Kuulumisia

Stipendejä haussa Kajaanissa

Kajaanin seudun diabetesyhdistys jakaa kolme sadan euron stipendiä diabetesta sairastaville yhdistyksemme jäsenille, jotka ovat suoriutuneet peruskoulu-, lukio- tai ammatillisista opinnoista erityisistä haasteista tai vastoinkäymisistä huolimatta. Vapaamuotoiset hakemukset perusteluineen lähetetään yhdistyksen puheenjohtajalle 21.6. mennessä: Kajaanin seudun diabetesyhdistys, Anja Kemppainen, Tehdaskatu 1, 87100 Kajaani tai sähköpostitse: kemppainen.anja@gmail.com. Liitä mukaan opintotodistus.

Liikunta pääosassa kylpylämatkalla

Kokkolan seudun diabetesyhdistyksen tämänvuotinen kylpylämatka suuntautui Siilinjärvelle Kunnonpaikkaan. Matkalle osallistui 37 henkilöä.
Kuopiolainen terveystieteiden maisteri Kyösti Miettinen piti luennon aiheesta Lenkkeily on lääkettä. Saimme siitä mukaamme viisisivuisen tiivistelmän, jotta voimme kerrata asoita kotona.
Kylpylän kuntosalilla ensikertalaisetkin saivat opastusta laitteiden käyttöön. Tanssilattia täyttyi kahtena iltana: yhtenä itana oli karaoke-tanssit ja toisena orkesterin tahdittamat tanssit. Karaokeen löytyi solisteja myös omasta takaa.
Ohjelmassa oli myös valehtelijoiden klubi, jossa halukkaat saivat esittää kolme eri tapahtumaa elämänsä varrelta, ja muiden piti arvata, mikä niistä ei pitänyt paikkaansa. Sen verran uskomattomia asioita joillekin oli sattunut, että monia tositarinaoita arvelimme valheeksi.
Ja kun Kuopion seudulla oltiin, niin aika monella oli kotimatkalla laukussaan aito savolainen kalakukko.
Mikä kylpylä on vuorossa ensi vuonna, sen aika näyttää!

Eero Liukkonen

Diabetestieto kiinnosti Raahen seudulla

Raahen seudun diabetesyhdistyksen hallitus jalkautui toiminta-alueensa apteekkeihin Maailman diabetespäivänä 14.11. ”Hoida itseäsi, tarkista tilanteesi” -teemaan varustauduttiin esitteillä, sokerimittarilla ja sokeripalaesittelyllä.
Vihannin ja Pattijoen apteekeissa jaettiin liiton ja yhdistyksen esite- ja ruokaopaslehtisiä. Raahen Härkätorin apteekissa rohkaistui yli 50 asiakasta mittauttamaan verensokeriarvonsa. Mittaajaksi lupautui apteekin oma sairaanhoitaja.
Kauppaporvarin apteekkiin järjestettiin näyttely erilaisten elintarvikkeiden sisältämistä sokerimääristä. Se osoittautui hyvin kiinnostavaksi: monet perheenäidit ja isät halusivat kuvata esittelypöydän näytettäväksi jälkikasvulleen. Koska tällainen näyttely saattaa aiheuttaa joissakin syyllisyyttä, päätimme lisätä seuraavaan näyttelyyn esimerkkejä terveellisemmistä vaihtoehdoista.

Parasta lapsiperheiden juhlaretkellä oli kaikki

Kutsuimme Diabetesliiton 60-vuotisjuhlan kunniaksi 32 perhettä eli yhteensä noin 140 aikuista ja lasta eri puolilta Suomea juhlaretkelle Diabeteskeskukseen ja Särkänniemeen. Arvoimme retkipaikat kaikkien ilmoittautuneiden yli 200 jäsenperheen kesken. Diabetesliitto tarjosi laivamatkat Tampereen keskustasta Diabeteskeskukseen, jossa oli rastiseikkailu, hyvää ruokaa ja paljon muuta hauskaa, sekä liput Särkänniemen huvipuistoon koko perheelle.

risteilyMeillä kaikilla oli tosi mukavaa, mutta mikä oli kaikkein kivointa?

”Kivointa oli maistella ja arvata niitä syötäviä (vihanneksia ja juureksia)!”
Miko 8 v, Tomi 10 v, Emilia 9 v

”Hauskinta oli temppuradalla!”
Maisa 6 v, Aapo 8 v, Venla 9 v

”Minä tykkäsin arvuutella helmien lukumäärää.”
Venla 9 v

”Hakaneulojen laskeminen ja maistelutehtävä olivat kivoja!”
Viljo 7 v

”Temppurata liikuntasalissa oli paras!”
Maisa 6 v, Aapo 8 v, Venla 9 v, Jimi 3 v, Justus 5 v, Joona 10 v, Aaro 8 v, Elias 12 v, Emmi 9 v

”Jännintä oli pyykkipoikatornin rakentaminen.”
Iida 11 v, Johanna 13 v

”Paras rastiseikkailun rasti oli se lääkärijuttu.”
Anni 7 v

”Diabeteskeskuksen hyvä ruoka oli kaikista parasta.”
Mikael 11 v, Jessiina 7 v, Valtteri 13 v

