Valmistaudu leikkaukseen oikein

2680
Kuva: Shutterstock

Irma Heiskanen-Haarala

Hyvä sokeritasapaino auttaa leikkaushoidon onnistumista. Anestesialääkäri arvioi, onko potilas leikkauskelpoinen. Yhdessä leikkaavan lääkärin kanssa he miettivät, mitkä ovat leikkaukseen liittyvät riskit. 

Päijät-Hämeen keskussairaalassa yleinen käytäntö on, että kirurgiseen hoitoon tuleva tapaa anestesialääkärin noin viikko ennen leikkausta. 

– Viikko on lyhyt aika saada isoja muutoksia potilaan yleistilaan.

Joskus voi olla parempi viivyttää leikkausta muiden terveysongelmien takia, sanoo anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Marianne Ylikoski, jolla on myös diabeteksen hoidon erityispätevyys.

Kun edessä on suunniteltu, ei kiireellinen leikkaus, hoitamattomat ihorikot, flunssat ja virtsatieinfektiot kannattaa hoitaa ennen leikkausta. Jopa pieni haava varpaanvälissä voi aiheuttaa pahaa jälkeä kirurgisen hoidon yhteydessä.

– Usein infektion lähtökohta löytyy potilaasta itsestään. Esimerkiksi hampaat ja suu ovat yleinen infektiolähde, Ylikoski toteaa.

Koholla oleva verensokeri lisää merkittävästi riskiä saada infektio tai muu leikkauskomplikaatio.

– Pitkän aikavälin verensokeriarvon tulisi mielellään olla 53–64 millimoolia moolissa tai alle. Huonompikin tasapaino joudutaan välillä hyväksymään, ja arviointi on aina yksilöllinen, Ylikoski kertoo.

– Potilaalle voi olla yllätys, miten paljon verensokeri heittelee leikkauksen yhteydessä. Leikkaukseen liittyvä stressi aiheuttaa insuliiniresistenssiä, ja insuliiniannoksia joudutaan yleensä nostamaan. Myös valtaosa tablettihoitoisista potilaista tarvitsee insuliinia kirurgisen hoidon yhteydessä, Ylikoski muistuttaa.

Kertaa perusasiat, tarkista hoitovälineet

Diabetesta sairastavan kannattaa kerrata perusasioita diabeteshoitajansa tai -lääkärinsä kanssa ennen leikkausta. Insuliinia käyttävän on hyvä itse tietää, kuinka monta millimoolia yksi yksikkö korjausinsuliinia laskee verensokeria. 

Tablettilääkkeitä ei tavallisesti oteta leikkauspäivänä, ellei kyse ole todella pienestä operaatiosta.

Insuliinihoitoa käyttävä diabeetikko ei saa jättää perusinsuliinia pois edes leikkauspäivänä. Ateriainsuliinia ei pistetä.

– Jos pelottaa pistää perusinsuliini kotona leikkauspäivän aamuna, sen voi pistää vasta sairaalassa, Ylikoski neuvoo.

Ennen leikkausta on syytä tarkistaa, että verensokeriliuskoja on kotona tarpeeksi ja mittausvälineet ovat kunnossa. Leikkaus on poikkeustilanne, ja sen jälkeen verensokeria on seurattava tarkasti. Leikkauspotilaan verensokeriarvon tulisi pysytellä alle kymmenessä millimoolissa litraa kohti. 

– Tavanomainen liuskamäärä ei aina riitä. Valtaosa potilaista tulee sairaalaan leikkausaamuna ja lähtee kotiin samana tai seuraavana päivänä. Myös mahdolliset verensokeriongelmat siirtyvät siis kotiin, Ylikoski huomauttaa.

Leikkaukseen valmistaudutaan samalla tavalla, oli sitten kyseessä nukutus tai puudutus. Joskus päädytään nukutukseen, vaikka suunnitelmana on ollut tehdä toimenpide puudutuksessa.

Monipuolista ravintoa, sopivaa liikuntaa

Leikkauspotilaat ovat ravinnotta mahdollisimman lyhyen ajan, yleensä kuitenkin vähintään 4–6 tuntia. Vatsan tulee olla tyhjä, ettei sen sisältöä joudu hengitysteihin.

Ruokavaliolla on iso merkitys ennen ja jälkeen leikkauksen. 

