Valkuaista virtsassa – mitä nyt?

49354
Kuva: Marja Haapio

Teksti: Krista Korpela-Kosonen

Virtsasta löytyi valkuaista, mitä nyt? Tuhoutuvatko munuaiseni?

Tehokas hoito voi pysäyttää ja parhaimmillaan korjata alkavan munuaisvaurion, diabeteslääkäri Vuokko Kallioniemi lohduttaa.

Kohonnut verenpaine on munuaisille aina riskitekijä. Munuaisissa on paljon pieniä verisuonia, joiden sisäkerrosta kohonnut verenpaine vaurioittaa. Vaurioituneen verisuonen läpäisevyys lisääntyy, jolloin valkuaisaineita pääsee erittymään virtsaan.

– Siksi lievästikin koholla olevaan verenpaineeseen pitää puuttua heti, kun virtsan valkuainen antaa merkkejä alkavista munuaisvaurioista, Vuokko Kallioniemi korostaa.

Kohonneen verenpaineen tehokkaalla hoidolla voidaan ehkäistä munuaisvaurioiden kehittymistä ja etenemistä.

Kun diabeetikon virtsassa on jo todettu valkuaista, verenpaineen tavoitetaso on alle 130/85 mmHg, nuoremmilla jopa 130/80. Iäkkäämpien täytyy huolehtia, että verenpaine ei laske liian alas, sillä siitä aiheutuu helposti huimausta ja kaatumisia, Kallioniemi sanoo.

Kun valkuaista on diabeetikon virtsassa runsaasti, eli yli yksi gramma vuorokautta kohti, verenpainetavoite on vieläkin tiukempi. Tavoitetasoon 125/75 pääseminen edellyttää yleensä aina lääkehoitoa. Tehokkaiksi ovat osoittautuneet sekä ACE-estäjät että ATR-salpaajat.

– Molemmilla lääkkeillä on munuaisia suojaava vaikutus jopa silloin, kun verenpaine ei vielä edes ole koholla. Siksi lääkitys aloitetaan, vaikka verenpaine ei olisi kohonnut.

Diabeetikon verenpaineen hoidossa käytetään yleensä useita verenpainelääkkeitä yhtä aikaa, jotta hoitotulos on riittävän tehokas.

Paino ja suolan saanti hallintaan

Verenpaineen hoidon lisäksi pitää kiinnittää huomiota hyvään diabeteksen perushoitoon. Koholla oleva verensokeri altistaa munuaisvaurioille, mutta hyvällä verensokeritason hallinnalla alkaneet munuaisvauriot voidaan saada pysähtymään.

Tupakoimattomuus edistää sydämen ja keuhkojen lisäksi myös munuaisten terveyttä. Myös painonhallinta suojaa munuaisia: Vuokko Kallioniemi on omien potilaidensa kanssa havainnut, että liikakilojen pudotus voi parhaimmillaan saada valkuaisen erittymisen virtsaan kokonaan loppumaan.

Ruokatottumuksissa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin suolan saantiin. Se edistää yhdessä lääkehoidon kanssa verenpaineen hallintaa. Suolan käyttö kannattaa rajoittaa vähintäänkin ravitsemussuosituksissa mainittuun viiteen grammaan eli noin teelusikalliseen päivässä. Vielä pienempään suolan saantiinkin voi pyrkiä, jos se onnistuu.

– Suolan käytön rajoittamisessa on usein hankalaa se, että suolaa saadaan huomaamatta muun muassa leivän, juuston, leikkeleiden ja valmisruokien mukana, vaikka kotona laitettaisiin vähäsuolaista ruokaa. Sydänmerkki-tuotteet ovat yksi apukeino suolan saannin vähentämisessä, sillä näissä tuotteissa on kiinnitetty huomiota suolan ja rasvan määrään sekä rasvan laatuun, Kallioniemi muistuttaa.

Ei ylimäärin proteiinia

Ruuan runsas proteiinimäärä rasittaa munuaisia etenkin silloin, kun munuaisten terveydessä on jo ongelmia. Siksi Kallioniemi neuvoo suhtautumaan maltillisesti tavallista runsaammin proteiinia sisältävien elintarvikkeiden, kuten proteiinirahkojen, -jugurttien ja -patukoiden käyttöön.

– Munuaisten kannalta tällaisten tuotteiden käyttö ei ole hyväksi, hän sanoo.

80-kiloinen henkilö tarvitsee noin 80 grammaa proteiinia päivässä. Yhdessä purkillisessa proteiinirahkaa sitä saattaa olla 20 grammaa eli neljännes päivän tarpeesta. Riittävän määrän proteiinia saa yleensä tavallisesta, monipuolisesta ruuasta.

