saada näkyviin lastenneuvoloihin, terveyskeskuksiin ja päiväkoteihin. Nyt tarvitsemme sinun tukeasi: sen avulla varmistamme videon ja julisteiden mahdollisimman laajan jakelun. 

Toimi näin

Lahjoituksesi ohjautuu kampanjaamme, kun

  • valitset maksun saajaksi Suomen Diabetesliitto
  • ohjaat maksun tilillemme: FI 1357 3226 2002 0164
  • merkitset maksuun viitenumeron 13123
  • maksat sopivaksi katsomasi lahjoitussumman

Käytäthän lahjoittaessasi viitenumeroa. Pankki veloittaa meiltä pienen osuuden ilman viitenumeroa maksetuista lahjoituksista. Lämmin kiitos tuestasi!Tyypin 1 diabeteksen oireet
(korkean glukoosin aiheuttamat oireet): jano, virtsamäärien lisääntyminen, laihtuminen, väsymys

Ketoasidoosin oireet (ketohappojen aiheuttamat oireet): pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, tihentynyt tai huokaava hengitys, sekavuus, tajunnan heikkeneminen