Neuvo glukagonin käyttö läheisille

44026

Teksti: Mari Vehmanen

Kun verensokeri on päässyt erittäin alas, glukagonipistos tai nenäsuihkeena annettu glukagoni auttaa. Diabeetikon läheisten on hyvä opetella, miten pistosta ja nenäsuihketta käytetään. Kun diabetesta sairastava on tajuton, soita ensin hätänumeroon 112, ja anna glukagoni vasta sen jälkeen.

Glukagoni on tarkoitettu tilanteisiin, joissa diabeetikon verensokeri on laskenut hyvin matalaksi ja hän on menettänyt tajuntansa. Glukagonin vaikutuksesta maksa alkaa tuottaa sokeria verenkiertoon, joten noin kymmenen minuutin kuluttua pistoksen tai nenäsuihkeen saamisesta hypoglykemian vuoksi tajuntansa menettänyt palaa tajuihinsa.

Apteekit myyvät pistettävää glukagonia GlucaGen-tuotenimellä ja nenäsuihkeena annettavaa glukagonia Baqsimi-tuotenimellä. Ostamiseen tarvitaan resepti lääkäriltä. GlucaGen on peruskorvattava, Baqsimista ei vielä (tammikuussa 2021) saa Kela-korvausta.

Lääkäriltä saa reseptin useamman pistoksen tai nenäsuihkeen hankkimiseen, joten niitä voi säilyttää varalla monessa paikassa. GlucaGen säilyy huoneenlämmössä puolitoista vuotta, jääkaapissa pidempään. Baqsimia säilytetään huoneenlämmössä, eikä pakkausta saa avata ennen valmisteen käyttöä.

Ota mukaan matkoille ja mökille

Glukagonin käyttö voi olla erityisesti tarpeen paikoissa, joihin on vaikea hälyttää apua. Osa diabeetikoista pitää glukagonia mukana jatkuvasti. Pistoksen tai nenäsuihkeen voi ottaa kaiken varalta mukaan esimerkiksi ulkomaanmatkoille, mökille, veneeseen, metsäretkille ja pitkille vaelluksille.

Diabeetikkolasta varten glukagonia voi olla hyvä säilyttää esimerkiksi
• päiväkodin lääkekaapissa
• kouluterveydenhoitajan vastaanotolla
• mummolassa
• urheilujoukkueen huoltolaukussa.

Ensin 112, sitten glukagoni

Kun diabetesta sairastava on tajuton, soita ensin hätänumeroon 112, ja anna glukagoni sen jälkeen. Varmista että, tajuttoman hengitystiet pysyvät auki. Jos diabeetikko kouristelee, estä häntä satuttamasta itseään.

Ohjeet pistoksen antamiseen rasian sisäkannessa

Glukagonipistos on pakattu oranssiin säilytysrasiaan, joka sisältää kaikki yhden pistoksen antamiseen tarvittavat välineet. Rasian sisäkannessa on kuvitettu käyttöohje.

Tajuttoman ihmisen pistäminen saattaa tuntua pelottavalta ajatukselta. Diabeetikon läheisten on hyvä tutustua GlucaGenin säilytysrasian sisältöön ja palauttaa aika ajoin mieleen perusohjeet pistoksen antamisesta. Vanhentunutta pakkausta ei kannata heti heittää pois, vaan sillä on hyvä harjoitella pistoksen sekoittamista.

Glukagoni-pistos annetaan näin:

 • Käännä ensin tajuton diabeetikko kylkiasentoon.
 • Poista suojukset kuiva-ainepullon ja ruiskun neulan päältä.
 • Paina neula pienen kuiva-ainepullon kumisen korkin läpi. Työnnä ruiskun sisältämä steriili vesi pulloon. Jätä ruisku neuloineen paikoilleen.
 • Heiluttele pulloa, kunnes sen sisältämä glukagonijauhe on liuennut veteen. Liuoksen tulee olla täysin kirkasta.
 • Varmista, että ruiskun mäntä on painettuna pohjaan asti. Vedä kaikki liuos takaisin ruiskuun.
 • Pistä koko ruiskun sisältö syvälle reiden tai olkavarren lihakseen. Glukagoni on yksi elimistön omista hormoneista, joten yliannostusta ei tarvitse pelätä. Alle 25 kilon painoiselle lapselle annetaan puolet ruiskun sisällöstä.

Kun diabeetikko on tajuissaan, anna hänelle hiilihydraattipitoista syötävää tai juotavaa mahdollisimman pian. Sopivaa tarjottavaa ovat esimerkiksi glukoositabletit, hunaja ja sokerilimu tai -mehu.

