Mikä kumman ykköskummi?

1714
23-vuotias Katri Frigård on vetänyt kahta Ykkösklubi-ryhmää.

Teksti: Enna Bierganns

Ykkösklubi on 14–17-vuotiaille tyypin 1 diabeetikoille suunnattua vertaistoimintaa. Ryhmien ohjaajat eli kummit ovat 20–30-vuotiaita tyypin 1 diabeetikoita, jotka ovat saaneet koulutusta ryhmien ohjaamiseen.

Miten sinusta tuli Yksi elämän Ykkösklubin kummi teini-ikäisille diabeetikoille, Katri Frigård?
– Ensimmäinen kummien koulutus oli muistaakseni 2013. Kun näin siitä ilmoituksen, ajattelin että Ykkösklubiin olisi itse ollut kiva osallistua teininä. Nyt minulla on ollut kaksi Ykkösklubi-ryhmää, ensimmäinen Husissa ja toinen Jorvissa.

Mikä Ykkösklubin juttu on?
– Siinä on hauska idea: Ykkösklubissa on sekä sairaalan järjestämää ohjelmaa, infoa, että vastapainona ryhmän omaa toimintaa, vaikka elokuvissa ja syömässä käymistä. Se on hyvä yhdistelmä, kun saa tietoa ja sitten on rentoa olemista.

Millaista palautetta nuorilta on tullut?
– Jokaisen tapaamisen jälkeen nuoret ovat voineet kirjoittaa palautetta. Sieltä on tullut esimerkiksi ’Tämä on ihan parasta!’ ja ’Ookoo, kivaa.’ Minun ensimmäisessä ryhmässäni oli kuusi jäsentä ja toisessa kymmenkunta.

Mitä itse saat Ykkösklubista?
– Alkuvaiheessa kummikoulutuksesta sain tosi paljon uusia kavereita ja vertaistukea samalla itsekin. Ryhmiä on ollut kiva vetää, kun on nähnyt, miten ryhmissä aletaan puhua. Jos ryhmiä vielä tulee, ja minua pyydetään kummiksi, niin jatkan kyllä kummina.

 

YE_kuosi_raita