Jalat turvoksissa

9508

Teksti: Jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen, Diabetesliitto | Kuvat: Marja Haapio

Turvotuksen hoidossa parhaaseen tulokseen päästään todennäköisesti lääkinnällisillä hoitosukilla. Lentosukilla ja kinesioteippauksilla ei voi hoitaa vaikeita turvotuksia.

Kun turvotuksen hoitomuodoksi valitaan kompressiohoito, siinä käytetään kompressiosukkia eli lääkinnällisiä hoitosukkia tai elastisia kompressiosidoksia. Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnan Käypä hoito -suosituksen mukaan lääkinnällinen hoitosukka on perustyökalu esimerkiksi laskimoiden oireisen vajaatoiminnan hoidossa sekä vaikeissa imuteiden vaurioissa esimerkiksi toistuvien ruusutulehdusten jälkeen.

Kun turvotuksen hoitoon on määrätty lääkinnällisten hoitosukkien käyttö, niitä pitäisi käyttää päivittäin, sillä siten ehkäistään vaikeampia ongelmia kuten säären ruusutulehduksia ja haavoja. Hoitosukkiin pitäisi suhtautua yhtä vakavasti kuin reseptilääkehoitoon.

Vetoketju helpottaa lääkinnällisen hoitosukan pukemista.
Vetoketju helpottaa lääkinnällisen hoitosukan pukemista.

Tavallisin kuulemani selitys hoitosukkien epäsäännölliselle käytölle on se, että niiden pukeminen ei onnistu tai ne puristavat liikaa. Hoitosukat ovat voineet jäädä pukematta myös siksi, että ne tuntuvat epämukavilta ja hiostavilta.

Jos hoitosukkien käyttö tuntuu epämukavalta tai hankalalta, voi olla, että sukkien valinta ei ole onnistunut: mitoitus tai sukan tyyppi tai molemmat voivat olla vääriä.

Ensiksi pitää tarkistaa, miten hoitosukan koko on määritelty. Onko sukka ostettu kengän koon mukaan vai onko nilkasta ja säärestä otettu useampia mittoja. Kompressiohoidossa kovimman puristuksen tulee kohdistua nilkan alueelle, ja paine kevenee ylöspäin mentäessä. Tämä tehostaa pohjelihaspumpun toimintaa ja puristaa laajentuneita pintalaskimoita, joissa takaisinvirtaus saattaa vähentyä ja läppärenkaat kutistua siinä määrin, että läpät pääsevät sulkeutumaan. Lääkinnällisen hoitosukan koko pitää siis valita nilkan ja säären anatomian mukaan.

Kengän koon mukaan valituissa lentosukissa ongelmana on usein, että ne eivät vastaa jalan (erityisesti säären alueen) anatomisia mittoja. Sukat puristavat väärästä kohdasta, esimerkiksi pohkeen leveimmästä kohdasta. Sukat voivat olla myös liian pitkät, jolloin sukan suu on rullalla polvitaipeessa. Liian lyhyet sukat puolestaan rullautuvat alaspäin aiheuttaen painetta esimerkiksi pohkeen leveimmälle kohdalle. Lisäksi lentosukkien puristusvoima ei riitä vaikeissa turvotuksissa.

Lentosukkien ongelmana on myös se, että ne ostetaan pareittain eli samankokoiset sukat molempiin jalkoihin. Vaikeissa turvotuksissa jalat voivat olla hyvinkin erikokoiset, ja silloin sukkienkin tulee olla erikokoiset.

Lääkinnälliset hoitosukat luokitellaan neljään luokaan I, II, III ja IV puristusvoiman mukaan. Ensimmäisen luokan hoitosukan puristusvoima nilkan kohdalla on usein jo puolet voimakkaampi kuin lentosukan paine samalla alueella.


 Ohjeita hoitosukan hankintaan
diabetes_hoitosukat12
  • Monista terveyskeskuksista löytyy hoitosukkien mittaamiseen koulutettu terveydenhuollon ammattilainen. Jos riittävää asiantuntemusta ei ole tarjolla terveyskeskuksessa, kysy toimiiko kunnassa yksityinen fysioterapeutti, joka on erikoistunut LYKO-terapiaan. LYKO-terapia tarkoittaa lymfahoidon ja kompressiohoidon kokonaisuutta. Näiden kahden hoidon yhdistelmällä saadaan aikaan usein parhaimmat tulokset.
  • Lääkinnällistä hoitosukkaa varten mitataan vähintään neljä kohtaa: nilkka, pohkeen paksuin kohta ja polvilumpion jänteen kiinnityskohta sekä säären pituus polvilumpion jänteen kiinnityskohdasta maahan.
  • Voimakasta turvotusta voidaan laskea elastisilla kompressiosidoksilla muutamana päivänä ennen kuin mitat lääkinnällistä sukkaa varten otetaan. Mittaukset tehdään aamulla, kun jalkaan ei ole ehtinyt tulla vielä turvotusta.
  • Hoito voidaan aloittaa luokan I hoitosukilla ja siirtyä sitten voimakkaammin puristaviin sukkiin sen mukaan, millaisia sukkia pystyy käyttämään.
  • Polvipituinen sukka voi riittää. Saatavilla on myös reisipituiset sukat tai sukkahousut.
  • Pukemista helpottamaan on apuvälineitä ja myös vetoketjullisia sukkamalleja.
  • Lääkinnällisen hoitosukan voi saada maksusitoumuksella, kun tietyt kriteerit täyttyvät. Kysy maksusitoumusta omasta hoitoyksiköstäsi.

Älä unohda liikuntaa

Turvotuksen hoidossa pohjelihaksia aktivoivaa liikuntaa pitäisi lisätä muun muassa koukistelemalla ja ojentamalla nilkkoja istuessa ja kävelemällä tavallista enemmän. Nilkan rajoittunut liikkuvuus lisää turvotusta ja kompressiohoidon tarvetta.

Nivustaipeeseen esimerkiksi ison vatsan vuoksi kohdistuva paine estää nesteen ja laskimoista sydämeen palaavan veren kiertoa. Tämä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi istuma-asennossa.