– Solut vaativat rakennusaineita – hyvänlaatuisia rasvoja, hiilihydraatteja ja proteiineja – ja samoja ravintoaineita tarvitaan haavan parantumisessa.

Ravitsemustila ei parane nopeasti, joten ruokavaliota kannattaa kohentaa ajoissa.

Käytössä olevista rohdos- ja luontaistuotteista on paras kertoa ennen leikkausta, ettei niiden mahdollinen vaikutus jää pimentoon. Esimerkiksi omega-öljykapselit voivat lisätä vuotoriskiä. Käytössä oleva lääkitys käydään läpi yhdessä anestesialääkärin kanssa ja sovitaan erikseen, mitkä lääkkeet leikkausaamuna otetaan.

Tupakointi on monin tavoin haitallista leikkauspotilaalle. Se supistaa verisuonia ja pahentaa verisuoniongelmia. Kudosten toipuminen vaikeutuu, kun happea ei ole tarpeeksi tarjolla. Sauhuttelu myös heikentää keuhkojen toimintaa ja altistaa keuhkoinfektioille.

– Mahtavaa, jos tiedossa oleva leikkaus antaa motivaation lopettaa tupakointi, Ylikoski kannustaa.

Alkoholi tai huumeet ovat vaarallinen yhdistelmä anestesiaa vaativan hoidon kanssa. 

Liikunta edistää aineenvaihduntaa, parantaa verenkiertoa ja ylläpitää lihasvoimaa. Jos liikkuminen on tosi hankalaa esimerkiksi voimakkaan selkä- tai lonkkakivun takia, kannattaa kysyä neuvoja fysioterapeutilta tai liikunnanohjaajalta. On tärkeää, että leikkausta ei odottele täysin liikkumattomana. 


Tutkimus leikkauspotilaiden verensokerihäiriöistä

Erikoislääkäri Marianne Ylikoski tekee parhaillaan tutkimusta, jossa seurataan suunniteltuun leikkaukseen tulevia lonkka- ja proteesipotilaita viiden vuoden ajan Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

– Tutkimukseen tulee kuusisataa yli 18-vuotiasta potilasta, ja kaikilta seurataan verensokeria leikkauksen jälkeen. Pyrimme uuden Acute Glucose Service -toimintamallin avulla parantamaan verensokerihäiriöiden varhaista tunnistamista ja niiden hoitoa leikkausten yhteydessä. 

– Kaikki eivät tiedä sairastavansa diabetesta, ja vielä useammalla on suurentunut riski sairastua. Diabeetikoiden ohella myös näillä potilailla verensokeri saattaa olla koholla leikkauksen yhteydessä, Ylikoski kertoo.


Kunnon saippuapesu ja puhdasta päälle

Leikkausalueen infektio on ikävä yllätys kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Infektio voi olla paljon vakavampi kuin pelkkä pinnallinen leikkaushaavan tulehtuminen. 

Potilaan iholla on aina mikrobeja, eikä ihon desinfiointi leikkaussalissa pelasta tilannetta, ellei sitä ole kunnolla pesty. Ennen leikkausta pitää käydä suihkussa ja pestä koko vartalo saippualla tai aseptisella pesunesteellä ja hiukset shampoolla. 

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää ihopoimuihin, kainaloihin, nivusiin, sukuelimiin sekä nenän ympärykseen – paikkoihin, missä on paljon bakteerikasvua. Napa on pestävä hyvin, mutta hellävaraisesti, jos on menossa vatsan alueen leikkaukseen.

Nykyisin saippuoinnista ei muistuteta edes kaikkien sairaaloiden ohjeissa. Ennen suositeltiin minuutin mittaista saippuointia, ja hoitaja meni usein auttamaan ja varmistamaan pesutuloksen.

Iho kuivataan puhtaalla pyyhkeellä ja pesun jälkeen puetaan puhtaat vaatteet tai yöasu. Jos suihku otetaan leikkausta edeltävänä iltana, on syytä nukkua puhtaissa lakanoissa. Jos leikkaukseen menijä on vanhus tai hyvin lihava ihminen, peseytymiseen on hyvä pyytää apua esimerkiksi kotihoitopalvelusta.

Ihokarvoja ei saa itse poistaa leikkausalueelta. Hoitaja ajaa tarvittaessa karvat partakoneella niin, että niistä jää sänki, ja iho säilyy ehjänä.