Iso-D jaksaa yhä viihdyttää

2570
Danny uskoo, että hän voi positiivisella asenteella vaikuttaa terveyteensä. Ikävät ajatukset voivat myrkyttää paitsi mielen myös elimistön. Kuvat: Eva Mehto

Teksti: Eeva Mehto

Danny on sairastanut diabetesta yli 25 vuotta. Hän mittaa verensokeriarvonsa päivittäin, noudattaa Erikan laatimaa terveellistä ruokavaliota ja kirjaa päivittäin tunnontarkasti terveystietonsa.

Yli 50-vuotta musiikkishowuralla työskennellyt Danny ei ole aikeissakaan jäädä eläkkeelle. Hän on tänä vuonna mukana suositun Vain elämää -sarjan kahdeksannen tuotantokauden osassa, joka kuvattiin helmikuussa 2018 Espanjassa. Sarja näytetään television neloskanavalla huhtikuussa 2018.

Kesällä Danny esiintyy Finnhits-festivaaleilla ja lokakuussa alkaa tiivis, lähes kolme kuukautta kestävä Danny-konserttikiertue, jonka suunnittelu alkaa jo keväällä. Se vaatii mieheltä täysipäiväistä työtä.

191-senttinen mies tekee jo pituudellaan vaikutuksen. Loppusilauksen täydentävät lämmin hymy ja ruskeat nappisilmät. Iso-D on oiva nimi miehelle, joka on luonut ainutlaatuisen uran Suomen musiikkielämässä.

Erityisen mielenkiintoinen on Dannyn eli Ilkka Johannes Lipsasen sukuhistoriakin, joka ainutlaatuisuudellaan selittää myös hänen rohkeutensa uransa rakentamisessa.

Seikkailijoita ja huimapäitä

Dannyn toinen isoisä oli varsinainen kuuluisuus, seikkailija Algot Niska, Suomen kuuluisin pirtutrokari ja kirjailija – mies, joka pelasi jalkapalloa Suomen maajoukkueessa ja pelasti 152 juutalaista keskitysleiri- ja kaasukammiokohtalolta. Tämä isoisä ohjeisti juuri ennen kuolemaansa 12-vuotiasta Ilkka-poikaa: ”Usko unelmiisi ja ole rohkea. Silloin elämä on antoisampaa.” Tämä neuvo on ollut Dannyllä aina mielessä hänen toteuttaessaan musiikkiunelmiaan.

Algot Niskan vaimo, Magda Aufrichtig oli musiikinopettaja ja kapellimestari. Sieltä Danny on siis perinyt myös musikaalisuuttaan.

Toinen isoisä oli liikemies, kartanonherra, kauppaneuvos August Lipsanen, jolla oli vaimonsa, kauppaneuvoksetar Impi Lipsasen kanssa 14 lasta. Yksi heistä oli Dannyn isä, liikemies Pentti Lipsanen, seikkailija, joka toimi Adolf Hitlerin adjutantin seurustelu-upseerina, kun Hitler saapui Suomeen onnittelemaan 75-vuotiasta Marsalkka Mannerheimia.

Dannyn äiti, Magda Lipsanen, os. Aufrichtig oli varsinainen huimapää. Hän oli jääpalloilija, Suomen mestaruustason uimahyppääjä ja ensimmäisiä naispuolisia purjelentäjiä Suomessa. Hän myös näytteli Porin teatterissa 1949. Hänen poikansa Ilkka ja Pekka istuivat yleisössä. Jo sieltä Danny ammensi suuntaa näyttävien musiikkispektaakkeliensa ideoihin, jotka olivat uraauurtavia sen ajan Suomessa.

Seikkailevien sukulaismiesten vastapainona veljeksille toivat turvaa lämpimät isoäidit, joista etenkin Impi Lipsanen otti hoivaansa Vanha-Lahden kartanoon sekä kaikki lapsensa että lastenlapsensa.

Idylli särkyi ja poikien elämä muuttui rajusti, kun Dannyn vanhemmat erosivat. Tuolloin äiti muutti kahden poikansa kanssa Porista Helsinkiin.

Kun Magda Lipsanen erosi Helsingissä vielä toisesta miehestään, yksinhuoltajaperheellä oli taloudellisesti vaikeaa. Ilkka lopetti lukion kesken ja meni töihin, ensin pullakuskiksi Primulaan ja sen jälkeen tullaajaksi Rakeen.

Psykoanalyytikon ura kiehtoi

Nuorena Ilkka Lipsanen ajatteli, että voisi toimia liikealalla isoisänsä ja isänsä tapaan, ja vanhempien avioero sai pojan pohtimaan jopa psykoanalyytikon ammattia, mutta muusikon ura lähti nopeasti nousuun.