”Kivointa Diabeteskeskuksessa oli pihalla keinuminen.”
Helmi 4 v

”Laivamatka Mustastalahdesta Diabeteskeskukseen ja takaisin oli mieleenpainuva.”
Tomi 15 v, nelikymppiset Harri ja Liisa

”Kaikkein parasta koko päivässä olivat valmis ruoka ja Särkänniemen rannekkeet koko perheelle.”
Anu 25 v

”Hienointa oli mahdollisuus tutustua Diabeteskeskukseen ja mielen virkistys. Perheen nuori saattaa retken ansiosta innostua hakeutumaan nuorten kurssille.”
Viisikymppiset Petra ja Jukka

”Parasta oli ihan koko päivä rastiseikkailuineen!”
Kolmikymppinen Minna


Motoristit koolla Tampereella

motoristit

Juhlavuoden motoristitapaamiseen Diabeteskeskukseen tuli 37 motoristia eri puolelta Suomea. Kesäkuista viikonloppua vietettiin grillaillen, rantasaunassa saunoen, aikaisempia reissuja muistellen ja elävästä musiikista nauttien. Järjestösuunnittelija Reetta Korkki kertoi Diabetesliiton ja Diabeteskeskuksen historiasta, ja ohjelmassa oli myös leikkimielistä kisailua. Yhteisajelu suuntautui Kangasalle, pysähdyspaikkoina Mobilia ja Vehoniemen Automuseo.

 


Yllätysnumerona Jyrki Kangas soitti kontrabassoa. Kuva: Markku Liukkonen Palauttelua SuomiAreenalla

Yksi elämä ja Sydänmerkki kokosivat Pori Jazzin aikaan SuomiAreenalle joukon kiinnostavia ihmisiä keskustelemaan palautumiskeinoista, kuten musiikista, unesta, stressistä ja liikunnasta. Lavalla olivat tutkimusjohtaja Mari Tervasniemi, professori Matti Uusitupa, Pori Jazzin Grand Old Man Jyrki Kangas ja kulttuurin moniottelija Tapio Liinoja. Tilaisuuden juonsi MTV:n toimituspäällikkö Jussi Eeronen. Sydänmerkki ja Valio tarjosivat Sydänmerkkki-ruokaa ja -juomaa.

Yllätysnumerona Jyrki Kangas soitti kontrabassoa. Kuva: Markku Liukkonen

 


Tässä 8–11-vuotiaiden leirin poppoo…
Tässä 8–11-vuotiaiden leirin poppoo…

Seikkailemassa Varalassa

Tampereen ja Ylöjärven diabetesyhdistykset järjestivät kaksi liikuntaleiriä 8–13-vuotiaille lapsille Varalan Urheiluopistolla kesäkuussa. Leireille osallistui yhteensä 24 tyttöä ja poikaa Länsi- ja Lounais-Suomesta. Yhdeksän heistä oli ensimmäistä kertaa Varalassa leirillä, joten aluksi oli vähän jännitystä ilmassa.

Ohjelmassa oli monipuolista liikuntaa sekä ulkona että sisällä, ja päivät olivat täynnä menoa ja meininkiä. Ruokailujen yhteydessä opiskeltiin hiilihydraattien laskemista ja liikunnan yhteydessä mietittiin, miten erilainen liikunta vaikuttaa verensokereihin. Leena-ohjaaja piti lyhyen oppitunnin suun terveydestä.

…ja tässä 9-12-vuotiaiden leirin lauma. Kuvat: Pia Nykänen
…ja tässä 9-12-vuotiaiden leirin lauma. Kuvat: Pia Nykänen

Lasten mielestä mukavinta leirillä oli yhdessäolo, korikiipeily ja kaupunkisota. Kivoja olivat myös parkour ja luontoretki Pyynikinharjulla. Ja kyllä mehu ja munkki maistuivat makoisilta retken päätteeksi!

 

 

 

 

 

 

 


 Akaa ja Lempäälä-Vesilahti tiivistävät yhteistyötä

Akaan seudun ja Lempäälän-Vesilahden diabetesyhdistys allekirjoittivat tammikuun lopussa yhteistyötä koskevan puitesopimuksen. Sopimuksen tavoitteena on vahvistaa diabetestoiminnan resursseja ja tunnettuutta yhdistysten toimialueilla. Yhdistykset toimivat edelleen itsenäisinä.

Hallitukset pohtivat yhdessä toiminnan muotoja, sisältöjä ja rahoitusta.

Yhteistyön on tarkoitus olla käytännöllistä ja jäsenistöjä aktivoivaa.


 

Lahjoituskuva1Seinäjoen Seudun Diabetesyhdistys luovutti 45-juhlavuotensa kunniaksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lastentautien poliklinikalle 45 nallea lahjoitettavaksi diabeetikkolapsille. Kuvassa lastenendokrinologi Anne-Maarit Suomi, Fanni ja Jaana Alakarhu, lastenlääkäri Tarja Laamanen, Miia Raninen ja Pekka Mannila. Fannilla on sylissään juuri lahjoitettu nalle ja Miia sai omansa ystävältään jo yli 30 vuotta sitten.

 

 

 


 

Perhonjokilaakso25vPerhonjokilaakson diabetesyhdistyksen 25-vuotisjuhlassa ansiomerkin saivat Risto Luoma ja Raili Kotanen.

 

 

 

 

 

 

 


Yhdistysten tapahtumat löydät täältä.