Neuvo glukagonin käyttö läheisille

20850

Teksti: Mari Vehmanen

Kun verensokeri on päässyt erittäin alas, glukagonipistos auttaa. Diabeetikon läheisten on hyvä opetella, miten pistosta käytetään.

Glukagonipistos on tarkoitettu tilanteisiin, joissa diabeetikon verensokeri on laskenut hyvin matalaksi ja hän on menettänyt tajuntansa. Glukagonin vaikutuksesta maksa alkaa tuottaa sokeria verenkiertoon, joten noin kymmenen minuutin kuluttua pistoksen saamisesta ihminen palaa tajuihinsa.

Apteekit myyvät glukagonia GlucaGen-tuotenimellä. Ostamiseen tarvitaan resepti lääkäriltä. Yksi pakkaus maksaa Kela-korvauksen jälkeen diabeetikolle itselleen 4,50 euroa.

Lääkäriltä saa reseptin useamman pistoksen hankkimiseen, joten niitä voi säilyttää varalla monessa paikassa. Huoneenlämmössä valmiste säilyy puolitoista vuotta, jääkaapissa pidempään.

Ota mukaan matkoille ja mökille

Erityisesti glukagonin käyttö voi olla tarpeen paikoissa, joihin on vaikea hälyttää apua. Osa diabeetikoista pitää glukagonipistosta mukana jatkuvasti. Pistoksen voi ottaa kaiken varalta mukaan esimerkiksi ulkomaanmatkoille, mökille, veneeseen, metsäretkille ja pitkille vaelluksille.

Diabeetikkolasta varten pistoksia voi olla hyvä säilyttää esimerkiksi
• päiväkodin lääkekaapissa
• kouluterveydenhoitajan vastaanotolla
• mummolassa
• urheilujoukkueen huoltolaukussa.

Ohjeet puhelimeen

Glukagoni on pakattu oranssiin säilytysrasiaan, joka sisältää kaikki yhden pistoksen antamiseen tarvittavat välineet. Rasian sisäkannessa on kuvitettu käyttöohje. Kuvalliset ohjeet glukagonipistoksen antamiseen voi myös ladata valmiiksi älypuhelimeen. Sovellus on saatavilla maksutta iPhone-puhelimiin App Storessa, ja sen pitäisi tulla lähiaikoina Android-puhelimiin.

Tajuttoman ihmisen pistäminen saattaa tuntua pelottavalta ajatukselta. Diabeetikon läheisten on hyvä tutustua Glukagonin säilytysrasian sisältöön ja palauttaa aika ajoin mieleen perusohjeet pistoksen antamisesta. Vanhentunutta pakkausta ei kannata heti heittää pois, vaan sillä on hyvä harjoitella pistoksen sekoittamista.


Sekoita aineet ja pistä lihakseen

Glukagoni annetaan näin:

  • Käännä ensin tajuton diabeetikko kylkiasentoon.
  • Poista suojukset kuiva-ainepullon ja ruiskun neulan päältä.
  • Paina neula pienen kuiva-ainepullon kumisen korkin läpi. Työnnä ruiskun sisältämä steriili vesi pulloon. Jätä ruisku neuloineen paikoilleen.
  • Heiluttele pulloa, kunnes sen sisältämä glukagonijauhe on liuennut veteen. Liuoksen tulee olla täysin kirkasta.
  • Varmista, että ruiskun mäntä on painettuna pohjaan asti. Vedä kaikki liuos takaisin ruiskuun.
  • Pistä koko ruiskun sisältö syvälle reiden tai olkavarren lihakseen. Glukagoni on yksi elimistön omista hormoneista, joten yliannostusta ei tarvitse pelätä. Alle 25 kilon painoiselle lapselle annetaan puolet ruiskun sisällöstä.

