Ykköstyyppien yhdistys

9796

Mikä ihmeen Plasma?

Diabetesseura Plasma on keväällä 2015 perustettu valtakunnallinen diabetesyhdistys, joka on suunnattu tyypin 1 diabeetikoille. Plasma on myös Diabetesliiton jäsen.

No miksi sellainen piti perustaa?

Monestakin syystä:

– Internetin ansiosta vertaistuki ja yhteisötoiminta eivät ole enää riippuvaisia maantieteellisestä sijainnista. Tämän on erityisen hyvin osoittanut viime vuoden diabetestekona palkittu Ykköstyypin diabetes aikuiset -ryhmä Facebookissa.

– Verensokeriliuskoja pihdataan joissain paikoissa aivan käsittämättömällä tavalla. Sensorointi on vielä lähinnä luksusta. Monet hyödylliset hoitovälineuutuudet päätyvät diabeetikoiden käyttöön tolkuttomalla viiveellä. Nämä ovat vinoumia, jotka haluamme korjata tavalla tai toisella.

– Nykyinen tapa erotella diabetestyypit on sekava, eikä ole ihme, että mattimeikäläiset eivät ymmärrä ykkös- ja kakkostyypien diabeteksen eroja kunnolla. Diabetestietämystä pitää lisätä. Ainakin me ykköstyypit olemme hiustyviämme myöden täynnä sitä, kun joku tuttavistamme tulee väittämään, että tautimme olisi parannettavissa oikealla ruokavaliolla.

Mites meinaatte koko maan alueella pystyä toimimaan?

Revimme täyden hyödyn nykyajasta ja käytämme apunamme paljon internet-teknologiaa. Emme lähetä paperipostia vaan sähköpostia. Emme lähetä perinteisiä uutiskirjeitä vaan bloggaamme. Olemme aktiivisesti esillä sosiaalisessa mediassa. Toki muistamme myös sen, että kasvotusten kohtaamista hyvällä porukalla ei voita mikään.

Ketäs kaikkia teitä oikein on?

Plasmalaisia oli vuoden 2016 alussa vähän yli neljäkymmentä. Vahvimmin on edustettuna Tampere-Hämeenlinna-Helsinki-akselin ympäristö, mutta pieni keskittymä on havaittavissa myös maan länsirannikolla. Iän puolesta meitä on aika tasainen jakauma 50-80-luvuilla syntyneitä.

No mitä te ny sitten teette?

Osittain varmasti rivijäsenen näkövinkkelistä läpinäkyvää – ellei jopa tylsää – yhteiskunnallista vaikuttamista. Sen vastapainoksi keksimme viihdyttävää toimintaa: tapaamisia, mökkiviikonloppuja, mielenkiintoisen diabetessälän kimppatilauksia ulkomailta… mitä ikinä keksimmekään. Lähetä oma ideasi meille vaikka sähköpostilla!

Mites siihen pääsee mukaan?

Jäseneksi voit liittyä Diabetesliiton liittymislomakkeella www.diabetes.fi/liity. Täytä siihen tietosi ja valitse yhdistyslistasta Diabetesseura Plasma ry.

Diabetesseura Plasman nettisivut ja blogin löydät osoitteesta http://plasma.fi.

Puheenjohtaja Mika Hauloon saat yhteyden sähköpostilla mika@sokeriseuranta.fi tai puhelimitse 040 538 5441.