Nea laulaa positiivisuutta maailmaan

1186
Nea säveltää, sanoittaa ja laulaa laulunsa itse. Kuvat: Elina Luoma

Teksti:Elina Luoma

Artistitulokas Nea Peltola tahtoo musiikillaan viestittää diabeetikoillejan koko universumille, että unelmat on tehty toteutettaviksi. Sen Nea on oppinut kantapään kautta.

”Positiivisuus kunniaan, sulla on oikeus juhlia, pahast mielest poistutaan, ei jäädä sinne vellomaan”, laulaa 20-vuotias Nea Peltola ensimmäisellä sinkkubiisillään Positiivisuus kunniaan. Kappale on tanssittava poplaulu, joka vitsailee suomalaiselle mökömökökulttuurille. Nea on säveltänyt ja sanoittanut kappaleen itse.

– Tuotin tämän Mimixstudiossa Espoossa. Laulunopettajani kertoi minulle studiosta, otin sinne yhteyttä ja he innostuivat tekemään kanssani musiikkia. Tämä kappale on vielä omakustanne, mutta uskon tulevaisuudessa saavani levytyssopimuksen, Nea sanoo pontevasti.

Pitkäaikainen haave

Kuten Nean elämänasenne, myös hänen soundinsa on hyvin epäsuomalainen – tumma jazz- ja soul-ääni. Nuori nainen on opiskellut klassista laulamista Järvenpään musiikkiopistossa parin vuoden ajan, mutta musiikki on elänyt hänessä jo paljon kauemmin.

– Aloitin 11-vuotiaana pianonsoiton ja harrastin sitä kahdeksan vuotta. Ensimmäisen oman kappaleeni sävelsin 12-vuotiaana, se oli Talvi on tullut taas Suomeen. Esitin kappaleen opiston päätösjuhlassa. Se oli upea, ensimmäinen esiintymiskokemukseni.

Nea haaveili jo yläkouluikäisenä artistin urasta ja lähetti eri levy-yhtiöille demoja. Silloin ei kuitenkaan vielä tärpännyt, ja siitä Nea on nyt aikuisiällä helpottunut: hän sai elää nuoruuttaan rauhassa ja valmistautua tulevaan niin henkisesti kuin musiikillisestikin.

Lukioaikana Nean mielessä alkoi kyteä epävarmuus, olisiko artistin ura sittenkään häntä varten, olisiko hän sittenkään tarpeeksi hyvä.

– Suvussani ei ole muita musiikillisesti lahjakkaita, joilta olisin voinut ottaa mallia. Vanhempani kannustivat minua korkeakouluopintoihin, joten päädyin hakemaan yliopistoon opiskelemaan sosiologiaa.

Yliopiston ovet eivät auenneet, ja Nea oli siitä salaa helpottunut. Ala ei tuntunut omalta. Nea päätyi pitämään välivuotta, jonka aikana hän etsi kuumeisesti itseään. Kahden viikon Kreikan matkalla kaikki lopulta aukesi.

Nea sanoo, että unelmien eteen on tehtävä kovasti työtä ja tarvitaan myös uskoa omaan onnistumiseen.

– Olin reissussa parhaan ystäväni kanssa ja sain olla siellä perinpohjaisesti oma itseni. Ymmärsin, että elämäni on omani, ja että vain toteuttamalla unelmiani voin tulla onnelliseksi. Sen päivän jälkeen en ole katsonut hetkeäkään taakseni.

Unelmamentori ja roolimalli

Nean unelma on olla Elastisen ja Robinin kaltainen positiivinen artisti. Häntä kiinnostaa myös yrittäjyys ja kulttuuritapahtumien tuottaminen, siksi hän päätti hakea kevään yhteishaussa opiskelemaan kulttuurituotantoa ammattikorkeakouluun. Artistin ura on kuitenkin tällä hetkellä se ykköstavoite.

– Kun sinkku tulee ulos, aion lähettää sen useiden radioiden musiikkipäälliköille. Uskon biisiini, joten luotan siihen, että muutkin pitävät siitä, Nea sanoo.

Kaikkea Nean tekemistä ohjailee positiivinen elämänasenne. Hän haluaa inspiroida etenkin diabeetikoita ja toimia roolimallina, sillä yksin unelmien kanssa eläminen on hyvin puuduttavaa.

– Oli unelmasi sitten hyvä diabeteksen hoitotasapaino, terveellinen elämä, jatko-opinnot tai ura haaveammatissa, unelmien toteutumiseen tarvitaan uskoa omaan onnistumiseen. Kun ei ole ketään, joka kannustaisi tai olisi varma että onnistut, on todella vaikea uskoa itse itseensä. Haluan olla se, joka uskoo.

Nea videobloggaa unelmien tavoittelusta ja diabeteksesta Diabetesliiton nuorten ykköstyypin diabeetikoiden omalla Inspis-kanavalla YouTubessa. Hän haluaa videoillaan muistuttaa diabeetikoita, että sairaus ei ole este elää unelmien täyteistä elämää.

– Diabetes ei ole este millekään, ei minun unelmalleni artistista eikä sinunkaan unelmallesi. Jos oikeasti haluat jotain, tee sen eteen töitä. Ole avoin maailmalle, niin se on avoin sinulle, Nea neuvoo.

Diabeteksellakin on tarkoitus

Nea sairastui diabetekseen joulun alla, ollessaan 7-vuotias. Hän puhuukin usein elämänmittaisesta joululahjasta.

– Koska sairastuin diabetekseen niin nuorena, se on ehtinyt kasvaa osaksi minua. Toki joskus mietin, miksi juuri minä sain tämän sairauden, sillä suvussamme ei ole muita ykköstyypin diabeetikoita. Mottoni on kuitenkin, että kaikella on tarkoituksensa, niin hyvillä kuin pahoillakin asioilla.

Nean loistava verensokeritasapaino on viime vuosina alkanut heitellä, sillä arki ei ole enää yhtä säännöllistä kuin kouluaikoina. Välillä elämä on niin hektistä, että verensokerin mittaaminen unohtuu.

– Onneksi kuitenkin aina tiedän, miksi verensokerini on liian korkea tai liian matala, mutta totta kai ne silti ärsyttävät, hän tarkentaa.

Heittelevät verensokerit ja vaivalloiset mittaukset ovat saaneet Nean toivomaan, että diabetekseen löytyisi parannuskeino. Hän kuitenkin tietää, että niin ei välttämättä tapahdu.

– En ole koskaan jäänyt vellomaan tähän ajatukseen, sillä tiedän, että se ei tee minulle hyvää. Sen sijaan keskityn hoitamaan itseäni mahdollisimman hyvin ja pärjään sillä tavalla asian kanssa.

Nea pitää itsestään huolta syömällä terveellisesti ja harrastamalla liikuntaa. Hän yrittää löytää elämäänsä tasapainon, jossa pystyisi hoitamaan diabetestaan hyvin ja samalla työskentelemään täysillä unelmiensa eteen.

– Uskon, että minä ja kuka tahansa muukin diabeetikko pystyy löytämään sen kultaisen keskitien, kun vain yrittää tarpeeksi kovaa, on valmis oppimaan uutta ja valmis muuttamaan toimintatapojaan. Me olemme tulleet tänne sen takia, että meillä on mahdollisuus tehdä elämästämme se paras mahdollinen versio, Nea muistuttaa.

Nea vloggaa diabeetikkonuorten omalla Inspis-kanavalla YouTubessa.
Lue lisää: www.diabetes.fi/inspis.