Mummille kylään

1793
Kuva: Antti Yrjönen

Teksti: Vastaava diabeteshoitaja Anneli Jylhä, Diabetesliitto

Isovanhemmat ovat tärkeitä lapselle ja lapset isovanhemmille. Lapsen sairastuminen diabetekseen on suuri ja ehkä vähän pelottava muutos myös isovanhemmille. Mutta jos lapsella on ollut läheinen suhde isovanhempiin, sen ei pitäisi kaatua diabeteksen hoidon pulmiin. Yökyläilyt onnistuvat myös sairastumisen jälkeen.

Isovanhempien ei tarvitse osata diabeteksen hoitoa yhtä hyvin kuin lapsen vanhempien. Lapsen ikä ja osaamistaso vaikuttavat siihen, miten paljon hän tarvitsee apua hoidossa. Diabeteksen hoitoa koskevista asioista kannattaa sopia vanhempien kanssa. Isovanhempien hoidossa diabetesasiat voi ottaa vähän löysemmin kuin kotona. Lapsi ei mene rikki, vaikka hoito ei olekaan täydellistä.

Muutama asia on hyvä osata, mutta ne voi kuka tahansa oppia.

Verensokerin mittaaminen

Jo aika pieni lapsi osaa mitata verensokerin itse. Anna lapsen mitata, jos hän sen osaa. Sopikaa vanhempien kanssa mittausajat. Verensokeri on hyvä mitata ennen aterioita, samoin ulos mennessä sekä silloin, kun lapsella on matalan verensokerin oireita. Verensokeritaso vaihtelee lapsella paljonkin, ja siihen vaikuttavat monet asiat. Verensokeriarvo ei ole lapsen hoidon osaamisen mittari. Vanhemmat antavat ohjeet, miten mitattuja arvoja tulkitaan, mutta ohjeiden ei tulisi olla liian tiukkoja tai vaativia.

Hiilihydraattien arviointi

Perusruokien hiilihydraattimäärien oppiminen on helppoa. Opettele lapsen kanssa yhdessä niiden arvioimista. Vaikeimmissa tapauksissa auttaa älypuhelin: ota kuva ruuasta ja lähetä se vanhemmille. Hiilihydraatteja ei tarvitse osata arvioida gramman tarkkuudella.

Insuliinin annostelu

Jos lapsi on vielä niin pieni, että hän ei osaa annostella insuliinia pistämällä tai insuliinipumpulla, isovanhempien täytyy miettiä, voivatko he tehdä sen. Jos insuliinin pistäminen tai insuliinipumpun käyttö tuntuvat liian korkeilta kynnyksiltä, lapsi voi tulla kylään vain lyhyeksi aikaa ruokailujen välillä.

Toisaalta insuliinin pistäminen ja insuliinipumpun käyttö pelottavat usein turhaan. Pistäminen onnistuu, kun sitä vähän harjoittelee, samoin insuliinipumpun annosoppaan käyttö. Niitä voi harjoitella rauhassa vanhempien kanssa.

Matalan verensokerin hoito

Verensokeri on liian matala, kun se laskee alle 4 mmol/l. Tällöin lapsi tarvitsee jotakin nopeasti imeytyvää hiilihydraattia esimerkiksi tuoremehua, jäätelöä, sokerillista limsaa tai banaanin.

Matala verensokeri voi pelästyttää, mutta on hyvä muistaa, ettei siihen kuole. Matala verensokeri voi aiheuttaa lapselle monenlaisia oireita. On hyvä opetella tunnistamaan oman lapsenlapsen matalan verensokerin oireet, jotta niihin osaa reagoida.


Tärkeintä on pitää hauskaa!
Isovanhemmilla voi syödä samaa ruokaa kuin ennenkin ja välillä herkutellakin. Liikkuminen ja touhuaminen yhdessä on edelleen mukavaa puuhaa. Diabetes ei estä tekemästä mitään asioita. Lapsi on edelleen se sama lapsenlapsi kuin ennen sairastumistaan.