Ykkösiltä ykkösille

1600
Minni Mankki, Sara Hahkala ja Katri Frigård leikkimässä ninjoja viikonlopputapahtumassa, jonka silloinen Plasma ry järjesti yhteistyössä Diabetesliiton kanssa. Kuva: Miika Rautiainen

Teksti: Laura Manninen

Diabetesliiton toiminta tyypin 1 diabeetikoille monipuolistui entisestään, kun Ykköstyypit ry liittyi jäsenyhdistykseksi. Nyt valtakunnallisia tyypin 1 aikuisten yhdistyksiä on kaksi. Ne täydentävät paikallisten yhdistysten tarjontaa.

Ykköstyypit pistäytyivät viime vuonna Lontoossa tapaamassa sikäläisiä ykköstyyppejä.

Ykköstyypit: dinnereitä ja reissuja

– Ykköstyppien idea on yksinkertainen: parannamme ykköstyyppien elämänlaatua saattamalla ihmisiä yhteen. Toiminta on avointa muillekin kuin jäsenille, kertoo puheenjohtaja Ilkka Koski.

Yhdistys sai alkunsa Facebookin vertaistukiryhmästä. Porukka ryhtyi järjestämään dinnereitä eli tapaamisia ravintoloissa.

– Tälle vuodelle on suunnitteilla kymmeniä dinnereitä muun muassa Porissa, Kotkassa, Turussa, Jyväskylässä ja Helsingissä.

Kesäkuussa ykköstyypit matkustavat Lontooseen tapaamaan paikallisia ykkösiä, kuten viime vuonnakin. Loppukesästä vietetään mökkiviikonloppua Ruovedellä ja marraskuussa lähdetään Leville. Ykköstyypin minimessut järjestetään toista kertaa Helsingissä 29.9.

Tämän vuoden uutuus on hyvinvointipäivä 16.6.

– Tarkoituksena on, että sieltä voisi tulla hymyssä suin kotiin. Tarjolla on uimista, hierontaa, ruokaa ja hieman asiantuntijatietoa, Koski kertoo.

Jos kahvittelu tai dinnerit kiinnostaisivat, mutta niitä ei omalla paikkakunnalla vielä järjestetä, Koski kannustaa ottamaan yhteyttä.

– Kuka tahansa voi ryhtyä emännäksi tai isännäksi. Se vaatii vain, että on paikalla tapahtumassa. Yhdistys voi hoitaa kaiken muun.

Lue lisää: www.ykkostyypit.fi tai facebook.com/ykkostyypit


T1D: tietoa ja tapahtumia

– T1D eli entinen Plasma järjestää yhteisöllistä toimintaa tyypin 1 diabeetikoilta tyypin 1 diabeetikoille, tuore puheenjohtaja Nelli Bäckman kuvailee.

Toissa vuonna yhdistys tuotti alastonkalenterin, jonka tarkoituksena oli myös välittää tietoa tyypin 1 diabeteksesta. Tämän vuoden yhteisöllinen projekti on uusi jäsenlehti, joka ilmestyy syksyllä.

T1D-yhdistyksen aktiivit ovat huomanneet, että suomenkielinen faktatieto kiinnostaa diabeetikkoja. Viime vuonna tuotettiin videosarja yhdessä lääkäri Markku Saraheimon kanssa. Suositut videot löytyvät yhä Youtubesta ja Facebookista.

– Tämän vuoden uutuutena olemme alkaneet kääntää diabetesuutisia englannista suomeksi.

Aikaisemmin yhdistys toimi pääasiassa verkossa, mutta nyt kuvaan kuuluvat tapahtumatkin.

– Vertaistukikahvitteluja on kokeiltu Helsingissä ja Tampereella. Pidämme myös kulinaristikerhoa. Ykköstyypin diabetekseen liittyy yhä paljon väärinkäsityksiä esimerkiksi siitä, mitä voi tai ei voi syödä.

Yhtenä pontimena yhdistyksen perustamiselle oli Bäckmanin mukaan se, että mediassa korostuu kakkostyypin diabetes. Yhdistyksen toimintaan kuuluu yhteiskunnallinen vaikuttaminen ykköstyyppin diabetekseen liittyvissä asioissa.

Lue lisää: td1.fi