Glukagoni voi aiheuttaa pistoksen jälkeen ohimenevää pahoinvointia.

Ohjeet nenäsuihkeen antamiseen

Baqsimi annetaan kolmen milligramman kerta-annoksena.

Nenäsuihke annetaan näin:

 • Poista suojapäällyste vetämällä punaisesta nauhasta.
 • Avaa kansi ja ota kerta-annospakkaus kotelosta. Älä paina annospainiketta ennen kärjen asettamista nenään. Muuten kerta-annos menee hukkaan.
 • Pidä kerta-annospakkausta peukalon ja kahden sormen välissä.
 • Vie kärki hellävaraisesti sieraimeen niin pitkälle, että sormesi koskettaa nenän ulkopintaa.
 • Paina annospainike peukalolla pohjaan. Annos on kokonaan annettu, kun annospainikkeen vihreää viivaa ei enää näy.
 • Jos potilas on tajuton, käännä hänet kylkiasentoon tukehtumisen estämiseksi.

Kun diabeetikko on tajuissaan, anna hänelle hiilihydraattipistoista syötävää tai juotavaa mahdollisimman pian. Se estää verensokeria laskemasta uudelleen liian alas.

Juttu on päivitetty 8.1.2021.


minulla-on-diabetesMinulla on diabetes -kortti

Diabetesliiton tuottamassa Minulla on diabetes -kortissa kerrotaan kuudella kielellä liian matalan verensokerin ensiapuohjeet. Merkitse korttiin nimesi, omat ja hoitopaikan yhteystiedot ja hoitomuotosi. Kortti mahtuu hyvin lompakkoon.

Kysy korttia diabetesyhdistyksestäsi tai tilaa se Diabetesliitosta: www.diabetes.fi/d-kauppa.

 


puhelinapua
Teknologia nopeuttaa avunsaantia

Teksti: Mari Vehmanen

Varusta älypuhelin auttamaan hätätilanteissa. Älypuhelimiin on saatavilla useita maksuttomia sovelluksia, joista on hyötyä kun tarvitset apua matalan verensokerin vuoksi tai jostakin muusta syystä.

Punainen Risti -sovelluksessa voi asettaa omaan puhelimeen niin kutsutun ICE-numeron. Lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista ”in case of emergency”.

Sovelluksessa pystyy muutamalla hipaisulla valitsemaan, kenet oman puhelimen yhteystietoluettelon henkilöistä haluaa varustaa ICE-merkinnällä eli keihin tahtoo otettavan yhteyttä hätätilanteissa.

ICE-numerosta on hyötyä myös ulkomailla: muuta kieltä puhuvien auttajien ei tarvitse yrittää arvailla, kuka puhelimen nimilistalla saattaisi olla lähiomainen. Joissakin puhelinmalleissa ICE-numeron saa näkyviin jopa puhelimen näytön ollessa lukittuna. Punainen Risti -sovellus neuvoo, miten tämä tehdään.

Lisäksi sovellus neuvoo, miten yleisimmissä ensiapua vaativissa tilanteissa tulee toimia. Se sisältää muun muassa lyhyet ohjeet matalan verensokerin tunnistamiseen ja diabeetikon auttamiseen.

Sovellus on saatavissa iPhone-, Android- ja Windows-puhelimiin sekä iPadiin.

Sijainti suoraan päivystykseen

Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellus välittää soittajan sijainnin automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle. Satelliittipaikannusta hyödyntävä sovellus ilmoittaa koordinaatit kymmenien metrien tarkkuudella.

Näin huonovointisen, hätääntyneen tai eksyksissä olevan avuntarvitsijan ei tarvitse yrittää kuvailla tarkasti sijaintiaan. Sovellus on saatavissa iPhone-, Android- ja Windows-puhelimiin.

Ensiapu hätätilanteessa -sovellus opastaa, miten tapaturmapaikalla tai sairauskohtauksen sattuessa tulee toimia ennen ambulanssin saapumista. Erilaiset tilanteet on jaoteltu selkein symbolein, ja myös toimintaohjeet on kuvitettu. Johanniittain apu ry:n kehittämä sovellus on saatavilla yleisimpiin puhelinmalleihin.

Hienoimmatkaan sovellukset eivät silti korvaa hyviä ensiaputaitoja. Kotona, lapsen hoitopaikassa, koulussa, töissä ja harrastuksissa on edelleen hyvä jutella etukäteen siitä, millaista ensiapua diabeetikko saattaa tarvita.