Vihdoinkin kesä!

1378
Kuvat: Karoliina Pertamo

Teksti: Katja Holopainen, Ella Manninen

Kesän rytmissä

Kesällä moni valvoo myöhempään ja nukkuu aamulla pitempään kuin talvella. Kesä saa monet myös liikkumaan aktiivisemmin ja ehkä epäsäännöllisemmin kuin talvikuukausina. Toiset taas pitävät taukoa säännöllisestä liikuntaharrastuksesta.

Tästä ei tule ongelmaa kunhan siihen reagoidaan eli muutetaan insuliinin annostelua tarpeen mukaan. Joillakin insuliinipumpun käyttäjillä on erilaiset pumpun säädöt arkea ja viikonloppua varten: samalla tavalla pumppuun voi luoda loman ajaksi omaan elämänrytmiin sopivan perusannostelun.

uimaHuh, hellettä!

Insuliini pitää suojata auringolta, sillä kuumuus pilaa insuliinin ja valo hajottaa insuliinin rakennetta ja heikentää siten sen tehoa. Myös autossa lämpötila voi kesällä nousta niin korkeaksi, että insuliini menettää tehonsa.

Varoitus: jos kirkas pikainsuliini näyttää samealta tai ruskehtavalta tai ampullin seinämissä on valkoisia jäämiä, jätä se käyttämättä.

Tarkkana kesäterassilla

Kesäterassilla ja saunailtoina kannattaa muistaa, että alkoholi voi tiputtaa diabeetikon verensokerin yllättäen alas. Alkoholi palaa maksassa, ja silloin maksasta ei vapaudu sokeria verenkiertoon. Lisäksi alkoholi voi peittää matalan verensokerin oireet.

tossutRiemukasta rantaelämää

Liikunnalliset uimarantapäivät ja saunaillat pitää ottaa huomioon insuliinin annostelussa. Saunan lämpö, reipas uiminen ja muu liikunta nopeuttavat insuliinin imeytymistä: tämän vaikutus verensokeriin on yksilöllistä ja riippuu myös insuliinin annostelun ajankohdasta. Veden lämpötilallakin on vaikutusta: pulahtaminen kylmään järviveteen vaikuttaa eri tavalla kuin lämpöisessä paljussa rentoutuminen.

Vinkki: Ennen saunomista ja uimista kannattaa pistospaikaksi valita vatsa, eikä uimapotkuja tekevä reisi tai pakara.

Seikkaillaan!

Huh, jos selviän tästä hengissä, en enää ikinä mene vuoristoradalle! Jännittävät ja kiihdyttävät asiat vaikuttavat verensokeriin yksilöllisesti. Monilla voimakas jännitys nostaa verensokeria. Jos tunne on vain hetkellinen, verensokeria ei kannata sen vuoksi korjata.

Kaikissa poikkeusoloissa verensokeria kannattaa mitata tavallista tiheämmin.

Kesävarpaat

Diabetesta sairastavat lapset voivat vipeltää paljain jaloin paikoissa, joissa muutkin lapset ovat avojaloin, sillä heillä ei yleensä ole jaloissaan minkäänlaisia tuntohäiriöitä. Kaikkien diabeetikoiden kannattaa kuitenkin tarkistaa jalat illalla. Pienetkin haavat pitää hoitaa huolella, ettei niistä kasva isompaa ongelmaa.

Diabeetikoille suositellaan aina hyvin jalkaa tukevia kenkiä ja sandaaleita, mutta kesällä voi hyvillä mielin välillä käyttää myös varvastossuja tai ballerinoja.

vihtaTurvallisesti saunan lauteilla

Sydänvaivoja potevan kannattaa välttää kovia löylyjä ja suoraan saunan kuumuudesta järveen pulahtamista. Kovaa löylyttelyä kannattaa välttää myös silloin, kun ihossa on tuntopuutoksia. Jos ihossa on haavaumia, saunominen on hyvä jättää kokonaan väliin: kostea kuumuus hidastaa haavojen paranemista ja seurauksena voi olla haavan tulehtuminen.


mansutMiltä kesä maistuu?

Jäätelöt, pirtelöt, marjat, herneet ja lomamatkan eksoottiset herkut kuuluvat kesään. Mutta paljonko kesän herkuissa on hiilareita? Jos arvio menee pahasti pieleen, insuliiniannostusta voi korjata jälkeenpäin.

Ulkomailla irtojäätelöt ja pirtelöt kannattaa jättää väliin, jotta ei tule mahanpuruja.

telttaPääsenkö yökylään?

Kun lapsi on menossa kesäleirille, leirin järjestäjään täytyy ottaa jo etukäteen yhteyttä ja sopia siitä, miten lapsen diabetesta hoidetaan leirin aikana. Lisäksi leirin ohjaajille on hyvä laatia selkeät kirjalliset ohjeet diabeteksen hoidosta. Myös tekniikka kannattaa ottaa apuun: kännykkäkuvien perusteella voi arvioida hiilareita ja sopivia insuliiniannoksia.

Samaan tapaan kannattaa toimia myös silloin, kun lapsi on menossa yökylään kavereille tai isovanhemmille.


laukkuVieraille maille

Matkalle kannattaa ottaa kaikkia lääkkeitä ja hoitovälineitä kaksin kappalein ja sijoittaa varalääkkeet ja -verensokerimittari eri laukkuun kuin muut hoitotarvikkeet. Mukaan on hyvä ottaa myös glukagonia ja ketoainemittari.

Lentomatkalla insuliini pakataan käsimatkatavaroihin. Insuliinin säilytystä varten on syytä ottaa mukaan kylmäkotelo, etenkin jos kohdemaassa on kuumaa. Englanninkielinen lääkärintodistus diabeteksesta pelastaa pulasta, jos joku kiinnostuu esimerkiksi pistosvälineistä.

Muista huolehtia myös hyvästä käsihygieniasta ja riittävästä veden juomisesta.

Pumppuhoito kesälaitumilla

Rantapäivinä insuliinipumpun voi irrottaa ja korvata pistoshoidolla. Insuliinipumppu pitää suojata hyvin auringolta ja laittaa se vaikka kylmäkoteloon siksi ajaksi, kun se ei ole käytössä. Jos kanyyliä ei uimareissuilla irroteta, se kannattaa suojata kanyylinsuojalla.

Insuliinipumpun kanssa ei voi mennä saunaan, koska insuliini ei kestä kuumuutta.


Asiantuntijoina jutussa ovat olleet diabeteshoitaja Rea Jussila Jorvin sairaalasta ja erikoislääkäri Anu-Maaria Hämäläinen Diabetesliitosta.