– Uskon, että psykoanalyytikon ammatti olisi ollut kiehtova. Se kiinnosti siksi, että olin avioerolapsi, ja me asuimme veljeni kanssa lähes kaksistaan, kun minä olin kahdeksanvuotias ja Pekka vasta viisi. Kyllä vanhempien avioero askarrutti ja päätin silloin, että jos joskus menen naimisiin, en itse eroa koskaan.

Toisin kuitenkin kävi.

Helsinkiin muutto Porista oli veljeksille pelottava kokemus ja aiheutti ulkopuolisuuden tunnetta, mutta Helsingissä oli myös voimakkaasti nouseva nuorisomusiikkikulttuuri. Ilkasta tuli nopeasti Danny, jonka levyt ponnahtivat järjestään soittolistoille ja listaykkösiksi.

– Muusikon ura oli myös pelottava, sillä ajattelin, että ihmisellä ei voi olla jatkuvasti hyvä onni.

Danny kehitti ensimmäisenä Suomessa käsikirjoitetut kiertävät musiikkishowt, joissa oli joka vuosi oma erityinen teemansa. D-showt suurenivat vuosi vuodelta, ja parhaimpina vuosina D-tuotanto työllisti 350 ihmistä.

Diabetes löytyi ajoissa

Kun Danny lähestyi viittäkymmentä vuotta, hänellä todettiin sekä verenpainetauti että diabetes. Takana oli tuolloin lähes 30 vuotta kiireistä musiikkishow-elämää.

– Tein ja esitin Danny-showta täysillä, ja valvominen sekä kova työtahti rasittivat. Uskon, että siksi sairastuin diabetekseen.

Myös Dannyn isällä oli diabetes. Hän kuoli sydänkohtaukseen kuusikymppisenä. Dannyn huimapäinen äiti eli sen sijaan 93-vuotiaaksi.

– Nyt minulla on ollut diabetes jo yli 25 vuotta, mutta se on hyvässä hoidossa. Sain siihen heti tarvittavat lääkkeet, aluksi tabletit ja myöhemmin insuliinia. Olen yrittänyt pitää diabeteksen kurissa täsmällisellä lääkityksellä ja terveellisellä ruokavaliolla. Olen onnekseni havainnut sairauteni ajoissa ja ymmärtänyt vastustaa sen etenemistä.

Vuonna 2010 Danny sai sydäninfarktin. Oireina olivat yhtäkkinen kova selkäkipu ja hengenahdistus. Seuraavan päivän laivakeikka vaihtui pikaiseen pallolaajennukseen HUS:ssa.

Varsinaista liikuntaa Danny ei ole harrastanut yhteentoista vuoteen, sillä taksi ajoi miehen polven niin rikki, ettei se kolmen leikkauksenkaan jälkeen ole kunnossa.

– Polvivamma vaikuttaa myös esiintymistapaan. En voi enää tehdä raisuja Danny-showohjelmia.

– Mutta laulaminen on myös liikuntaa. Laulaessa keuhkot joutuvat koville, ja se taas pitää keuhkot vahvoina, Danny lisää.

Positiivinen ajattelu tukee terveyttä

– Pidän terveyttäni yllä osittain myös ajattelulla. Se saattaa kuulostaa oudolta, mutta olen miettinyt, että omalla asenteella voin vaikuttaa terveyteeni. En väitä, että se on niin. Uskon niin.

– Uskon myös, että paha mieli eli itsensä myrkyttäminen ikävillä ajatuksilla aiheuttaa elimistöön kielteisiä reaktioita, Danny kuvaa ajatusmaailmaansa.

– Jos Danny eläisi yksin, hänen elämänlaatunsa ei olisi näin hyvä, Erika sanoo. Hän on opettanut miehensä syömään kasvisruokaa.

Hän kirjaa päivittäin ylös samalla tarkkuudella ja systemaattisuudella terveysarvonsa kuin hän on arkistoinut D-tuotannon historiaa. Dannyn laajassa arkistossa on hyvässä järjestyksessä 240 kirjaa täynnä lehtileikkeitä yli 50 vuoden uralta.

– Merkitsen päivittäin omille sarakkeilleen verensokeriarvot, verenpaineen ylä- ja alapaineen, aamulääkkeet, iltalääkkeet ja diabeteslääkkeet, hän luettelee.

Iloa Dannyn elämään tuo Erika Vikman, tangokuningatar, joka pitää huolta Dannyn ruokavaliosta. Erika on kasvissyöjä ja tekee myös Dannylle kasvisruokaa, jota tämä kuulemma mukisematta syö.

Erika pohtii, että jos Danny asuisi yksin, hänen elämänlaatunsa ei olisi niin hyvä. Myös Erika uskoo, että henkinen hyvinvointi vaikuttaa fyysiseen terveyteen merkittävästi.

– Meillä on hyvä näin, niin kauan kuin suhde kestää, Erika sanoo.

– Ainakin iltaan asti, Danny vitsailee.

Pariskunnan keskinäinen huumori toimii.

– Sen ansiosta me jaksetaan katsella toisiamme, Erika nauraa.