Ellei diabeetikon tajunta ala palautua viimeistään 20 minuutissa, hälytä ambulanssi. Kun tajuton on lapsi, ambulanssi on hyvä kutsua apuun joka tapauksessa. Anna hiilihydraattipitoista syötävää tai juotavaa heti, kun diabeetikko on taas tajuissaan. Sopivaa tarjottavaa ovat esimerkiksi glukoositabletit, hunaja ja sokerilimu tai -mehu.

Glukagoni voi aiheuttaa pistoksen jälkeen ohimenevää pahoinvointia.


minulla-on-diabetesMinulla on diabetes -kortti

Diabetesliiton tuottamassa Minulla on diabetes -kortissa kerrotaan kuudella kielellä liian matalan verensokerin ensiapuohjeet. Merkitse korttiin nimesi, omat ja hoitopaikan yhteystiedot ja hoitomuotosi. Kortti mahtuu hyvin lompakkoon.

Kysy korttia diabetesyhdistyksestäsi tai tilaa se Diabetesliitosta: materiaalitilaukset@diabetes.fi, www.diabetes.fi/d-kauppa.

 


puhelinapua
Teknologia nopeuttaa avunsaantia

Teksti: Mari Vehmanen

Varusta älypuhelin auttamaan hätätilanteissa. Älypuhelimiin on saatavilla useita maksuttomia sovelluksia, joista on hyötyä kun tarvitset apua matalan verensokerin vuoksi tai jostakin muusta syystä.

Punainen Risti -sovelluksessa voi asettaa omaan puhelimeen niin kutsutun ICE-numeron. Lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista ”in case of emergency”.

Sovelluksessa pystyy muutamalla hipaisulla valitsemaan, kenet oman puhelimen yhteystietoluettelon henkilöistä haluaa varustaa ICE-merkinnällä eli keihin tahtoo otettavan yhteyttä hätätilanteissa.

ICE-numerosta on hyötyä myös ulkomailla: muuta kieltä puhuvien auttajien ei tarvitse yrittää arvailla, kuka puhelimen nimilistalla saattaisi olla lähiomainen. Joissakin puhelinmalleissa ICE-numeron saa näkyviin jopa puhelimen näytön ollessa lukittuna. Punainen Risti -sovellus neuvoo, miten tämä tehdään.

Lisäksi sovellus neuvoo, miten yleisimmissä ensiapua vaativissa tilanteissa tulee toimia. Se sisältää muun muassa lyhyet ohjeet matalan verensokerin tunnistamiseen ja diabeetikon auttamiseen.

Sovellus on saatavissa iPhone-, Android- ja Windows-puhelimiin sekä iPadiin.

Sijainti suoraan päivystykseen

Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellus välittää soittajan sijainnin automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle. Satelliittipaikannusta hyödyntävä sovellus ilmoittaa koordinaatit kymmenien metrien tarkkuudella.

Näin huonovointisen, hätääntyneen tai eksyksissä olevan avuntarvitsijan ei tarvitse yrittää kuvailla tarkasti sijaintiaan. Sovellus on saatavissa iPhone-, Android- ja Windows-puhelimiin.

Ensiapu hätätilanteessa -sovellus opastaa, miten tapaturmapaikalla tai sairauskohtauksen sattuessa tulee toimia ennen ambulanssin saapumista. Erilaiset tilanteet on jaoteltu selkein symbolein, ja myös toimintaohjeet on kuvitettu. Johanniittain apu ry:n kehittämä sovellus on saatavilla yleisimpiin puhelinmalleihin.

Hienoimmatkaan sovellukset eivät silti korvaa hyviä ensiaputaitoja. Kotona, lapsen hoitopaikassa, koulussa, töissä ja harrastuksissa on edelleen hyvä jutella etukäteen siitä, millaista ensiapua diabeetikko saattaa tarvita.

1 KOMMENTTI

  1. Hei, tajuttomuuden jo ollessa kyseessä, kaikissa tilanteessa hälytetään välittömästi apua 112, jonka jälkeen aletaan glukagonia valmistelemaan käyttökuntoon.

Kirjoita kommentti

Please enter your comment!
Please enter your name here