Eduskunta on mukana terveystalkoissa

2408
- Pienetkin teot riittävät. Suurin osa ihmisistä haluaa vain pysyä hengissä, eikä tähdätä mihinkään triatloniin, Paula Risikko sanoo.

– Poliitikkojen puheissa toistuu kaksi teetä, eli työ ja talous. Minulle kolmas yhtä tärkeä tee on terveys, eduskunnan varapuhemies ja Sydänliiton uusi puheenjohtaja Paula Risikko sanoo.
Eduskunta lähti mukaan Yksi Elämä -terveystalkoisiin laajalla rintamalla.

Hyvinvoinnin ensimmäinen elementti on terveys. Moni ymmärtää terveytensä arvon vasta kun menettää sen.

– Sote-uudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin säästöjä kansantaloudesta. Ellei tautitaakkaa saada pienemmäksi, me emme ikimaailmassa pääse lähellekään näitä lukuja, Paula Risikko huomauttaa.

Kansanterveyden edistäminen on Risikolle tuttua. Hän on poliitikkona tehnyt töitä sen eteen muun muassa kansanedustajana, peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä. Hän on toiminut myös sairaanhoitajana ja sen jälkeen lukuisissa muissa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä. Koulutukseltaan Risikko on terveystieteiden tohtori.

– Terveyteen ja hyvinvointiin tähtääviä päätöksiä tehdään jokaisella hallinnonalalla, hän sanoo.

Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on tukea terveyttä läpi elämän, ehkäistä valtimosairauksia sekä ajaa kuntoutuksen ja vertaistuen asiaa.

– Meillä on yhteneväiset tavoitteet. Minäkin haluan saada kansansairaudet vähenemään. Haluan myös vaikuttaa siihen, että kansansairauksien hoito ja kuntoutus on vaikuttavaa uusissa sote-rakenteissa ja siten koko maassa, Paula Risikko toteaa.

Auta ensin itseäsi

Voidakseen auttaa muita, pitää aloittaa itsestä. Tämä on yksi Risikon perusteeseistä.

– Lentoemännätkin sanovat, että laita ensin happinaamari omille kasvoillesi, auta vasta sitten muita, Risikko vertaa.

– Moni sanoo, että on ajatellut pudottaa painoaan, mutta ei ole saanut sitä aikaiseksi. Minulle sytyttävä syy oli korkea verenpaine. Laihdutin viime syksyn aikana toistakymmentä kiloa, hän jatkaa.

Risikkoa motivoi se, että hänellä on kymmenvuotias tytär, jonka kanssa hän haluaa elää vielä pitkään. Lisäksi hänen tuttavillaan on ollut aivoinfarkteja, ja hän havahtui siihen, että niin voi käydä hänellekin.

 Lautasmalli eduskuntaan

Eduskunta on mukana Yksi elämä -terveystalkoissa laajalla rintamalla, mukaan on saatu myös eduskunnan ravintola ja työterveyshuolto. Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko on ravintolatoimikunnan puheenjohtaja.

Hänen aloitteestaan eduskuntaan on perustettu terveystalkooryhmä.

– Kyseessä on porukka, joka haluaa pudottaa vähän painoaan. Tukena ja apuna tässä ovat ravitsemuksen- ja työterveyden asiantuntijoita. Puhutaan unesta, liikunnasta ja ravinnosta – sekä lautasmallista.

Eduskunta on Yksi elämä -terveystalkoille Risikon mielestä hyvä kohde useammassakin mielessä.

– Työ täällä on vaihtelevaa, ja päivät ovat pitkiä tai erittäin pitkiä. Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan. Kunnon ylläpitäminen vaatii sekin keskittymistä ja aikaa.

Kaikki lähtee motiivista

– Ministeriaikana työ imaisi minut kerta kaikkiaan. Näin käy monelle. Samoin, jos on masentunut tai voi pahoin, on vaikea löytää motiivia terveemmille elintavoille, Risikko pohtii.

Ensin pitää olla motiivi. Sitten voi olla valmis ottamaan tietoa ravitsemuksesta, liikunnasta ja unen tarpeesta sekä ryhtymään pieniin tekoihin oman terveyden edistämiseksi.

Kansanedustajat ovat päättäjiä myös omilla paikkakunnillaan.

– Toivon, että he vievät samaa terveyden asiaa sinne. Terveys on arvo sinänsä, mutta sillä on myös välineellinen arvon. Terveys on myös maamme kilpailukyvyn perusta.