Yksilöllisyys nousi Diabetesmessujen kantavaksi teemaksi

3197
Kuvat: Antti Yrjönen

Teksti: Mari Vehmanen

Ensimmäiset Diabetesmessut keräsivät tuhansia osallistujia Tampereelle. Erityisesti messuvieraita kiinnostivat diabeteksen hoidon tulevaisuudennäkymät.

Syyskuisista Diabetesmessuista muodostui todellinen suomalaisen diabetesyhteisön juhla. Tampere-talo täyttyi eri-ikäisiä diabeetikoista ja heidän läheisistään, diabeteksen hoidon ammattilaisista sekä terveysyritysten ja järjestöjen edustajista.

Tapahtuman motto ”minun diabetekseni ei ole kansansairaus” näkyi ja kuului kahden päivän aikana kuulluissa esityksissä ja luennoissa. Niin tutkijat kuin diabeetikotkin korostivat puheenvuoroissaan, että jokaisen diabetes on erilainen ja että diabeetikko itse on oman arkensa paras asiantuntija.

Tiedon lisäksi messut tarjosivat paikan ihmisten kohtaamisille ja vertaistuelle.

 

Veikka Laavola ja Redi
Valloittavat hypokoirat kuuluivat messujen ehdottomasti suosituimpiin esiintyjiin. Veikka Laavola ja Redi piipahtivat välillä hengähtämässä Sorsapuiston rauhassa.

 

Venyttelytuokio keseken Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikan luentoa
Puheenvuoroissa kuultiin runsaasti tietoa arkiaktiivisuuden merkityksestä ja vinkkejä liikunnan lisäämiseen. Salin täysi yleisöä nousikin luentojen välissä jumppaamaan.

 

la-19
Näyttelyosastolla esittäytyi lähes 70 yritystä ja organisaatiota. Tietoa toiminnastaan ja tuotteistaan jakoivat esimerkiksi terveysteknologian, hoivapalveluiden ja elintarvikealan yritykset. Näyttely kiinnosti messuvieraita tungokseksi asti.

 

pe-22
Luennoissa kurkistettiin diabeteksen hoidon tulevaisuuteen, mutta Diabetesliiton messuosastolla muisteltiin myös hieman menneitä. Aiempien vuosikymmenten karkeatekoiset hoitovälineet ovat tuttuja monelle varttuneemmalle diabeetikolle.

 

la-26
Toisena messupäivänä Tampere-talon täyttivät lapsiperheet. Lohjalaiset Mari Levänen ja 9-vuotias tytär Lyyli Linden viihtyivät vilinässä ja löysivät tarjonnasta paljon mielenkiintoista.

 

la-7
Professori Mikael Knip ennusti luennossaan, että 20‒30 vuoden kuluttua lääketiede on löytänyt keinoja sekä ehkäistä tyypin 1 diabetesta että parantaa jo puhjenneen taudin. Hän kuitenkin painotti, ettei tyypin 1 diabetes katoa kokonaan edes hoitojen kehittyessä.

 

Janne Juvakka
‒ Diabetesyhteisön omalle suurtapahtumalle on selvästi ollut tarvetta, Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka iloitsi messuväen keskellä. Omassa avauspuheenvuorossaan hän muistutti, että diabetes koskettaa tavalla tai toisella jokaista suomalaista.

 

la-92
Messuille kokoontui runsaasti myös nuoria diabeetikoita. Inspis-verkkolehden vloggaaja Aino Koivisto kuvasi messujen antia.

 

vuodendiabetesteko
Hyvinkään sosiaali- ja terveystoimi sai messuilla vuoden diabetesteko -palkinnon diabeetikoiden kotihoidon kehittämisestä. Kaupunki on kouluttanut kymmeniä kotihoidon työntekijöitä toteuttamaan turvallista insuliinihoitoa. Diabetesliitto halusi valinnalla nostaa esiin, että ikääntyneiden diabeetikoiden hyvä hoito on koko ajan merkittävämpi yhteiskunnallinen kysymys. Palkinnon tiimin puolesta ottivat vastaan diabeteslääkärit Susanna Satuli-Autere (vas.) ja Teija Nyandoto sekä diabeteshoitajat Ritva Ryhänen ja Tarja Mattila.