Elintavat vaikuttavat erektioon

157
ylipainoinen-mies-juoksulenkillä
Painonhallinta, liikunta, terveellinen ruokavalio, riittävä uni, päihteettömyys… Tämä voi tuntua vaikealta toteuttaa, mutta terveelliset valinnat ja niiden vaikutus kehoon lisäävät motivaatiota tehdä enemmänkin. Kuvat: Shutterstock

Teksti: Mari Vehmanen

Omien valintojen avulla on mahdollista ehkäistä ja vähentää erektiopulmia. Keinot ovat tuttuja: painonhallinta, säännöllinen liikunta, riittävä uni, päihteiden välttäminen ja stressin sääteleminen.

Erektio-ongelmat voivat olla tärkeä viesti miehen terveydestä. Urologiaan erikoistuva lääkäri Misael Ponkkonen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sanoo, että erektio-ongelmat eivät välttämättä liity ikääntymiseen.

– Niin ei aina ole. Erektio-ongelmien riski toki lisääntyy ikääntyessä. On kuitenkin paljon 80- ja jopa 90-vuotiaita miehiä, joiden erektio toimii edelleen ‒ kun vain terveys on muutoin kunnossa.

Ponkkosen mielestä on rohkaiseva tieto kaikille miehille, että erektiota on hyvin usein mahdollista kohentaa omien jokapäiväisten valintojen avulla. Toinen tärkeä viesti on, että apua erektio-ongelmiin kannattaa hakea lääkärin vastaanotolta erittäin herkästi.

– Liikunta, stressinhallinta, uni ja ravinto ovat hyvän erektion a ja o. Meillä jokaisella on näissä parannettavaa. Mutta pienetkin muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi, kun niitä vain jaksaa noudattaa pitkäjänteisesti. Tarvittaessa lisäapuna käytetään erektiolääkkeitä, jotka ovat turvallisia ja nykyään varsin edullisia. 

Hyvin usein lääkäriin hakeudutaan Ponkkosen mukaan turhan myöhään. Erektiohäiriö on useimmiten etenevä sairaus. Odottelu vain pahentaa erektiopulmia, ja tilanteen paheneminen voi aiheuttaa itsetunto- tai parisuhdeongelmia.

Diabetes altistaa

Kaikkien diabetesta sairastavien miesten on Misael Ponkkosen mukaan tärkeää tiedostaa, että diabetes itsessään on yksi erektio-ongelmien riskitekijä. Huonon hoitotasapainon on todettu olevan yhteydessä erektiovaikeuksiin.

Erektion säilyttäminen voi olla yksi hyvä motivaationlähde muiden joukossa pyrkiä pitämään pitkäaikainen verensokeri tavoitelukemissa.

– Diabetes ja tietyt diabeteslääkkeet lisäävät sokerin määrää virtsassa. Runsas sokeri taas aiheuttaa esinahan tulehduksia. Esinahka voi muuttua tulehdusten vuoksi tiukaksi ja araksi, ja erektio alkaa tuntua kivuliaalta, Ponkkonen kertoo.

Tällaisiin ongelmiin avun tuo usein ympärileikkaus. Ponkkosen mukaan toimenpiteellä on monen suomalaismiehen korvissa suotta pelottava kaiku.

– Ympärileikkaus on yleensä yksinkertainen operaatio. Leikkauksen jälkeen esinahan ongelmat helpottavat pysyvästi. Pulmat ovat usein eteneviä, joten arvioon kannattaa hakeutua ilman viivettä.

Misael Ponkkonen rohkaisee kaikkia diabetesta sairastavia miehiä olemaan valveilla erektio-ongelmien suhteen.

– Diabetekseen liittyviä seksuaalisia pulmia voi tulla jo melko nuoressa iässä. Kertokaa asiasta avoimesti vaikkapa omalla diabetesvastaanotolla, niin ratkaisujen hakemisessa päästään alkuun.

Hikiliikunnan tehosta näyttöä

Eräs diabeteksen kanssa läheisesti yhteen kietoutuva erektio-ongelmien aiheuttaja on kohonnut verenpaine. Korkean verenpaineen tehokas hoitaminen parantaa erektiota diabetesta sairastavien lisäksi kaikilla muillakin.

– Lisäksi tietyt verenpainelääkkeet voivat altistaa erektion heikkenemiselle. Onneksi verenpainelääkkeissä on runsaasti vaihtoehtoja. Erektiopulmista kannattaa siis kertoa sille lääkärille, joka suunnittelee kohonneen verenpaineen hoidon kokonaisuuden.

Säännöllisen liikunnan on todettu kohentavan erektiota. Misael Ponkkonen kertoo, että vahvinta tutkimusnäyttö on aerobisen kestävyysliikunnan tehosta.

– Tämä on loogista. Lenkkeily ja muu pitkäkestoinen hikiliikunta parantaa verisuonten toimintaa, ja erektiohan perustuu nimenomaan veren virtauksiin.

Myös riittävän unen positiivisesta vaikutuksesta erektioon on saatu tutkimusnäyttöä. Ponkkosen mukaan aivan selvää ei silti vielä ole, millaisiin fysiologisiin mekanismeihin vaikutus perustuu.

– Vaikutusmekanismi on todennäköisesti monitekijäinen. Hermosto, hormonitoiminta, verisuonisto ja koko elimistö toimivat paremmin laadukkaan unen jälkeen.

Laihdutus on ihmelääkettä

Myös ravitsemuksella on merkitystä. Misael Ponkkonen kertoo, että vahvinta näyttö on niin kutsutun Välimeren ruokavalion erektiota suojaavasta vaikutuksesta.

