Ringa Ropo: Viisikymppisenä alan jo tuntea itseäni

1301
- Kun kuluttaa enemmän kaloreita kuin syö, ei todellakaan liho. Se on yksinkertaista blondin matematiikkaa, Ringa nauraa. Kuvat: Eeva Mehto.

Teksti: Eeva Mehto

Ringa Ropo sai ensivaroitukset kakkostyypin diabeteksesta 20 vuotta sitten odottaessaan esikoistaan. Hänellä todettiin tuolloin raskausajan diabetes.

Äiti oli jo aiemmin varoitellut tytärtään korkeasta diabetesriskistä, sillä sekä hänellä itsellään että Ringan biologisella isällä oli diabetes.

Neljännen lapsen jälkeen Ringan paastoverensokeriarvot vaihtelivat seitsemän ja kahdeksan vaiheilla. Hän oli lopullisesti sairastunut kakkostyypin diabetekseen, mutta jostain syystä lääkitystä ei tuolloin heti aloitettu, vaan odotettiin, kunnes paastosokeri nousi yhdeksään.

– Onneni on ollut se, että harrastin kilpaurheilua ja urheilin pitkään, joten verensokeriarvot pysyivät treeneillä ja ruokavaliolla matalina, Ringa sanoo.

Ringan äiti hoiti esimerkillisesti diabetestaan, mittasi verensokerinsa säännöllisesti, kirjasi tulokset säntillisesti ylös ja noudatti suositeltua ruokavaliota. Saman säntillisyyden Ringa oppi äidiltään, joka valisti tytärtään diabeteksen vaaroista. Siksi hän oli hirveän turhautunut, kun lääkitys aloitettiin niin myöhään.

Ringa on ikänsä liikkunut paljon, tehnyt maatilan töitä, syönyt suositusten mukaan ja pyrkinyt pitämään verensokerin aisoissa, mutta elämän vaikeuksiin oli vaikea varautua.

– Sairastuin diabetekseen, vaikka liikuin paljon ja ravintoympyräni oli ihan kohdillaan. Ainoastaan leipää söin liikaa, sillä rakastan leipää.

Stressi sairastuttaa

– Minulla on ollut stressaava elämä, joka ilmiselvästi on vaikuttanut terveyteeni. Olen elänyt pitkiä aikoja todella syvissä vesissä. Ensimmäinen lapseni kuoli leukemiaan, myöhemmin tuli avioero ja kolmen lapsen yksinhuoltajuus. Ne kaikki heikensivät terveyttäni, eikä elimistöni toiminut normaalisti, Ringa Ropo summaa.

Hän menestyi aikanaan sekä korkeushypyssä että pituushypyssä, joista hänellä on yhteensä 11 Suomen mestaruutta. Lapsena ja nuorena, kuten tietysti myös kilpauransa aikana Ringa oli terve ja hoikka, mutta paino alkoi nousta pikkuhiljaa vuosien saatossa ja raskauksien aikana.

Vaikka Ringa liikkui edelleen paljon, se ei hillinnyt painon nousua. Painon nousu taas johti verensokerin nousuun. Paastoverensokeri oli korkeimmillaan 23. Se oli heti avioeron jälkeen.

Puolitoista vuotta sitten Ringa päätti, että nyt hänen on vihdoin oikea aika hoitaa itseään ja omaa terveyttään hyvin.

Ringan äiti kuoli 72-vuotiaana. Hänellä oli diabeteksen lisäksi todettu angiinan jälkeen kehittynyt sydänsairaus, laajentunut sydän, joka leikattiin kolme kertaa. Myös Ringan biologinen isä kuoli sydänvaivoihin 70-vuotiaana. Isä ei hoitanut diabetestaan yhtä hyvin kuin äiti.

Ringan kahdesta sisaruksesta kummallakaan ei ole todettu diabetesta. Heillä on eri isät, eikä yhtä suurta sairastumisriskiä kuin Ringalla.

Valokuva havahdutti

– Olen tyypillinen äiti. Omat tarpeeni ovat tulleet aina viimeisenä. Kun aikaa ei ollut, liikunta jäi vähiin, eikä erilaisista laihdutuskuureista ollut apua, Ringa Ropo kertaa elämäänsä.

Vasta katsottuaan jokunen vuosi sitten otettua alakuloista kuvaa itsestään, hän havahtui huomaamaan, miten uupunut hän oli ollut jo pitkään. Hän ei ollut tiedostanut sitä aikaisemmin.

Puolentoista vuoden aikana Ringa on laihtunut 25 kiloa. Elämä on nyt kevyttä.

