Britannian diabetestilanne on hälyttävä

1396
Britanniassa 60 prosenttia aikuisista on liikalihavia. Kuva: Kaarina Griffiths

Teksti: Kaarina Griffiths

Kakkostyypin diabetes lisääntyy Britanniassa epidemian tavoin. Maan diabetesliitto vaatii parempaa hoitoa diabetekseen sairastuneille.

Diabetes UK:n tiedottaja, Charles Fulton, vahvistaa tilanteen olevan huolestuttava.

– Kakkostyypin diabetekseen sairastuneiden määrä on enemmän kuin tuplaantunut kahdessakymmenessä vuodessa. Heitä on nyt noin kaksi ja puoli miljoonaa, ja ennusteen mukaan viiden miljoonan kakkostyypin diabeetikon raja saavutetaan viimeistään vuonna 2025.  Meillä diagnosoidaan päivittäin seitsemänsataa uutta kakkostyypin diabetesta. Tietämättään tautia sairastaa noin 550 000 henkilöä.

Ykköstyypin diabeetikoita on Britanniassa noin 250 000. Maan väkiluku on 63 miljoonaa.

Amputaatiot voitaisiin estää

Fultonin mukaan kakkostyypin diabeteksen lisääntymiseen vaikuttaa väestön ikääntyminen, mutta suurempi syy on kuitenkin elintavoissa: liikalihavuuden raju lisääntyminen, runsas sokerin ja hiilihydraattien käyttö sekä vähäinen liikunta. Britit ovat Euroopan lihavinta kansaa: noin 60 prosenttia aikuisista ja 30 prosenttia lapsista on lihavia.

Diabetes UK, Britannian suurin diabetesjärjestö, on kritisoinut diabeteksen huonoa hoitoa. Britanniassa on kaikille ilmainen, kansallinen terveydenhoito, josta vastaa National Health Services (NHS). Kroonisesti sairaat, kuten diabeetikot, saavat lisäksi kaikki tarvitsemansa lääkkeet ilmaiseksi.

– Viikoittain Britanniassa tehdään diabeetikoille 135 amputaatiota. 80 prosenttia  näistä tapauksista voitaisiin estää  paremman hoidon ja diagnosoinnin avulla, Charles Fulton sanoo.  Monet diabeetikot eivät ymmärrä jalkojen hoidon merkitystä, eivätkä osaa kääntyä terveydenhoidon puoleen, kun jalkojen tilassa tapahtuu muutoksia. Monet myös sairastavat kakkostyypin diabetesta tietämättään.

Vuosina 2011–2014 yli 14 000 diabeetikkoa menetti Britanniassa varpaan tai osan jalkaterää pienessä amputaatiossa, ja melkein seitsemältä tuhannelta jouduttiin amputoimaan jalka nilkasta tai säären alueelta.

Valistusta ja yhteistyötä 

Diabetes UK tekee yhteistyötä viranomaistahojen, kuten Public Health Englandin (kansanterveyslaitoksen) ja kansallisen terveydenhuollon (NHS), kanssa. Järjestö valistaa jäseniään ja yleisöä kolmen pääkampanjan avulla.

Taking control -kampanja opettaa diabeetikoita ottamaan vastuun omasta sairaudestaan ja sen hoidosta.

– Keskimäärin diabeetikko on tekemisissä hoitohenkilökunnan kanssa vain kolme tuntia vuodessa, ja lopun aikaa hän hoitaa itse itseään. On tärkeää, että hän tietää tarpeeksi taudistaan ja pärjää sen kanssa, Fulton tähdentää

Putting feet first on jalkojenhoitokampanja ja Make the grade -kampanja on suunnattu kouluille ja vanhemmille, jotta diabetesta sairastavia lapsia osataan tukea kouluissa riittävästi.

– Lapset sairastavat yleensä ykköstyypin diabetesta, mutta Britanniassa on vuodesta 2000 lähtien diagnosoitu jonkin verran myös kakkostyypin diabetesta sairastavia lapsia. He ovat usein syntyperältään aasialaisia, joilla on geeniperäinen herkkyys sairastua tautiin.

Diabetes UK kuuluu myös The Obesity Stakeholder Group -nimiseen ryhmittymään, joka työskentelee liikalihavuuden vähentämiseksi. Mukana on yliopistojen lääketieteellisiä laitoksia, kansanterveyden organisaatioita ja potilasjärjestöjä.

Jättikulut huonoista elintavoista

Ravintotieteellisen neuvontakomitean (SACN) suositus on, että päivittäisistä kaloreista enintään viisi prosenttia saataisiin sokerista. Tämä määrä kertyy 30 grammasta tai seitsemästä palasta sokeria. Britannian hallitus vahvisti suosituksen heinäkuussa 2015.

Nyt tilanne on sellainen, että lapset saavat sokeria keskimäärin kolme kertaa suositusta enemmän ja aikuiset noin kaksi kertaa enemmän.

Putting feet first on yksi Diabetes UK:n kampanjoista, joilla järjestö ohjaa diabeetikoita pitämään parempaa huolta terveydestään. Kuva: Diabetes UK
Putting feet first on yksi Diabetes UK:n kampanjoista, joilla järjestö ohjaa diabeetikoita pitämään parempaa huolta terveydestään. Kuva: Diabetes UK

Liikalihavuuden ja sen seurannaissairauksien – diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien sekä liikuntaelinten sairauksien – hoito maksaa Britannian terveydenhoitojärjestelmälle tähtitieteellisiä summia. Yksin diabeteksen ja sen lisäsairauksien hoitoon kuluu lähes 10 miljardia puntaa (noin 1,3 miljardia euroa) vuodessa eli miljoona puntaa joka tunti. Diabeteksen hoitoon kuluu kymmenen prosenttia terveydenhoidon koko budjetista, ja  myös diabeteslääkkeiden osuus reseptilääkkeiden kuluista on noin kymmenen prosenttia.

Jos sokerin kulutus saataisiin hallituksen suositusten rajoihin, säästöä kertyisi 480 miljoonaa puntaa vuodessa. Kymmenen vuoden kuluessa vältettäisiin muun muassa  4 000 liian aikaista kuolemaa, 200 000 hammasmätätapausta ja kymmeniä tuhansia diabetekseen sairastumisia.

NHS:n johtaja Simon Stevens on varoittanut, että liikalihavuuden aiheuttamien sairauksien kustannukset voivat romahduttaa koko kansallisen terveydenhuoltosysteemin. Diabetes UK:n johtaja Barbara Young on sanonut julkisuudessa:

– Diabetes maksaa jo nyt terveydenhuollolle melkein 10 miljardia vuodessa, ja 80 prosenttia tuosta summasta kulutetaan taudin lisäsairauksien hoitoon. Taudin ehkäisy, parempi hoito ja diabetesta sairastaneiden valistus lisäsairauksien välttämiseksi säästäisivät valtavasti terveydenhoidon varoja ja vähentäisivät painetta ylikuormitetuissa sairaaloissa.

– Jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, ehkäistävissä oleva inhimillinen kärsimys jatkuu, diabeteksen kulut kasvavat räjähdysmäisesti, ja terveydenhuoltoa uhkaa konkurssi.

Jos tilanne jatkuu nykyisenlaisena, arvioiden mukaan yli 11 miljoonaa ihmistä on vaarassa sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Lisätietoja Diabetes UK:n kampanjoista:
www.diabetes.org.uk