Ykkösklubi on nuorten oma juttu

5750
Heidi Paananen on käynyt nuorten kanssa muun muassa syömässä, hohtokeilamaassa, Flowparkissa ja minigolfaamassa.

Teksti: Marianne Kukkasniemi

Haluaisitko tutustua muihin nuoriin, joilla on diabetes? Jos vastasit myöntävästi, Ykkösklubi on juuri sinua varten. 

Ykkösklubi on saanut alkunsa vuonna 2012 nuorten omasta aloitteesta. Kummeja on koulutettu jo yhteensä viitisenkymmentä, joista kymmenisen on tällä hetkellä aktiivisesti mukana toiminnassa.

Ykkösklubia on kehitetty vuosien varrella, ja sen nykyisessä muodossa Diabetesliitto ja diabetesyhdistykset yhteistyössä Ykkösklubin kummien kanssa järjestävät käytännön puitteet toiminnalle. Nuorten Akatemian kautta saadaan koulutusta ja rahoitusta toimintaan. Lisäksi terveydenhuollon edustajista varsinkin nuorten parissa työskentelevät diabeteshoitajat ovat avainasemassa Ykkösklubin yhteistyössä, sillä he tapaavat nuoria säännöllisesti ja voivat esitellä vertaistukitoimintaa ja kertoa sen hyödyistä. 

Esimerkiksi Päijät-Hämeen keskussairaalan diabetespoliklinikan diabeteshoitaja Maarit Vesanto suosittelee Ykkösklubia nuorille.

– Ykkösklubissa nuorella on mahdollisuus olla samanlainen toisten joukossa. Kaverit ymmärtävät, mistä puhut. Saat ehkä omahoitoon ja omahoidossa jaksamiseen liittyviä hyviä vinkkejä ja lisäksi uusia kavereita ja mielekästä, mukavaa yhteistä tekemistä.

Keitä Ykkösklubin kummit ovat?

Ykkösklubin kummit ovat aikuisia alle 30-vuotiaita ykköstyypin diabeetikoita, jotka ovat käyneet Nuorten Akatemian Mahis-ohjaajakoulutuksen.

– Kun viisi vuotta sitten ensimmäistä kertaa kuulin Ykkösklubista, ilmoittauduin heti mukaan kummikoulutukseen. Ajattelin, että tällaista kivaa toimintaa olisin itsekin nuorempana kaivannut, Heidi Paananen sanoo.

Hän on ohjannut jo useampaa Ykkösklubin ryhmää ja aloittelee nyt toimintaa Lahden seudulla Lahden seudun diabetesyhdistyksen kanssa.

Ykkösklubin kummi Laura Kylander aloittelee toimintaa Haminan seudulla Kaakkois-Kymen diabetesyhdistyksen kanssa. Hän halusi toimintaan mukaan, koska hänen mielestään se tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden päästä järjestämään ja tarjoamaan nuorille nuortennäköistä vertaistoimintaa.

– Vain toinen diabeetikkonuori ymmärtää, millaista diabeetikon arki on, Jutta Huotari sanoo.

Oulun seudulla Oulun Diabetesyhdistyksen kanssa Ykkösklubin kummina toimiva Jutta Huotari kertoo, että hän lähti mukaan, koska hän halusi mukavaa ja merkityksellistä tekemistä vapaa-ajalle ja tarjota samalla nuorille mahdollisuuden vertaistukeen. Hän on itsekin saanut uusia kavereita ja vertaistukea kummeille suunnatun Mahis-koulutuksen kautta. 

Toimintaan mukaan lähteneet Ykkösklubin kummit tietävät, millaista elämä diabeteksen kanssa on. He voivat omien kokemustensa kautta tukea nuoria vaiheessa, jossa vastuun kantaminen omasta elämästä alkaa pikkuhiljaa vahvistua.

Millaista toiminta käytännössä on?

Toimintaa ohjaavat Ykkösklubin kummit, mutta nuoret itse ovat toiminnan ydin ja moottori. Ehdottomana plussana on se, että nuoret itse suunnittelevat mitä tehdään. Ykkösklubin kummi Heidi on käynyt nuorten kanssa muun muassa syömässä, hohtokeilaamassa, kokkailemassa, Flowparkissa, Megazonessa ja minigolfaamassa. 

Ykkösklubin porukassa voi ottaa rennosti: kukaan ei kysele, jos välillä tarvitsee mitata verensokeria. Toisaalta se tarjoaa mahdollisuuden jutella diabetekseen liittyvistä asioista muidenkin kuin hoitohenkilökunnan tai vanhempien kanssa. Vertaisilta eli toisilta nuorilta saa sellaista ymmärrystä ja tsemppiä, jota ei saa keneltäkään muilta. 

– Vain toinen diabeetikkonuori ymmärtää, millaista diabeetikon arki on, Ykkösklubin kummit Laura, Jutta ja Heidi korostavat.

Ykkösklubissa voi saada kavereita, joiden kanssa yhteydenpito jatkuu ryhmän jälkeenkin.

Miten mukaan?

Ykkösklubit ovat aloittaneet toimintansa Turun, Oulun, Lahden ja Haminan seudulla. Toivottavasti maaliskuun 2019 koulutuksessa saadaan lisää kummeja eri puolille Suomea ja päästään aloittamaan uusia ryhmiä. Ryhmien paikkakunnat ja yhteystiedot löytyvät Diabetesliiton sivuilta www.diabetes.fi/d-elamaa/vertaistoiminta. 

Maaliskuussa järjestettävän koulutuksen hakuaika päättyy 25.2.

Lue lisää: https://www.diabetes.fi/d-elamaa/vertaistoiminta/ykkosklubin_kummikoulutus