– Välimeren ruokavalio ei ole mikään tietty tiukka dieetti. Se on syömisen tapa, jossa suositaan kalaa, kasviksia, palkokasveja ja pehmeitä rasvoja. Eläinproteiineja ja sokeria puolestaan kulutetaan vähemmän, Misael Ponkkonen sanoo.

Hän lisää, että uuden ruokavalion vaikutukset erektioon alkavat tuntua vasta, kun siitä on tullut todellinen pitkäkestoinen elämäntapa. Aikaa menee helposti jopa puoli vuotta.

Ennen kaikkea syöminen vaikuttaa erektioon kuitenkin painonhallinnan kautta.

– Hoikistuessa verisuonien ja hormonien toiminta paranee. Osalla potilaista laihduttaminen voi olla jopa ihmelääke erektiovaikeuksiin. Ylipainon ja erektiohäiriöiden välillä on korrelaatio: mitä enemmän on ylipainoa, sitä todennäköisemmin on erektio-ongelmia.

Ylipaino vaikuttaa erektioon monin eri mekanismein. Se muuttaa hormonitasapainoa. Lisäksi runsas rasvakudos pitää yllä jatkuvaa matala-asteista tulehdusta, joka vaurioittaa verisuonia ja vaikuttaa muutoinkin kehoon lukuisin tavoin.

Misael Ponkkonen kannustaa pieneenkin painonpudotukseen.

– Jokainen kadonnut kilo on kotiinpäin. Vaikka normaalipainon raja eli painoindeksilukema 25 on jonkinlainen rajapyykki, sen saavuttaminen ei ole välttämätöntä erektion kohentamiseksi.

Ravitsemuksen lisäksi säännöllinen liikunta ja riittävä uni auttavat pitämään kilot kurissa. Terveelliset valinnat tukevat toisiaan, mikä mahdollistaa hyvien elämäntapojen kierteen syntymisen.

surullinen-ylipainoinen-mies-istuu-sängyn-laidalla
Erektio-ongelmista kannattaa kertoa jo hyvin alkuvaiheessa lääkärille. Pitkittyessään ne voivat aiheuttaa itsetunto- ja parisuhdeongelmia.

Eroon nikotiinista

Tupakoiminen on Misael Ponkkosen mukaan pahin yksittäinen erektiovaikeuksia aiheuttava tottumus. Tupakointi pitää yllä verisuonten tulehdustilaa. Lisäksi tupakan nikotiini supistaa verisuonia.

– Lopettaminen on oikeasti iso juttu erektiolle ja koko terveydelle. On esimerkiksi arvioitu, että jo yhden vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta sydänkohtauksen riski puolittuu. Tupakointi heikentää myös peniksen verenkiertoa, ja useimmiten lopettamisen myötä erektio paranee.

Ponkkonen korostaa, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina ‒ myös pitkän savutteluhistorian päätteeksi.

– Vaikka olisi polttanut 50 vuotta, lopettaminen vaikuttaa positiivisesti erektioon ja koko kehoon.

Varsinkin nuorille miehille Ponkkonen haluaa muistuttaa, että myös kaikki muut nikotiinituotteet kuin tupakka supistavat verisuonia ja heikentävät siksi erektiota. Harva tiedostaa tätä vaikkapa nikotiinipusseja käyttäessään. Häkä, terva ja muut tupakansavun karsinogeeniset aineet ovat totta kai terveydelle haitallisia, mutta myös itse nikotiini koukuttaa ja vaikuttaa moneen elimistön toimintoon.

Ihminen on kokonaisuus

Alkoholi vaikuttaa erektioon ensinnäkin välittömästi.

– Moni mies on varmaankin huomannut päihtymystilan ohimenevät negatiiviset vaikutukset seksuaalisuuteen. Lisäksi krooninen runsas alkoholinkäyttö altistaa pysyville erektio-ongelmille. Kohtuukäytöllä ei näyttäisi olevan negatiivisia vaikutuksia erektioon, Misael Ponkkonen sanoo.

Stressiä ei kenenkään ole mahdollista välttää kaikissa elämäntilanteissa. Elämään kuuluvat kuormittavien ja rauhallisempien jaksojen vaihtelut.

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että pitkittynyt stressi on selkeä erektiohäiriöiden riskitekijä. Erityisesti nuorilla miehillä krooninen stressi voi olla erektio-ongelmien ainoa syy.

– Stressillä on yllättävän suuri vaikutus erektioon. Sekä akuutti että pitkäkestoinen stressi vaikuttavat monin tavoin negatiivisesti erektioon. Pitkäkestoisessa stressissä niin kutsuttu sympaattinen hermosto käy ylikierroksilla, mikä altistaa erektio-ongelmille.

Työn tai muiden velvoitteiden ohella stressiä saattavat aiheuttaa esimerkiksi parisuhteen ongelmat. Tällöin pari- tai seksuaaliterapia voi auttaa alkuun tilanteen selvittämisessä.

Ylipäänsä Misael Ponkkonen kannustaa miehiä miettimään mahdollisia erektio-ongelmia viestinä siitä, että tottumuksissa tai elämäntilanteessa jokin asia kaipaa luultavasti muutosta.

– Helposti ajatellaan, että erektio toimii konemaisesti irrallaan kehosta ja mielestä. Käytännössä hyvään erektioon vaaditaan kuitenkin oikea mielentila sekä terve verisuonisto ja hermosto.

Ponkkonen muistuttaa, että ohimenevät erektio-ongelmat ovat yleisiä ja kuuluvat miehuuteen. Sen sijaan pitkittynyt erektio-ongelma voi olla varoitussignaali, jonka syitä kannattaa selvittää.