Seitsemän syytä vähentää alkoholin kulutusta

10368
Kuva: Jari Hindström / Vastavalo

Teksti: Irma Heiskanen-Haarala

Kohtuus on hyvä kaveri alkoholin käytössä. Ja kohtuus on aika vähän: yksi tai kaksi annosta, eikä niitäkään joka päivä.

Ihmiskeho ei tarvitse alkoholia. Se on käytännössä myrkkyä, eikä siitä ole hyötyä terveydelle edes pieninä annoksina. Alkoholi tuo kuitenkin monelle iloa ja laatua elämään: rentoutumista ja makunautintoja, sujuvuutta sosiaalisiin tilanteisiin ja kohotusta juhlahetkiin.

Omaa suhdetta alkoholiin voi puntaroida miettimällä, millaisia muistoja siihen liittyy. Tuleeko mieleen rattoisa puheensorina ja hyvät maut, vai tuntuuko syyllisyyden pistos, kun joku on satuttanut itsensä, ilta on mennyt itkemiseksi, on tullut paha olo tai rahaa on palanut paljon?

Pieni määrä alkoholia ei ole aikuiselle diabeetikolle haitaksi, mutta jos alkoholiannoksia kuluu yhden illan aikana neljä tai enemmän, verensokeri voi laskea vaarallisen alas.

Insuliinia käyttävän diabeetikon kannattaa syödä tai juoda välillä sokeripitoinen juoma, kun alkoholia on mennyt useampi annos. Muuten on hyvä valita mietoja ja vähäsokerisia juomia, kuten olutta, kuivaa siideriä tai viiniä.

Juhlimisen jälkeen ylimääräinen yöpala on paikallaan. Perusinsuliinin määrää voi tarvittaessa vähentää, mutta insuliinia ei saa jättää pistämättä.

Jos verensokeri on nukkumaan mennessä alle 10 mml/l, kannattaa syödä vielä jotakin. Jos lukema on juhlien jälkeisenä aamuna alle 5 mmol/l, on hyvä alentaa aamupalan insuliinia tai lisätä hiilihydraattimäärää.

Raittius on aina terveydelle paras vaihtoehto. Kun diabeetikolla on vaikea hermovaurio, tai veren triglyseridipitoisuus on suuri, alkoholista kannattaa luopua kokonaan. Myös raskauden aikana on syytä jättää alkoholi, samoin silloin, jos on ollut haimatulehduksia tai jos on taipumus alkoholiriippuvuuteen.

Laske annokset ja arvioi riskit

Alkoholin nauttimiseen ei ole turvarajaa, joka takaisi, että ongelmia ei tule.

Kohtalainen riski ylittyy miehellä, joka juo säännöllisesti 14 annosta viikossa, ja naisella, joka nauttii jatkuvasti seitsemän annosta viikossa. Usein maksa-arvoissa jo näkyy muutoksia.

Hälytysraja on miehillä kolme annosta joka päivä tai 23–24 annosta viikossa ja naisilla kaksi annosta päivittäin tai 12–16 annosta viikossa. Tässä vaiheessa on kiire vähentää alkoholin käyttöä.


Kohtuus kannattaa

Kun vähennät alkoholin kulutusta, voit monella tapaa paremmin.

1. Nukut paremmin

Maltillinenkin määrä alkoholia häiritsee yöunta. Kun vähennät tai vältät alkoholin käyttöä ilta-aikaan, unen laatu paranee ja heräät aamulla virkeänä. Selvin päin nukkumisen vaikutus näkyy nopeasti.

Alkoholi on kavala nukahtamislääke, jos sitä käyttää säännöllisesti. Jo muutamassa yössä elimistö tottuu yömyssyyn, ja nukahtamisen avuksi tarvitaan ilta illalta isompi annos.

2. Vältät liikakiloja

Alkoholissa on runsaasti energiaa, ja siksi sen käytön vähentäminen tukee hyvin painonhallintaa. Ravintola-annos eli 12 senttilitraa punaviiniä sisältää 80–120 kilokaloria. Makeissa alkoholijuomissa ja oluessa on paljon muutakin kuin alkoholista tulevaa energiaa.

Alkoholi lisää ruokahalua, ja reipas alkoholin käyttö houkuttelee syömään mitä sattuu, milloin sattuu.

3. Pidät päätösvallan itselläsi

Humalatila aiheuttaa samantyyppistä kiihtymystä ja sekavuutta kuin liian matala verensokeritaso. Humalassa on vaikea tunnistaa, onko verensokeri korkealla vai matalalla. Myös verensokerin mittaaminen ja insuliinin pistäminen voi unohtua.

Kun pysyt kohtuudessa, pystyt huolehtimaan itsestäsi.

Vähentämällä alkoholin käyttöä pienennät riskiä tulla riippuvaiseksi siitä.

Riippuvuuden kehittyminen on vahvasti sidoksissa käytettävään alkoholimäärään.

4. Lepuutat elimistöä

Alkoholin käyttö rasittaa aina elimistöä, erityisesti maksaa. Nollapäivät ja tipattomat kuukaudet antavat elimistölle aikaa toipua. Kun et ota lasillista joka päivä, vältät myös henkisen riippuvuuden alkoholista.

5. Pysyt terveempänä

Runsas alkoholin käyttö voi olla osatekijä vakavan sairauden puhkeamiseen, esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja syöpätauteihin. Alkoholi lisää riskiä varsinkin suun ja ruoansulatuselimistön syöpiin, mutta myös rintasyövän ilmaantumiseen alkoholi on yksi riskitekijä.

6. Piristyt ja jaksat enemmän

Runsas alkoholin käyttö kulkee usein käsi kädessä masentuneisuuden kanssa. Kun vähennät alkoholin käyttöä, mielialasi kohenee.

Kun karsit ravintolailtoja, sinulle jää aikaa, rahaa ja energiaa muihin harrastuksiin.

 7. Pidät verensokerin tasapainossa

Alkoholi ilman ruokailua voi alentaa verensokeria liikaa, jos käytät insuliinia tai insuliinineritystä lisääviä lääkkeitä. Päihtyneenä diabeetikko toipuu tavallista hitaammin matalasta verensokeritasosta, ja hypoglykemia voi jatkua pitkään.

 


Kaksi kaatoa firman juhlissa?

– Työyhteisöissä pitäisi olla kulttuuri, jossa päihteet eivät aiheuta haittaa työn tekemiselle, muistuttaa aikuistyön päällikkö Antti Hytti ehkäisevää päihdetyötä tekevästä EHYT ry:stä.
Työpaikan juhlissa ja edustustilaisuuksissakaan alkoholin tarjoilu ei ole välttämätöntä.
– Oli käytäntö mikä tahansa, sen pitäisi olla mietitty ja perusteltu. On eri asia, tarjoaako työnantaja kaksi vai kymmenen annosta alkoholia.
Muutama vuosi sitten Työturvallisuuskeskus haastoi työpaikkoja noudattamaan yhteisissä tilaisuuksissa kahden kaadon käytäntöä.
– Se on sikälikin hyvä raja, että kaksi annosta ylittävä alkoholimäärä alkaa toden teolla haitata yön aikana tapahtuvaa palautumista, Hytti toteaa.
Huomaavainen juhlien isäntä varaa aina vieraille hyvän alkoholittoman vaihtoehdon.


Jutussa on käytetty lähteinä EHYT ry:n aikuistyön päällikön Antti Hytin haastattelua ja Diabetesliiton ylilääkärin Pirjo Ilanne-Parikan artikkelia Alkoholinkäyttö ja diabetes kirjassa Diabetes (Duodecim 2015).