TV-kokki Jamie Oliver julisti sodan sokeria vastaan

1556
Jamie Oliver kampanjoi aikaisemmin terveellisemmän kouluruuan puolesta Britanniassa. Kuvat: Jamie Oliver Enterprises Limited

Teksti: Kaarina Griffiths

Jamie Oliverin yhden miehen sota sokeria vastaan paisui lumivyöryksi Britanniassa. Arvovaltaiset tahot vaativat hallitukselta pikaisia toimia.

Jamie Oliver julisti viime kesänä sodan sokeria vastaan. Hän keräsi yli 150 000 nimeä kansalaisadressiin, jolla puolustettiin 20 prosentin sokeriveron lisäämistä virvoitusjuomiin. Makeat juomat ovat brittilasten liikalihavuuden suurin yksittäinen tekijä: he saavat niistä melkein 30 prosenttia kuluttamastaan sokerista.

Kahdenkymmenen prosentin verolla kerättäisiin Oliverin mukaan noin miljardi puntaa vuodessa. Raha tulisi hänen mielestään käyttää  terveyskampanjointiin ja lasten liikalihavuuden ehkäisyyn. Hän on ehdottanut, että verotulot jaettaisiin terveydenhuollon ja peruskoulujen kesken.

Talouskasvu terveyden edelle

Jamie Oliver vaati kansalaisadressin luovutustilaisuudessa lokakuussa 2015 Britannian hallitukselta toimia.

– Hallituksen on otettava vastuu kansalaisten terveydestä ja toimittava kuin vastuulliset vanhemmat. Meidän täytyy olla isoja ja rohkeita. Kuka tätä maata johtaa? Bisneskö, joka hyötyy huonosta terveydestämme? Vaiko me?

Britannian hallitus ei ollut kuitenkaan halukas astumaan liike-elämän varpaille, ja vastaus sokeriveroon oli ehdoton ei. Terveysministeriö ilmoitti, että veroa ei ole suunnitteilla, koska hallitus ei halua kasvattaa elinkustannuksia, eikä vahingoittaa Britannian tuottavuutta ja talouskasvua.

Jamie Oliver on hyvin suosittu, ja terveyden ammattilaiset ja potilasliitot ovat hänen puolellaan. Hän myönsi, että sokerin vastaisesta taistelusta tulee silti vaikea ja hän saattaa saada vielä monesti turpiinsa.

Iskuja tulikin pian elintarviketeollisuuden taholta. Ian Wright, Britannian elintarvike- ja juomateollisuuden liiton puhemies, totesi julkisuudessa:

– On vanhempien vastuulla, mitä heidän lapsensa syövät, ei  sellaisen huonoa arvostelukykyä osoittavan tee-se-itse-asiantuntijan kuin Jamie Oliver.

Wrightin mielestä Oliverin sokerimanifesti rajoittaa yksilön vapautta ja vastuuta.

Painostus alkaa purra

Tämän vuoden alkuun mennessä useat vaikutusvaltaiset tahot ovat kuitenkin yhtyneet Jamie Oliverin vaatimukseen, että hallituksen tulee ryhtyä radikaaleihin toimenpiteisiin sokerin kulutuksen vähentämiseksi.

Englannin kansanterveyslaitos, Public Health England, julkaisi lokakuussa 2015 raportin sokerin vähentämisestä lasten liikalihavuuden ehkäisemiseksi. Keinoina esitettiin muun muassa rajoituksia lapsille suunnattuun mainontaan, sokeripitoisten tuotteiden tarjoushintoihin, tuotteiden sokeripitoisuuteen ja pakkauskokoihin. Yhtenä keinona tuotiin esille myös sokerivero.

Raportissa esitettiin, että paljon sokeria sisältävät tuotteet tulisi selvästi määritellä, ja hallituksen tulisi asettaa uudet terveysstandardit elintarviketeollisuudelle ja catering-bisnekselle. Sen pitäisi myös velvoittaa kaikki elintarvikealalla työskentelevät kouluttautumaan terveys- ja dieettiasioissa.  Lisäksi kansalaisia tulisi tiedottaa jatkuvasti käytännön askeleista, joilla sokerin kulutusta voi vähentää.

Parlamentin terveyskomitean viime vuoden lopulla valmistunut yhteenveto oli samoilla linjoilla.

Painostuksen tulokset näkyivät 7.1.2016, kun pääministeri David Cameron sanoi TV-uutisissa, että sokerin haittavaikutuksien laajuutta voidaan verrata tupakan tuhoihin, eikä sokerivero ole poissuljettu.

– En pidä uusista veroista, mutta meidän on ymmärrettävä, että Britanniaa uhkaa kriisi, sillä tiedämme että liikalihavuus on yhteydessä diabeteksen, sydäntautien ja mahdollisesti syövän syntyyn.

Jamie Oliver tuli tunnetuksi televisio-ohjelmistaan, joita on nähty myös Suomessa.
Jamie Oliver tuli tunnetuksi televisio-ohjelmistaan, joita on nähty myös Suomessa.

Lasten ruokavaliosta prioriteetti

Jamie Oliver kertoo Diabetes-lehdelle, että hän aikoo taistella vuonna 2016 sen puolesta, että hallitukset ja terveysjärjestöt ympäri maailman tekevät lasten ruokavaliosta ehdottoman prioriteettikysymyksen.

– Olen kiertänyt viime vuosina monessa maassa filmaamassa ja etsimässä tietoa siitä, miten liiallinen sokerin kulutus vaikuttaa terveyteemme. Liikalihavuus lisääntyy kaikkialla. Tällä hetkellä maailmassa on noin 42 miljoonaa alle viisivuotiasta lihavaa lasta. Tämä luku kasvaa 60 miljoonaan vuoteen 2020 mennessä, jollemme toimi pian.

Jamie Oliverin Sugar Rush (sokerihumala) -dokumentti kertoo sokerin haitoista kaunistelematta. Hän tapaa muun muassa diabeetikon, jolta on amputoitu jalka. Tämä ei edes tiennyt sairastavansa tautia, ennen kuin oli liian myöhäistä.

Oliver kehottaa ihmisiä vaatimaan päättäjiltä toimia sokerin käytön vähentämiseksi kaikkialla maailmassa – asuivatpa he sitten Suomessa tai Englannissa.

Lapset ansaitsevat terveellisemmän ja onnellisemman tulevaisuuden. Meidän kaikkien vastuulla on antaa se heille.

Terveellisempää kouluruokaa

Jamie Oliverin ristiretki terveemmän Britannian puolesta alkoi kymmenen vuotta sitten kouluruuan merkeissä. Hän vaati, että roskaruuan syöttäminen koululaisille pitää lopettaa ja käytti suomalaista kouluruokaa esimerkkinä terveellisestä, vastuullisesta ja kaiken lisäksi koululaisille ilmaisesta tavasta ravita lapset koulupäivän aikana.

Vuosien kampanjointi, TV-dokumentit ja yhteistyö koulujen kanssa toivat tulosta, sillä Britannian alakouluihin saatiin ilmainen kouluruokailu, ja monet koulut ovat siirtyneet terveellisempään ruokaan.

Oliver tähtää yhtä vaikuttaviin tuloksiin myös sokerikampanjan kanssa.

Lisätietoa Oliverin kampanjoista:
www.jamieoliver.com