Sydämen terveydeksi

1971
Kuvat: Janne Viinanen.

Teksti: Ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen, Diabetesliitto

Sydänliitto päivitti ravitsemussuosituksensa ”Ruoka sydänterveyden edistämisessä” viime syksynä. Sydämen terveyttä edistävä ruoka sopii kaikille – pääpiirteissään se on samanlaista ruokaa, jota diabeetikoille muutenkin suositellaan.  Suositus perustuu puolueettomaan ja ajan tasalla olevaan tutkimusnäyttöön.

Sydänliiton ravitsemussuosituksessa on erityisesti huomioitu sydänsairauksien ehkäisy ja sydän- ja verisuonitauteja sairastavien ravitsemuksen erityispiirteet. Huomiota kiinnitetään erityisesti kasvisten määrään, rasvan ja hiilihydraattien laatuun sekä suolan ja sokerin määrään. Pääsisältö on sama kuin aiemmassakin suosituksessa.

Sydän- ja verisuonitauteja sairastaville suunnatut suositukset on laadittu ehkäisemään uusia tautitapauksia ja edistämään sairaudesta toipumista. Diabeetikoilla sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisiä, esimerkiksi tyypin 2 diabetesta sairastavilla miehillä on 2–3 kertainen ja naisilla 4–5 kertainen riski sairastua valtimosairauteen verrattuna saman ikäisiin perusterveisiin miehiin ja naisiin. Siksi diabeetikon kannattaa huolehtia verisuonistaan mahdollisimman hyvin ja pyrkiä ehkäisemään sairaudet ennalta.

Pääpiirteissään suositus sydän- ja verisuonitauteja sairastavalle on samanlainen kuin sydänterveyttä edistävän ruuan suositus, mutta kovan rasvan ja kolesterolin määrästä annetaan tarkempi ohjeistus. Suosituksen mukaan kovan rasvan osuuden tulee olla enintään 7 prosenttia päivän energiansaannista. Se on siis hieman vähemmän kuin sydänterveyttä edistävän ruuan suosituksessa, jossa kovan rasvan osuus on enintään 10 prosenttia energiansaannista. Kolesterolia suositellaan enintään 200 milligrammaa päivässä, jolloin erityisesti kananmunien syöntiin kannattaa kiinnittää huomiota ja pitää ylärajana kahta kananmunaa viikossa.

Sydänliiton ravitsemussuositus löytyy verkosta:
www.diabetes.fi/ravitsemussuositus


Sydanmerkki_originaali_CMYK_2012Sydänmerkki kertoo yhdellä vilkaisulla, että tuotteessa rasvan laatu sekä suolan ja kuidun määrä ovat terveyden kannalta sopivat.


Terveellisen syömisen muistilista
 • Vihanneksia, marjoja ja hedelmiä puoli kiloa päivässä.
 • Pähkinöitä ja siemeniä kaksi ruokalusikallista päivässä.
 • Leivissä suolaa enintään 0,7 prosenttia ja kuitua vähintään 6 prosenttia.
 • Leiville kasvimargariinia, jossa rasvaa vähintään 60 prosenttia.
 • Juustoa, jossa rasvaa enintään 17 prosenttia tai ”kasvirasvajuustoa”.
 • Ruokajuomana rasvatonta maitoa tai piimää.
 • Jugurtissa, viilissä ja rahkassa rasvaa alle yksi prosentti.
 • Punaista lihaa enintään 500 grammaa viikossa.
 • Lihaleikkeleissä rasvaa enintään 4 prosenttia.
 • Kalaa 2–3 kertaa viikossa.
 • Leivonnassa ja ruuanvalmistuksessa käytetään juoksevaa margariinia tai kasviöljyä.
 • Sokeria niukasti.

 


Sydäntä hellivät päivän ateriat

Esimerkissämme on yhden päivät ateriat, jotka on koottu sydämen terveyttä edistävän suosituksen mukaisesti. Kovan rasvan osuus on vain 7 prosenttia päivän energiansaannista, mikä sopii myös sydänpotilaalle.