Yhdet vain, ja sitten lasku

2591
Kuva: Marja Pirilä

Teksti: Tiina Suomalainen

Annosten laskeminen auttaa arvioimaan, millaista oma alkoholin kulutus todellisuudessa on. Pari lasia viiniä ruuan kanssa tai saunaolut eivät vaikuta diabeteksen hoitoon, mutta humalaan ei kannata itseään juoda.

Vaikka tipaton tammikuu on jo takanapäin, alkoholin käyttöön on syytä kiinnittää huomiota jatkossakin.

Annosajattelu auttaa alkoholin käytön seurantaa. Yksi ravintola-annos sisältää noin 12 grammaa puhdasta alkoholia. Se vastaa pullollista keskiolutta tai siideriä, lasillista eli 12 senttilitraa mietoa viiniä tai neljää senttilitraa väkevää alkoholia.

Alkoholin käyttöä koskevat suositukset ovat diabeetikoille samat kuin muillekin. Diabeetikollekin siis sopii alkoholin kohtuukäyttö, mutta mikä on kohtuus?

– Naisilla kohtuukäyttöä on yksi ja miehillä enintään kaksi ravintola-annosta päivässä, mutta ei kuitenkaan joka päivä, vastaa Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Liisa Heinonen.

Viikkotasolla kohtuukäytöksi määritellään naisilla 1–10 annosta ja miehillä 1–15 annosta alkoholia.

Riskikäytön raja on naisilla kaksi alkoholiannosta päivässä, 16 annosta viikossa tai viisi annosta kerralla. Miehillä rajat ovat neljä alkoholiannosta päivässä, 24 annosta viikossa tai seitsemän annosta kerralla.

Riskikäyttö merkitsee sitä, että tapaturma- ja terveysriskit kasvavat.

– Mitään turvallista alkoholinkäytön ylärajaa ei voida kuitenkaan määrittää. Alkoholin käytön vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Nuorilla, ikääntyneillä ja sairailla haittoja voi ilmaantua jo pienemmillä alkoholimäärillä, Heinonen korostaa.

Kokonaan pidättäytymistä alkoholinkäytöstä suositellaan niille diabeetikoille, joilla on tai on ollut haimatulehduksia, vaikea hermovaurio tai suuri veren rasvapitoisuus.

Pienet edut, isot haitat

Kuva: Janne Viinanen
Kuva: Janne Viinanen

Nyt tämä viinintissuttelu saa loppua. Ajatus tulee väkisin mieleen, kun lukee alkoholin vaikutuksista. Alkoholin haittavaikutukset ovat nimittäin mittavat verrattuna sen mahdollisiin hyötyihin.

Kohtuullinen alkoholinkäyttö saattaa vähentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele alkoholin nauttimista sydänsairauksien ehkäisemiseksi.

Alkoholi on energiapommi. Jopa sokerittomissa eli hiilihydraatittomissa alkoholijuomissa on yllättävän paljon energiaa. Esimerkiksi yksi desilitra kuivaa valkoviiniä sisältää noin tuplasti sen määrän energiaa, mitä on yhdessä desilitrassa sokerillista virvoitusjuomaa.

– Alkoholi lihottaa. Kiinnostavaa olisikin tietää, mikä yhteys viime vuosikymmenien lisääntyneellä alkoholinkäytöllä ja toisaalta yleistyneellä ylipainolla on, Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka huomauttaa.

Jos käyttää alkoholia riskirajoilla pidempään, käyttö alkaa näkyä terveydessä. Alkoholi kohottaa verenpainetta, suurentaa veren rasvapitoisuutta ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, maksa- ja aivosairauksiin sekä syöpiin. Alkoholi vaikuttaa myös hormonitasapainoon, mielenterveyteen ja aivojen terveyteen.

Naisilla alkoholin vaikutukset terveyteen näkyvät nopeammin ja herkemmin kuin miehillä. Esimerkiksi rintasyövän riskiä nostaa jo yksi lasillinen viiniä päivässä.

Vaarana verensokerin lasku

Diabeetikon on hyvä muistaa, että alkoholi voi tiputtaa verensokerin liian alas.

– Alkoholi palaa maksassa ja tämä toiminta ohittaa maksan muut tehtävät. Normaalisti maksasta vapautuu sokeria verenkiertoon tarvittaessa. Sokerin vapautuminen kuitenkin estyy alkoholin vaikutuksen alaisena. Tästä voi seurata, että verensokeri laskee niin alas, että tilanteen korjaamiseen tarvitaan ulkopuolista apua, Heinonen kuvailee.

Alkoholi voi peittää diabeetikon insuliinituntemukset, ja silloin hän ei reagoi matalaan verensokeriin. Lisäksi muut voivat luulla sokkitilaa tavalliseksi humaltumiseksi tai sammumiseksi, ja hoitotoimet viivästyvät. Pahimmillaan tilanne voi koitua kohtalokkaaksi. Ilanne-Parikka huomauttaa, että insuliinisokkiin liittyvien kuolemantapausten syynä on ollut hyvin usein juuri alkoholi.

Alkoholin vaikutus verensokeriin riippuu alkoholin määrästä ja laadusta sekä ruokailusta. Diabeetikon kannattaakin aina alkoholia juodessaan myös syödä. Ilanne-Parikan mukaan esimerkiksi ruokailun yhteydessä nautituilla parilla kolmella viinilasillisella ei ole merkittävästi vaikutusta verensokeriin.

– Jos käyttää alkoholia, kannattaa valita mietoja ja vähäsokerisia juomia, esimerkiksi olutta, kuivia ja puolikuivia siidereitä ja mietoja viinejä. Erittäin runsaasti sokeria sisältäviä juomia, kuten makeita viinejä ja liköörejä, on hyvä välttää.

Älä lipsu hoidosta

Vaikka olisi juhlatuulella, diabeteksen hoito ei saa unohtua. Pitkävaikutteinen perusinsuliini täytyy pistää ajallaan, mutta sen määrää voi pienentää 10–20 prosenttia.

Alkoholista saatuja hiilihydraatteja ei oteta huomioon ateriainsuliinin annostelussa.

– Ravintolaillan jälkeen on hyvä syödä kunnollinen ilta- tai yöpala ennen nukkumaanmenoa. Verensokeri pitää mitata. Jos arvo on alle 10 mmol/l, kannattaa syödä lisää, jotta verensokeri ei yön aikana laske liian alas, Ilanne-Parikka muistuttaa.

Verensokeria kannattaa mittailla myös aamulla. Jos verensokeri on alle 5 mmol/l, kannattaa vähentää aamupalan insuliinin määrää tai lisätä hiilihydraatteja.

Kohtuullisella alkoholinkäytöllä ei ole vaikutusta verensokerin alentamiseen tarkoitettujen tablettilääkkeiden käyttöön. Runsas alkoholinkäyttö voi kuitenkin laskea tablettihoitoisenkin diabeetikon verensokerin liian alas, jos ruokailusta ei huolehdita.

Uskaltaako lasia enää lainkaan kallistaa?

Kyllä, hallitusti. Tosin asiantuntijat korostavat, että raittiuskin on hyvä vaihtoehto.

– Välillä tuntuu ihan hullulta se, että ihmiset pelkäävät ruokien lisäaineita, mutta eivät alkoholin haittoja, Heinonen miettii.


Testaa omaa alkoholinkäyttöäsi AUDIT-testin avulla.
Se löytyy muun muassa osoitteesta www.paihdelinkki.fi/testaa/audit.


Juttu on ilmestynyt Diabetes-lehdessä 1/2014.