Hyvä hoito hidastaa vaurioiden pahenemista

Kallioniemi korostaa, että alkavien munuaisvaurioiden hoitoon kannattaa panostaa kaikin mahdollisin keinoin. Hyvällä hoidolla alkuvaiheen vauriot voivat parhaimmillaan kokonaan hävitä, ja munuaisten toiminta voi jatkua normaalina vuosikymmeniä.

– Vaikka valkuaisen eritystä ei saataisi kokonaan loppumaan, se voi hyvässä hoidossa jäädä kuitenkin hyvin pienelle tasolle, jolloin munuaisten toiminta voi pysyä normaalina pitkään. Joka tapauksessa tehokkaalla hoidolla voidaan ainakin tuntuvasti hidastaa munuaisvaurioiden pahenemista. Siksi tehokas hoito kannattaa munuaistaudin kaikissa vaiheissa.

Noin yhdellä kymmenestä tyypin 1 diabeetikosta munuaisvaurio etenee vuosien kuluessa niin vaikeaan nefropatiaan asti, että se vaatii dialyysihoitoa. Tyypin 2 diabeetikoilla vaikea munuaissairaus on vielä yleisempi. Kallioniemen mukaan tyypin 2 diabetes on Suomessa suurin yksittäinen syy dialyysihoidon tarpeelle. Pitkälle edenneessä munuaisten vajaatoiminnassa ainoa dialyysin vaihtoehto on munuaisen siirto. •


Kuinka moni sairastuu?

20–30 prosentille  tyypin 1 diabeetikoista ilmaantuu mikroalbuminuria, jossa virtsaan erittyy vähän valkuaista. Heistä noin joka kolmannella tilanne etenee ja johtaa diabeettiseen nefropatiaan eli munuaissairauteen. Tyypin 2 diabeetikoilla osuus on suurempi. Heillä valkuaista löytyy virtsasta usein jo siinä vaiheessa, kun diabetes todetaan.


Näin voit edistää munuaisten terveyttä
 • Huolehdi hyvästä diabeteksen hoidosta. Huono verensokerin tasapaino altistaa munuaisvaurioiden kehittymiselle.
 • Hoida tehokkaasti jo lievästi koholla olevaa verenpainetta. Terveellisten elintapojen tueksi voidaan tarvita lääkehoitoa.
 • Valitse vähäsuolaista ruokaa. Kaupassa hyviä valintoja ovat muun muassa Sydänmerkki-tuotteet. Ruuanvalmistuksessa suolaa voi korvata yrteillä ja muilla mausteilla.
 • Pyri pysyvään painonhallintaan. Liikakilojen laihdutus tasaa verensokeria ja hidastaa munuaisvaurioiden kehittymistä.
 • Tee liikunnasta päivittäinen tapa.
 • Älä tupakoi.

 

Vähemmän suolaa

Liika suola on haitallista terveydelle. Suolassa oleva natrium kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta, mikä kuormittaa sydäntä ja munuaisia.

Suolaa kertyy esimerkiksi:

 • juustoista, lihaleikkeleistä ja makkaroista
 • leivistä
 • marinadeista
 • ruuan valmistusvaiheessa lisätystä suolasta, liemikuutioista, fondeista, soijakastikkeesta ja joistakin mausteseoksista
 • suolaisista valmisruuista

Näin voit vähentää suolan saantia:

 • Valitse kaupasta vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita: Sydänmerkki on siinä oiva apuväline. Hyödynnä Sydänmerkkiä erityisesti leipien ja valmisruokien valinnassa.Sydanmerkki_originaali_CMYK_2012
 • Kiinnitä huomiota juustojen ja lihaleikkeleiden suolapitoisuuteen ja myös niiden käyttöön. Leikkeleiden käyttöä voi vähentää korvaamalla ne osittain tai kokonaan kasviksilla.
 • Kun teet itse ruokaa
 • lisää mausteita ja yrttejä monipuolisesti. Varmista mausteseoksista suolattomuus.
 • käytä ruuanvalmistuksessa happamia raaka-aineita, kuten sitrusmehuja, erilaisia etikoita ja tomaattimurskaa. Happamat maut korostavat suolan makua, jolloin suolaa voi käyttää säästellen.
 • marinoi broileri itse suolattomasti: käytä puolta lihakiloa kohti puoli desilitraa öljyä ja puoli desilitraa viinietikkaa sekä mausteita. Marinoi suikaleita 1–2 tuntia ja koipia neljä tuntia tai kauemmin.

suolajuttuun