– Rakastan edelleen leipää, joten minun on ollut pakko ohjelmoida itseni tunnistamaan rajani. Nyt syön vain kaksi palaa leipää päivässä.

– Olen myös oppinut tuntemaan, miten kehoni toimii. Tiedän, ettei se toimi samalla tavalla kuin nuorena. Olen nyt 50-vuotias, ja aineenvaihduntani on hitaampaa.

Tarvitaan rinnalla kulkijaa

Entisenä kilpaurheilijana Ringa Ropo tietää, millainen merkitys hyvällä valmentajalla on. Alettuaan hoitaa terveyttään, Ringa halusi valmentajan ja rinnalla kulkijan auttamaan ja tukemaan omalla hyvinvoinnin tiellään.

Ringa alkoi noudattaa Nasan avaruuslentäjille alun perin räätälöityä Cambridge-ravinto-ohjelmaa.

– Cambridge-ohjelma räätälöidään jokaiselle ihmiselle henkilökohtaisesti. Se alkaa aina haastattelulla, jossa käydään asiakkaan elämänvaiheet läpi. Ihmisillähän on hyvin erilaisia persoonallisuuksia, elämänvaiheita ja elämänhistorioita, jotka vaikuttavat painoon ja koko terveyteen. Kun psykologinen puoli alkaa olla kunnossa, ihmisen ei tarvitse enää syödä enempää kuin kuluttaa, Ringa kuvailee.

Myös hänen suolistonsa oli joitakin vuosia huonossa kunnossa. Painon lasku ja uusi, yksilöllisesti räätälöity ruokavalio ovat poistaneet suolistovaivat. Myös verensokeriarvot ovat nyt kunnossa.

Ringa sanoo tykkäävänsä haasteista. Hän on huomannut, että pitkäjänteinen painonpudotus vaatii emotionaalisia ponnistuksia. Se on tärkeä tiedostaa kestävien tulosten varmistamiseksi.

Ringan onni on, että hän ei ole koskaan pitänyt erikoisesti makeasta tai suolasta. Korkeaa kolesterolia tai verenpaineongelmia hänellä ei ole ollut koskaan.

Tarvitaan myös armoa

– Elämäni on edelleen ajoittain aika hektistä, enkä aina ehdi toteuttaa ravinto-ohjelmaani. Annan armoa itselleni ja muistutan, että tämä on vain osa elämääni. Tiedän jo etukäteen, että en pysy ruodussa kun olen juhlissa, mutta sallin sen itselleni.

Ringa pelaa käsipalloa pari kertaa viikossa, käy lastensa kanssa punttisalilla ja lenkkeilee.

– Nyt kun painoni on pudonnut, harrastan myös juoksemista. Otan ylämäkivetoja, sillä tykkään spurteista. Minulle sopii intervalliharjoittelu.

Elämäniloa Ringa saa lapsistaan. Hänellä on kolme liikkuvaa lasta, joista kahta vanhinta hän myös valmentaa. Lapsilleen Ringa – oman äitinsä tapaan – opettaa, että on hyvä pitää itsestä huolta.

Ella hyppää korkeutta, Juuso pituutta ja Emman kanssa Ringa pelaa käsipalloa.

– En jaksaisi sitä rumbaa, ellen itse voi hyvin.

Ringa on asettautunut lastensa kanssa asumaan Riihimäelle, ja vaikka työpaikka on Helsingissä, koti pysyy Riihimäellä, ainakin niin kauan kuin lapset asuvat kotona.

– Avioliiton alussa muutimme miehen työn perässä jatkuvasti. Nyt se riittää, hän tuumaa.

Tavoitteena lääkkeiden vähentämien

Ringa on syönyt diabeteslääkkeitä 12 vuotta.

– Minulla on nyt missio saada vähennettyä lääkitystä. Syön edelleen kolme tablettia päivässä, vaikka verensokeriarvoni ovat kunnossa, eli päivittäinen lääkemääräni on niin suuri, että seuraava vaihe olisi insuliinihoito.

Ringan aamurutiineja ovat verensokerinmittaus sekä vaa’alla käynti. Hän punnitsee itsensä päivittäin.

– Vaikka olen tällainen kyökkilääkäri luonteeltani, odotan aina, mitä asiantuntijat ja lääkärit sanovat ja noudatan myös ohjeita. Ja vaikka olen itseohjautuva ihminen, tarvitsen tukea. Jos jokin asia ahdistaa, käännyn valmentajan tai lääkärin puoleen.

– Uskon, että mieli ja keho kulkevat rintarinnan. En ole ollut sairaana puoleentoista vuoteen, ja mikä parasta, mieleni on hyvä.