Insuliininkäytön mukauttaminen painonhallinnassa – uusi herkkä kysymys

171
iloinen-nuori-nainen-syö-salaattia
Kuva: Shutterstock

Teksti: Kehittämispäällikkö Reetta Korkki

Kysyimme tänä vuonna Diabetes arjessa -kyselyssä diabetesta sairastavilta, vaikuttaako heidän insuliininkäyttöönsä halu hallita omaa painoaan. Aihe on Suomessa vielä uusi tutkimuskysymys, joten halusimme saada lisää tietoa aiheesta suoraan diabetesta sairastavilta. 

Moni diabetesta sairastavista on tyytymätön painoonsa, kävi ilmi kyselyssämme. Huomattava osa vastaajista kertoi, että heidän insuliininkäyttöönsä vaikuttaa halu hallita omaa painoaan. Mitä tyytymättömämpi vastaaja oli painoonsa, sitä enemmän hänen insuliininkäyttöönsä vaikutti halu hallita painoa.

Tyypin 1 diabetesta sairastavista omaan painoonsa tyytymättömiä oli 43 prosenttia vastaajista, tyypin 2 diabetesta sairastavista puolestaan hieman yli puolet (56 prosenttia). Tyypin 1 diabetesta sairastavista 45 prosenttia kertoi, että heidän insuliininkäyttöönsä vaikuttaa halu hallita painoaan vähintään jonkin verran. 

Tulos oli tyypin 2 diabetesta sairastavilla lähes sama. Vastaajista 44 prosenttia kertoi, että heidän insuliininkäyttöönsä vaikuttaa halu hallita painoaan vähintään jonkin verran. Ikäryhmittäin tarkastellessa insuliininkäytön mukauttaminen painonhallinnan vuoksi nousi esiin kaikissa täysi-ikäisten ikäryhmissä. 

Diabetesta sairastavat riskiryhmä

– Insuliinihoitoisessa diabeteksessa painonhallinta on haastavaa, sillä jos insuliinia on aktiivisena epätarkoituksenmukaiseen aikaan, tämä voi ruokkia näläntunnetta ja lisätä epätarkoituksenmukaista syömistä. Toisaalta osa saattaa jättää pistämättä insuliinia esimerkiksi erityisesti silloin, kun on syönyt jotain, jos sen kokee vääräksi. Erityisesti tyypin 1 diabetekseen liittyy jatkuva tarve arvioida syömäänsä ruokaa hiilihydraattien arvioimisen vuoksi. Tämä voi olla osatekijä, joka kuormittaa ruokasuhdetta, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä kuvailee.

– On tärkeää huomata, että kaikilla ei ole kyse syömishäiriön tasoisesta ongelmasta. Mutta jos havaitset, että sinun on vaikeaa pistää insuliinia hiilihydraattien mukaan edellä mainituista syistä, olisi tärkeää että otat asian esiin oman diabeteshoitajan tai -lääkärin kanssa, Pimiä lisää.

Joulukuun 2023 Diabetes-lehdessä kerrottiin, että diabetes lisää riskiä sairastua syömishäiriöihin. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 25–40 prosentilla diabetesta sairastavista voi olla syömishäiriöön viittaavaa oireilua. 

Painonhallinta on koko yhteiskunnan kattava haaste. Sen taustalla on monia vaikuttavia tekijöitä, kuten esimerkiksi työn ja yhteiskunnan nykyrakenteet, elintavat, uni, hektinen elämänrytmi ja geneettinen perimä. Diabetesta sairastavat nostivat kyselyvastauksissaan esiin ristiriidan siinä, että arjessa pitäisi selviytyä samaan tahtiin kuin terveet, vaikka samalla täytyy hoitaa hyvin myös diabetesta. Tämä koskettaa myös painonhallintaa.   

Diabetes arjessa -kyselyyn vastasi kesän aikana 4 922 henkilöä.


Kyselystä poimittua

Tyypin 1 diabetesta sairastavat:

”Onhan sitä jo oppinut huomaamaan liiallisen insuliinin pistämisen ja painon nousun yhteyden.”

”Painon nousu on ollut todella ahdistavaa diabeteksen toteamisen jälkeen. En ole saanut siihen lainkaan tukea terveydenhuollosta.”

”Ylimääräiset välipalat hypojen takia lihottavat.”

Tyypin 2 diabetesta sairastavat:

”Insuliini on aiheuttanut painonnousua.”

”Painonhallinta on hieman haasteellista insuliinin aloituksen jälkeen.”

 


Diabetes arjessa -kyselyn raportti julkaistaan kokonaisuudessaan marraskuussa diabetesviikolla, ja joulukuun Diabetes-lehdessä sen tuloksia käsitellään laajemmin.