Rasva lähtee liukkaasti maksasta

96298
Vyötärölihavista kahdeksalla kymmenestä maksa on rasvoittunut. Runsas alkoholinkäyttö edistää maksan rasvoittumista. Kuva: Anne Saarinen / Vastavalo.

Teksi: Irma Heiskanen-Haarala

Sisätautilääkäri Pertti Mustajoella on hyviä uutisia. Kun ylipainoinen ihminen muuttaa ruokavaliotaan ja laihtuu, rasvaa lähtee eniten pahimmasta paikasta, maksasta.

– Viskeraalinen, vatsaonteloon kertynyt rasva lähtee liukkaammin kuin rasva ihon alta. Vielä liukkaammin rasva lähtee maksasta, Mustajoki kertoo.

Aikanaan hämmästeltiin diabeteksen ehkäisytutkimuksen tuloksia, joiden mukaan tyypin 2 diabeteksen riski vähenee tuntuvasti jo pienellä, muutaman kilon painon pudotuksella. Selitys tähän on löytynyt maksasta.

– Muutama vuosi sitten Hannele Yki-Järvisen tutkimusryhmä osoitti, että kolmen kilon laihtuminen vähensi rasvamaksan rasvaa 25 prosenttia eli neljäsosan, Mustajoki vahvistaa.

Rasvamaksaa pidettiin ennen harmittomana tilana, mutta 5–10 viime vuoden kuluessa on ymmärretty, miten haitallista rasva maksasoluissa on. Pahimmillaan se johtaa maksakirroosiin, jossa sidekudos on korvannut maksasolut.

Tulehdustila korjaantuu

Kirroosia edeltää tulehdustila, josta maksa voi vielä palautua kuntoon. Solut toipuvat, kun rasvan määrä maksassa vähenee. Tulehdusreaktio on noin viidellä sadasta ja maksakirroosi kehittyy vajaalle yhdelle sadasta rasvamaksaan sairastuneista.

Maksan rasvoittuminen on vahvasti yhteydessä metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen.

Myös diabetekseen sairastuneelle on hyötyä siitä, että välttää rasvamaksan. Rasva maksassa vähentää hyvän kolesterolin määrää ja lisää haitallisia triglyseridejä. Rasva myös vie tehoa insuliinilta, joka siirtää energia-aineenvaihdunnan kannalta keskeistä glukoosia soluihin.

– Rasvamaksailmiö auttaa ymmärtämään tyypin 2 diabetekselle tyypillistä insuliiniresistenssiä, Mustajoki toteaa.

Laihduttaminen on käytännössä ainoa tehokas hoito rasvamaksaan silloin, kun sairaus ei johdu alkoholin liikakäytöstä. Liikunta auttaa asiaa, samoin diabeteksen hoitotasapainosta huolehtiminen.

Kevennä ilman dieettejä

Pitkään lihavuuden tutkijana ja painonhallinnan asiantuntijana toiminut emeritusprofessori on alkanut vierastaa painonhallinta-sanaa ja myös elintaparemonttia, joka voi kuulostaa yhtä isolta ja hankalalta urakalta kuin putkiremontti:

– Huonoin vaihtoehto on kuitenkin puhua laihdutuskuureista, koska kuuri loppuu aina aikanaan. Hyvä nyrkkisääntö on vähentää kaloreita ilman dieettejä. Tunnen tapauksen, jossa keski-ikäinen mies sai painostaan pois kymmenen kiloa vuoden aikana pelkästään noudattamalla lautasmallia, Mustajoki kertoo.

Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla, pastalla tai riisillä ja vajaa neljännes lihalla, kalalla tai proteiinipitoisella kasvisruualla. Lisukkeeksi nautitaan täysjyväleipää ja ruokajuomaksi valitaan rasvatonta maitoa, rasvatonta piimää tai vettä ja jälkiruuaksi marjoja tai hedelmiä.

Mustajoki varoittaa erityisesti sokeripitoisista juomista ja suosittelee tilalle kevytlimuja, jos vesi ei riitä. Täysmehuissa on kaloreita saman verran kuin sokerisissa virvoitusjuomissa.

Vatsakkuus on varoitus

Normaalipainoisillakin esiintyy joskus rasvamaksaa, mutta tavallisesti se todetaan ylipainoisella 40–60-vuotiaalla. Vyötärölihavista kahdeksalla kymmenestä maksa on rasvoittunut.

Kun ihminen on vatsakas ja maksa-arvoista ALAT on koholla, rasvaa on hyvin todennäköisesti maksassa liikaa. Tämän tarkempia tutkimuksia ei yleensä tarvita. Hoito on kaikille sopiva ja moneen muuhunkin vaivaan pätevä: terveellinen ruoka, muutaman kilon pudotus ja askeleita lisää päivään.

Pertti Mustajoki puhuu arkiliikunnan puolesta ja suosittelee liikuntaharrastuksia vierastaville Arto Pesolan kirjaa Luomuliikunnan vallankumous.

Säännöllinen, runsas alkoholin käyttö on krooninen haitta, johon maksa reagoi rasvoittumalla. Mustajoki muistuttaa riskirajoista, jotka ovat naisilla kaksi ja miehillä kolme ravintola-annosta vuorokaudessa.


Rasvapisaroita maksasoluissa

Maksa on kehon aineenvaihduntakeskus. Se hajottaa myrkkyjä ja muokkaa ja varastoi ravintoaineita.

Alkoholi on maksalle myrkky. Liialliset ravintoaineet, joita keho ei tarvitse energiaksi, jäävät elimistöön. Maksa muuttaa helposti ylimääräiset sokerit rasvoiksi, josta osa kertyy maksasolujen sisään. Muu liikarasva varastoituu vatsaonteloon ja ihon alle.

Mikroskooppikuvassa rasvamaksan kudosnäytteessä näkyy selviä rasvapisaroita.

Terve maksa on tumma, rasvamaksa vaalea. Reilusti rasvoittuessaan maksa suurenee.