Teksti: Mika Haulo
Olen esitellyt tällä palstalla vuosien mittaan monia hoitovälineuutuuksia. Mikä on sen jälkeen muuttunut vai onko mikään?
Dexcom, Medtronic, Abbott ja muut Suomen markkinoilla olevat isot ja vakiintuneet yhtiöt eivät varsinaisesti tarjoile yllätyksiä. Uusia tuotteita tulee silloin tällöin, ja suurten mullistusten sijaan ne kehittyvät hiljalleen ja tyypillisesti aikaisempien laitesukupolvien perustalle.
Suomalaiset innovaatiot
Tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että Suomessa on ainakin kaksi yhtiötä, jotka kehittävät laitetta ihoa rikkomattomaan verensokerin mittaukseen: Glucomodicum ja LAKKA Health.
Glucomodicumin visiona on edelleen luoda sensori, joka voidaan toteuttaa useissa erilaisissa muodoissa kuten rannekellona, tarrakiinnitteisenä lätkänä tai mahdollisesti jopa sormuksena. Yhtiö on kuluneen parin vuoden aikana uutisoinut muun muassa rekrytoinneista, patenteista ja menestyksekkäistä tutkimustuloksista.
LAKKA Health on jatkanut tuotekehitystään uuden prototyypin ja testikäyttäjien avulla. Tuotteen nykyinen nimi on Sokru, ja se on muodoltaan käsivarsinauha, joka ”haistelee” iholle erittyviä orgaanisia yhdisteitä ja johtaa niistä verensokeriarvon. Aikaisemmin laitteen julkaisuajankohdaksi arvioitiin alkuvuotta 2022, mutta nyt yhtiön verkkosivuilla ei ole tarkempia tietoja asiasta.
Mielenkiintoisimmat ulkomaiset
Pari vuotta sitten kerroin patch-pumpuista, jotka ovat eräänlaisia perinteisen insuliinipumpun ja -kynän välimalleja. Niitä ei ole Suomessa näkynyt, ellei sitten Omnipodia lasketa sellaiseksi. Tosin keskityin patch-pumppujutussani toimintaperiaatteiltaan yksinkertaisiin malleihin, jotka eivät toimi sähköllä vaan mekaanisesti, ja joissa on vain yksinkertaiset insuliinin syöttötoiminnot.
V-Go-nimisen patch-pumpun saatavuudesta on hieman ristiriitaista tietoa: erään tutkimusraportin mukaan se olisi käytössä myös Euroopassa – tai olisi ainakin jossain vaiheessa ollut – mutta laitteen omat verkkosivut keskittyvät vain Yhdysvaltoihin. CeQurin patch-pumppu on nykyään nimeltään Simplicity, ja tuotekuvien perusteella se näyttää aiemmin Calibra-nimellä tunnetulta laitteelta, jonka yhtiö osti aikoinaan Johnson & Johnsonilta. CeQurin omasta PAQ-nimisestä pumpusta ei yhtiön verkkosivuilla tai Linkedin-profiilissa ole enää mainintaa.
Tarrasensori Sugarbeatia valmistava Nemaura Medical uutisoi viime keväänä saamastaan 200 000 sensorin tilauksesta ja sitä seuraavan kahden vuoden aikana mahdollisesti yli kahden miljoonan sensorin myynnistä. Sugarbeatin verkkosivuilla on tarkennettua tietoa laitteen käytöstä ja ominaisuuksista: jokainen anturiosa on suunniteltu käytettäväksi 14 tuntia eli noin päivittäisen hereillä oloajan. Sensorin käynnistysjakson pituudeksi ilmoitetaan nyt 30–60 minuuttia, vaikka aiemmin sen lupailtiin olevan puoli tuntia.