Arvovalintoja

Valitsen juuri sanoja tähän kolumniin. Suuressa kuvassa kaikki valintani ovat vähäisiä ja vaikutuksettomia, mutta minulle niillä on suuri merkitys. Mitä enemmän ihmisellä on valtaa, sitä suurempia valintoja hän saa tehdä. Johtajien tekemät valinnat vaikuttavat suuriin ryhmiin, ja tosi ison päämiehen valinnat vaikuttavat kaikkiin ja kaikkeen: siksipä hänellä onkin neuvonantajia ja asiantuntijoita apunaan. Silti tuppaa tulemaan sutta ja sekundaa.

Talouteen liittyvät päätökset – varsinkin menojen leik­kaukset – synnyttävät intohimoja. Leikkaukset ovat vaikeita asioita ja vaativat monipuolista harkintaa. Ensi vuoden alusta kakkostyypin diabeteslääkkeiden korvaustaso alenee. Tämä tyly päätös kertoo kylmyydestä, tietämättömyydestä ja kyvyttömyydestä nähdä potilasryhmää saati yksilöä sairautensa kanssa. Päättäjien kaukoputkessa näkyy epämääräinen kestävyysvaje ja takavasemmalla savuaa suutariksi jäänyt eläkepommi, mutta tämän lääkekorvauksen alentamisen seurauksia ei nähdä. Onko edes tahtoa?

Tällä päätöksellä tulee olemaan kova hinta. Inhimillisiä kärsimyksiä ei pystytä mittaamaan ja tuntuu, että ne eivät edes kiinnosta. On mukavampaa katsella, kun tähdet esittävät televisiossa toistensa kappaleita ja tirauttavat väliin käsikirjoitetun kyyneleen. Myös julkkisten sukupuolielämä ja ystävän traaginen tukehtuminen lahnan ruotoon saa enemmän kommentteja ja huomiota kuin retuperällä oleva vanhusten hoito.

Empatiakyky ja välittäminen ovat saaneet outoja sävyjä. On kivempaa digata porukalla jotain epämääräistä ja kevyttä kuin paneutua tosielämän ja yhteiskunnan haasteisiin. Minäkeskeisyys ja suoranainen ahneus ovat ajan ilmiöitä, ja vieraantuminen ”ikävästä” arjesta vain kiihtyy. Tämä on valitettavan laaja yhteiskunnallinen ilmiö kaikilla tasoilla. Realistinen arkitodellisuus dumpataan karnevaalihumuun.

En joudu ureaan tämän lääkekorvausasian vuoksi, mutta entä eläkeläiset, työttömät ja muuten raskautetut, joilla on jo nyt tiukkaa jokapäiväisen toimeentulonsa kanssa? Moni tulee karsimaan lääkekulujaan ajatellen diabeteksen pysyvän kurissa vähemmilläkin tropeilla. Ja oma syy, kun tuli diabetes hankittua!

Arvovalintoja! Diabeetikkojen kustannuksella saadaan tulevalle vuodelle 20 miljoonan säästö, mutta samalla raskaalle teollisuudelle myönnetään energiatukea 43 miljoonaa. Tutkijan mukaan tämä on ”tarpeeton tulonsiirto veronmaksajilta suurteollisuudelle” (HS 26.9.2016). Meillä on välillä sellaisia päättäjiä, että jos heidät laitettaisiin riviin päiväntasaajalle – he saisivat pysyäkin siellä!

Tyypin 2 diabeteksen hyvän hoitotasapainon saavuttamisessa ja ylläpidossa potilaan omilla toimilla on suuri merkitys. Terveellisen ruokavalion ja liikunnan tulee olla keino­valikoimassa ja näihin pitää sitoutua. Olen kirjoittanut tästä myös Deeblogiin.

En edusta mitään poliittista ideologiaa: näen selkeän vääryyden ja kohtuuttomuuden, joita ei voi hyväksyä. Erästä miestä vastaavanlainen toiminta risoi jo parituhatta vuotta sitten…

Kalle-Ville Ruohonen
Deeblogin kirjoittaja
deeblogi.fi