Verkossa tuki on lähellä

1140
Nuori nainen istuu vihreällä sohvalla ja tutkii jotain läppäriltään.
Kuva: Shutterstock

Teksti: Johanna Häme-Sahinoja

Elämä diabeteksen kanssa ei ole vain teknisiä hoitosuorituksia. Se voi ajoittain olla melkein koko elämä, ja muulloinkin aika iso osa arkisia rutiineja. Toinen diabeetikko ymmärtää puolesta sanasta, missä mennään ja mitä tarkoitat. Sitä on vertaistuki.

Olemme kehittäneet tavoitteellista verkkovertaistukea Diabetesliitossa reilun vuoden ajan. Haluamme, että jokaisella on mahdollisuus antaa ja saada tukea toiselta saman tyyppisessä tilanteessa elävältä. Internetin avulla on mahdollista tarjota vertaistukea asuinpaikasta riippumatta. 

Tavoitteellinen vertaistuki tarkoittaa, että vertaistuella on alku ja loppu, ja siinä on jonkinlaiset raamit ympärillä. 

Meillä Diabetesliitossa on hyviä ja asialle omistautuneita vertaisia, jotka haluavat mahdollistaa verkkovertaistuen. Kokemuksemme osoittaa, että videoneuvotteluyhteyttä hyödyntävät etäpalaverit ovat mainio ja toimiva tapa kokoontua vertaisryhmään.

Tavoitteenamme on, että verkkovertaistukiryhmiä käynnistyisi aina keväisin ja syksyisin. Tähän asti ryhmiä on ollut tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoille sekä diabeetikkolasten vanhemmille. Ryhmiä voidaan perustaa tarpeen mukaan lisää, jos kysyntää on, ja löydämme vapaaehtoiset ohjaajat.

Videovertaistukiryhmään osallistumiseen tarvitaan älypuhelin tai tabletti tai tietokone, jossa on kamera ja mikrofoni. Ryhmä kokoontuu sovittuna ajankohtana. Parhaimmillaan juttelu sujuu niin mukavasti, että etäisyydet unohtuvat. Ryhmiin ilmoittaudutaan etukäteen, ja niihin otetaan yleensä 6–8 osallistujaa.

Avoin chat ilman ilmoittautumista

Olemme kokeilleet myös avoimia videochatteja aluksi tyypin 1 diabeetikoille. Niihin voi osallistua kuka vain ilman ilmoittautumista. Videochatin linkki julkaistaan mm. Diabetesliiton Facebook-sivun tapahtumissa www.facebook.com/Diabetesliitto > Tapahtumat. 

Lisätietoa: www.diabetes.fi/verkkovertais

 


Facebook-ryhmämme tukenasi

Diabetesliiton Facebook-sivun kautta löydät ryhmät diabeetikoille ja heidän läheisilleen: mene sivustolle www.facebook.com/Diabetesliitto ja valitse siellä vasemmalta palstalta Ryhmät.

Näissä Facebook-ryhmissä on mukana Diabetesliiton väkeä. Pyrimme huolehtimaan siitä, että virheelliset tiedot oikaistaan ja ryhmissä on turvallista olla mukana. Ryhmissä on myös vapaaehtoisia moderaattoreita eli valvojia.

Näihin ryhmiin voi liittyä kuka vain, jolla on ryhmään sopiva elämäntilanne ja Facebook-tunnukset. Ryhmien koot vaihtelevat, samoin keskustelujen tyyli ja sisältö. Suurin ryhmämme on tyypin 2 diabeetikoiden ryhmä, jossa on melkein 3 000 jäsentä. Ryhmässä on välillä hyvinkin vilkasta keskustelua, ja ihan aina kaikki eivät muista noudattaa ryhmän sääntöjä. Silloin puutumme asiaan, jotta ryhmä säilyy kannustavana ja turvallisena.

Diabetesliiton Facebook-ryhmät:

  • Tyypin 2 diabetes -vertaistukiryhmä
  • Tyypin 1 diabetes -vertaistukiryhmä
  • Lapsen diabetes -vertaistukiryhmä
  • Tyypin 2 diabetes ehkäisy ja lykkääminen
  • Isovanhempana, kummina, läheisenä diabeetikkolapselle
  • Diabetes – nuoret
  • LADA-diabetes – vertaistukiryhmä
  • MODY-diabetes – vertaistukiryhmä
  • Diabetes ja kehitysvamma kotona asuvalla lapsella -vertaistukiryhmä