Kuume nousee – mitä teen?

2598
Vesilasi ja sen vieressä kuumemittari, joka näyttää 38,8 astetta.
Kuva: Ella Manninen

Jos sairastut koronavirusinfektioon tai muuhun kuumeiseen infektiosairauteen, toimi näin.

Muistilista aikuisen sairauspäiviin

 • Kun sinulla on korkea kuume, riittävä nesteen juominen on tärkeää. Sopiva määrä on vähintään 1,5–2 litraa vuorokaudessa tai 1–2 desilitraa tunnissa. Juoma voi olla esimerkiksi vettä, vähähiilihappoista kivennäisvettä, laimennettua mehua, keittoja tai vaikkapa teetä.
 • Kuumetta voi ja kannattaa alentaa parasetamoli-valmisteilla.
 • Hiilihydraatteja pitää saada vähintään noin 150 grammaa vuorokaudessa, vaikka ruoka ei maistuisi.
 • Pyri pitämään verensokerisi pääsääntöisesti tasolla 6–10 mmol/l.
 • Jos käytät verenpainelääkkeitä, verenpainetta kannattaa mitata itse 1–2 kertaa päivässä. Jos verenpaineen yläpaine laskee alle 100 elohopeamillimetrin, ota yhteys omaan hoitopaikkaasi tai päivystykseen.

Lisäohjeita kakkostyypin diabeetikoille

Jos sinulla on tablettihoito tai käytät perusinsuliinia, mittaa verensokerisi neljän tunnin välein. Jos yleisvointisi on heikentynyt, jätä metformiini ja sokerinpoistajalääkkeet tauolle. Jos verensokerisi nousee ja on jatkuvasti yli 14 mmol/l tai jos yleisvointisi heikkenee olennaisesti, ota yhteyttä omaan hoitopaikkaasi tai päivystykseen jatkohoito-ohjeita varten.

Lisäohjeita aikuisille ykköstyypin diabeetikoille ja monipistoshoitoisille kakkostyypin diabeetikoille

Mittaa tai tarkista sensorista verensokerisi 2–4 tunnin välein ja annostele sen perusteella pikainsuliinia sairauspäiväohjeiden mukaan. Ota syömisen yhteydessä pikainsuliinia hiilihydraattien mukaan ja lisäksi lisäannos pikainsuliinia, jos verensokeri on ennen syömistä yli 7–8 mmol/l. Aikuisilla yleensä yksi yksikkö pikainsuliinia laskee verensokeria 1–4 mmol/l. Aloita sillä annoksella.

Sairauspäivinä stressihormonien vaikutus voi lisätä lisäinsuliinin tarvetta tätä suuremmaksi. Mittaa tai tarkista sensorista verensokerisi kahden tunnin kuluttua. Jos se on yli 10 mmol/l ja edelleen noususuuntainen, voit varovasti annostella esimerkiksi 1–4 yksikköä pikainsuliinia lisää.

Ketoaineiden mittaus

Jos sinulla on käytössäsi veren ketoainemittari ja liuskat siihen tai virtsan ketoaineliuskoja, mittaa ketoaineet neljän tunnin välein. Jos ketoaineet ovat koholla (yli 0,6 mmol/l tai virtsassa ++), menettele näin:

 • Ketoaineita 0,6–1,5 mmol/l tai virtsassa ++: Jos verensokeri on yli 10 mmol/l, ota lisää pikainsuliinia ja tarkista verensokeri ja ketoaineet kahden tunnin kuluttua uudelleen.
 • Ketoaineita 1,5–3,0 mmol/l tai virtsassa +++: Happomyrkytyksen riski on kasvanut. Juo riittävästi nestettä ja pistä pikainsuliinia enemmän kuin ottaisit pelkästään kohonneen verensokerin korjaamiseksi. Annosta voi kasvattaa noin 30–50 prosenttia tavallista suuremmaksi. Jos sinulla on lisäksi huono olo tai verensokerisi ei edelleenkään laske, ota yhteys hoitopaikkaasi.
 • Ketoaineita enemmän kuin 3,0 mmol/l tai virtsassa +++: Happomyrkytyksen riski on korkea. Ota yhteyttä hoitopaikkaasi tai hakeudu viivytyksettä sairaalahoitoon. 

Jos yleisvointisi on heikentynyt tai sinulla on vatsakipua tai pahoinvointia, ota yhteyttä hoitopaikkaasi tai hakeudu viivytyksettä sairaalahoitoon vaikka ketoaineita olisi alle 3,0 mmol/l.

Jos sinulla ei ole käytössäsi veren ketoainemittaria tai liuskoja, kysy niitä hoitovälinejakelusta tai omasta hoitopaikastasi. Virtsaliuskoja saa apteekista. Ne eivät ole kuitenkaan yhtä tarkkoja kuin ketoaineiden mittaus verestä.

Diabeetikkolapsen vanhemmille  

Noudata omasta hoitopaikasta saatuja ohjeita ja ota herkästi yhteyttä omaan hoitopaikkaasi, jos lapsi ei juo riittävästi tai hänen verensokerinsa tai ketoaineensa eivät korjaannu.

Kaikille 

Ota yhteyttä hoitopaikkaan tai päivystykseen:

 • jos kuume on korkea ja kuumeilu kestää pitkään (yli kolme vuorokautta).
 • jos verensokeri on selvästi noussut ja on yli 14 mmol/l, eikä se toistuvasta lisäinsuliinin annostelusta huolimatta laske.
 • jos veressä on ketoaineita yli 3 mmol/l.
 • jos yleisvointisi heikkenee.

      Koronavirusinfektiosta      

Jos sinulla on äkillisen hengitystieinfektion oireita, erityisesti yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja ja päänsärkyä, on mahdollista, että sinulla on koronavirusinfektio. Voit sairastaa sen kotona, jos oireesi eivät ole vakavat. Jos vointisi kuitenkin heikkenee ja yskä ja hengenahdistusoire pahenevat, soita alueesi koronapuhelinnumeroon, josta saat ohjeet tarvittaessa hoitoon hakeutumiseen.

Koronavirustilanne ja sitä koskevat ohjeistukset muuttuvat päivittäin. Ajantasaista tietoa tilanteesta löytyy Diabetesliiton verkkosivulta www.diabetes.fi